Vlaamse overheid investeert in cultuurjournaal op EXQI

vrijdag 10 juli 2009

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, maakt een budget van €150.000 vrij voor een dagelijks cultuurjournaal op EXQI Culture, de themazender die deel uitmaakt van het digitale zenderplatform binnen de Alfacam Group. Het programma zal in heel België digitaal te zien zijn. Er lopen ook gesprekken om het in Nederland te distribueren.

'Het Cultuurjournaal' wordt officieel boven de doopvont gehouden tijdens de Cultuurmarkt van 30 augustus in Antwerpen. Op 31 augustus gaan de reguliere tv-uitzendingen van start. 'Dankzij de extra middelen kunnen we het cultuurmagazine 'De Verbeelding', dat nu dagelijks op EXQI Culture loopt, laten uitgroeien tot een volwaardig cultuurjournaal. We intensifiëren op die manier onze inspanningen voor cultuur op televisie', aldus Gabriel Fehervari, CEO Alfacam Group.

Dagelijks uw 'Gids in Goesting' in HD
Via duiding, interviews en reportages zal het cultuurjournaal de kijkers informeren over wat er zich ontwikkelt op vlak van cultuur en kunsten. Meer dan tot op heden het geval was voor cultuur op televisie, is het de bedoeling om de kijker cultuur te laten beleven. Hoewel het journaal oog zal hebben voor nieuws van buiten de eigen taalgrenzen, zal de nadruk vooral liggen op Vlaanderen en ook Nederland.

Het cultuurjournaal wordt een vast programma van minstens 15 minuten. Het programma loopt elke werkdag. In het weekend zal in een lussysteem een compilatie van de hoogtepunten van de afgelopen week gegeven worden. Er is ruimte voor cultuur in zijn breedste betekenis: theater, literatuur, beeldende kunst, dans, ballet, opera, film, musical, rockmuziek, strips, kindercultuur…. Ook toegepaste kunsten als design, interieur, architectuur en mode komen aan bod.

Als pionier van HD in Europa spreekt het voor zich dat de Alfacam Group alle programma's van EXQI Culture in HD zal opnemen en distribueren. Het programma zal met ondertiteling uitgezonden worden in Franstalig België.

Het programma zal ook een aantal vaste of wisselende rubrieken bevatten zoals premières, portretten van kunstenaars, enz. Elke dag zal bovendien één specifiek genre uitdrukkelijk belicht worden, bv. film op woensdag. Verder streeft het programma naar interactie met de kijker, die zelf kritieken kan schrijven, tips kan geven, ervaringen kan uitwisselen,….

EXQI Culture in heel het land te bekijken
De abonnees van Telenet Digital TV kunnen EXQI Culture bekijken in digitale standaarddefinitie en in HD. De abonnees van Belgacom TV kunnen EXQI Culture bekijken in digitale standaarddefinitie. Numéricable biedt EXQI Culture aan in digitale standaarddefinitie en in HD.

EXQI Culture is vanaf januari 2009 ingeschreven in de Maandelijkse Zender Rapporten (MZR – de zogenaamde Kleine Audimetrie). Daarmee is EXQI Culture (samen met EXQI Sport) de eerste en enige digitale zender die beschikt over officiële cijfers inzake gemiddeld dagbereik op zenderniveau. EXQI Culture heeft nu een potentieel bereik van 35% in België.

EXQI Culture werkt samen met het Vlaams Radio Orkest, het Vlaams Radio Koor, de Bijloke (Muziekcentrum Gent), La Monnaie/De Munt, de Vlaamse Opera, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en deFilharmonie. Gesprekken met andere mogelijke partners zijn nog lopende.

DOSSIER: EXQI Plus: de nieuwe zender van Alfacam

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Nadat luitenant-generaal Eugene Irwin veroordeeld wordt tot een celstraf van tien jaar, wordt hij opgesloten in de militaire gevangenis van kolonel Winter. De gevangenisdirecteur steekt zijn waardering voor de veelvuldig gedecoreerde generaal aanvankelijk niet onder stoelen of banken, maar daar komt al snel een einde aan. Irwin maakt immers geen geheim van zijn afkeer van diens buitengewoon strenge leiding van de strafinstelling. Winter probeert Irwin te kraken met zware straffen, maar die laat zich niet intimideren: hij weet zijn celgenoten achter zich te scharen en maakt een écht leger van hen, tot groot ongenoegen van de gevangenisdirecteur...

'The Last Castle', film uit 2001 met oa. Robert Redford en James Gandolfini, om 20.40 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:30
  Sporza op zondag
  17:30
  #weetikveel
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 13:30
  Dance academy: the comeback
  15:05
  Robin Hood
 • 13:45
  Take Two
  14:40
  Last Man Standing
 • 14:10
  Nieuw leven
  15:00
  Doctor in the House
 • 12:00
  Onderbreking
  14:30
  Diagnosis Delicious
 • 13:45
  De Wegpolitie UK
  14:25
  Top Gear
 • 14:20
  Project Mc²
  15:05
  Hallo K3
 • 14:20
  Sturm der Liebe
  15:05
  Zenderonderbreking
 • 14:10
  Het Weekmenu - reeks 2
  14:55
  Komen eten
 • 13:35
  Criminal Minds
  14:30
  Geen uitzending
 • 14:15
  That '70s Show
 • 13:45
  Apero-Dining
  14:25
  A la carte
 • 13:45
  Herhalingslus
  09:00
  Z-Extra Launch Trends Top
 • 14:00
  Lancering MENT Fiets
  21:00
  Hadiemicha
 • 14:04
  Het zelfbouwhuis
  14:27
  Je badkamer personaliseren
 • 14:15
  De Koepelzaal
  14:30
  Het Gesprek - Els Ampe
 • 13:10
  NOS Studio Sport
  17:25
  Stemmen van Nederland
 • 13:55
  Verborgen verleden
  14:45
  Andere tijden
 • 12:40
  Zapp Detective: Het geheime genootschap
  14:35
  De mooiste sprookjes