VRT tevreden over nieuwe beheersovereenkomst

vrijdag 15 juli 2011

De VRT is tevreden over de nieuwe beheersovereenkomst die vandaag met de Vlaamse regering werd afgesloten. De openbare omroep kan de komende vijf jaar blijven inzetten op kwalitatieve programma's en diensten voor alle Vlamingen, op alle relevante platformen. De beheersovereenkomst 2012-2016 legt de klemtoon op de maatschappelijke meerwaarde van de openbare omroep: een VRT die meer dan ooit de Vlaamse samenleving in al haar diversiteit bereikt en weerspiegelt, een hoge kwaliteitsstandaard garandeert, die transparant is en gericht op samenwerking.

Met een eigen kanaal voor elk van haar drie tv netten kan de VRT haar opdracht nog beter vervullen. Op die manier hebben kinderen een volwaardig vast kanaal. Canvas krijgt tegelijk meer uitzendruimte. De VRT engageert zich in deze beheersovereenkomst ook om extra inspanningen te leveren voor jongeren, expats en mensen met een auditieve of visuele beperking.

Om deze opdrachten te realiseren krijgt de VRT een basisdotatie van 293,4 miljoen euro per jaar. De gemengde financiering met een verhouding van 68% overheidsfinanciering en 32% eigen inkomsten blijft behouden. Op die manier kan de VRT opnieuw starten van een gezonde en stabiele financiële basis.

Voor alle Vlamingen, op alle platformen
De VRT biedt ook de komende jaren een kwalitatief aanbod aan programma’s en diensten aan voor alle Vlamingen. Iedereen die in Vlaanderen woont moet zijn of haar gading kunnen vinden in het VRT-aanbod dat blijft focussen op nieuws, cultuur, sport, educatie en ontspanning.

De openbare omroep kan zich verder ontwikkelen op alle relevante platformen: radio, televisie, breedbandinternet en mobiele toepassingen. De drie tv-netten, vijf radionetten en drie themasites blijven behouden en zullen hun aanbod de komende jaren nog beter afstemmen op de verwachtingen van alle Vlamingen, ook moeilijker te bereiken doelgroepen.

Drie netten, drie kanalen
Canvas en Ketnet worden ontdubbeld en krijgen elk een apart kanaal. Dit laat Ketnet toe om in een veilige omgeving een volwaardige programmering uit te bouwen zonder onderbrekingen. Canvas kan zijn rol als actuagedreven zender nu echt opnemen, al van in de namiddag, en zijn aanbod versterken met informatie en cultuur. En met Eén die zijn rol als breed familienet blijft spelen, heeft de VRT drie netten op drie kanalen, met elk een duidelijk profiel.

Maximaal inspelen op de noden van specifieke doelgroepen
De VRT zal de banden met een aantal groepen in de samenleving sterker aanhalen.

Jongeren
De VRT engageert zich om jongeren nog beter te bereiken. Op radiovlak is er al veel ervaring, op televisiegebied minder. De VRT wil stap voor stap leren via welk aanbod jongeren het best kunnen worden bereikt. Vanaf september 2013 komt twee tot vier keer per week een innovatief aanbod voor jongeren op het derde kanaal.

Internationale gemeenschap
De VRT wil extra aandacht besteden aan de internationale gemeenschap in Brussel en Vlaanderen en blijft ook voor de Vlamingen in het buitenland haar rol vervullen. Zo worden Radio 1 en Radio 2 per satelliet wereldwijd uitgezonden, en zijn alle radiokanalen wereldwijd te beluisteren via het internet. Op deze manier wordt een volwaardig alternatief voor RVi voorbereid. De openbare omroep werkt een plan uit om anderstalige inwoners goed te informeren over Vlaamse cultuur en actualiteit.

Slechthorenden en slechtzienden
Voor slechthorenden en slechtzienden wordt het televisieaanbod de komende jaren verder toegankelijk gemaakt. Concreet komt er voor de slechtzienden bijvoorbeeld één fictiereeks per jaar met audiodescriptie. Het Journaal en Karrewiet zullen voor de slechthorenden in gebarentaal bekeken kunnen bekeken worden via het internet.

Een structureel gezonde openbare omroep
De nieuwe beheersovereenkomst biedt oplossingen voor een aantal ‘historische’ problemen. De VRT heeft het voorbije jaar zware inspanningen geleverd om het besparingsplan van 65 miljoen euro loyaal uit te voeren. Desondanks blijft de openbare omroep een structureel tekort van behouden. De Vlaamse Regering kent de VRT vanaf 2012 een basisdotatie toe van 293,4 miljoen euro per jaar, zodat de VRT opnieuw kan starten van een gezonde en stabiele financiële basis. Voor het probleem van de statutaire pensioenen is er een structurele oplossing uitgewerkt. Op die manier kan de VRT met een schone lei aan een nieuw hoofdstuk beginnen.


Persbericht VRT
http://www.vrt.be

DOSSIER: VRT: beheersovereenkomst 2012-2016

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Karl Vannieuwkerke Sporza

In het Krestovskistadion in Sint-Petersburg spelen de Rode Duivels de laatste wedstrijd in de groepsfase tegen Finland. De achtste finale is al zeker, maar hoe mooi zou het zijn als ze gewoon weer zouden winnen? Filip Joos zorgt voor het commentaar, tussendoor en achteraf is er sfeer en analyse in 'Villa Sporza' met Karl Vannieuwkerke.

'Sporza: UEFA Euro 2020 - Finland-België', om 20.25 uur op Eén.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:40
  Journaallus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 00:15
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 07:50
  Kosmoo
  08:15
  Mush Mush & de Zwammetjes
 • 08:00
  De Buurtpolitie - Extra
  08:15
  Het Middelbaar
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  Project Runway
 • 01:10
  Onderbreking
  11:10
  Sturm der Liebe
 • 01:45
  Geen Uitzending
  11:20
  First Knight
 • 08:05
  Trollenjagers: Verhalen uit Arcadia
  08:30
  Home: Avonturen met Tip & Oh
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Zenderonderbreking
 • 07:50
  De hofleverancier
  08:15
  Johan Segers - Tot op het bot: Het Varken
 • 00:20
  Geen uitzending
  08:20
  Trial & Error
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  Zenderonderbreking
 • 08:05
  The Doctors
  08:45
  Dr. Phil
 • 08:00
  Bal National
  08:35
  10 Jaar NJAM! 10 vragen voor..
 • 21:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 08:00
  al-1-maar-hits
  09:00
  Een Uur Sorry Music
 • 08:07
  Hallo roger
  08:11
  Mijn tuin
 • 08:00
  De Koepelzaal
  14:30
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal Live
 • 07:06
  West Ham - Burnley
  08:55
  Motorcross
 • 07:35
  New Tricks
  08:30
  Jonathan Creek
 • 08:00
  Below Deck Mediterranean
  08:55
  Sell This House: Extreme
 • 08:00
  NOS Journaal
  08:10
  Goedemorgen Nederland
 • 08:00
  NOS Journaal met gebarentolk
  08:10
  NOS Journaal
 • 08:07
  Zin in Zappelin
  08:10
  Shaun het schaap