Vlaamse overheid investeert in cultuurjournaal op EXQI

vrijdag 10 juli 2009

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, maakt een budget van Ä150.000 vrij voor een dagelijks cultuurjournaal op EXQI Culture, de themazender die deel uitmaakt van het digitale zenderplatform binnen de Alfacam Group. Het programma zal in heel BelgiŽ digitaal te zien zijn. Er lopen ook gesprekken om het in Nederland te distribueren.

'


Het Cultuurjournaal' wordt officieel boven de doopvont gehouden tijdens de Cultuurmarkt van 30 augustus in Antwerpen. Op 31 augustus gaan de reguliere tv-uitzendingen van start. 'Dankzij de extra middelen kunnen we het cultuurmagazine 'De Verbeelding', dat nu dagelijks op EXQI Culture loopt, laten uitgroeien tot een volwaardig cultuurjournaal. We intensifiŽren op die manier onze inspanningen voor cultuur op televisie', aldus Gabriel Fehervari, CEO Alfacam Group.

Dagelijks uw 'Gids in Goesting' in HD
Via duiding, interviews en reportages zal het cultuurjournaal de kijkers informeren over wat er zich ontwikkelt op vlak van cultuur en kunsten. Meer dan tot op heden het geval was voor cultuur op televisie, is het de bedoeling om de kijker cultuur te laten beleven. Hoewel het journaal oog zal hebben voor nieuws van buiten de eigen taalgrenzen, zal de nadruk vooral liggen op Vlaanderen en ook Nederland.

Het cultuurjournaal wordt een vast programma van minstens 15 minuten. Het programma loopt elke werkdag. In het weekend zal in een lussysteem een compilatie van de hoogtepunten van de afgelopen week gegeven worden. Er is ruimte voor cultuur in zijn breedste betekenis: theater, literatuur, beeldende kunst, dans, ballet, opera, film, musical, rockmuziek, strips, kindercultuurÖ. Ook toegepaste kunsten als design, interieur, architectuur en mode komen aan bod.

Als pionier van HD in Europa spreekt het voor zich dat de Alfacam Group alle programma's van EXQI Culture in HD zal opnemen en distribueren. Het programma zal met ondertiteling uitgezonden worden in Franstalig BelgiŽ.

Het programma zal ook een aantal vaste of wisselende rubrieken bevatten zoals premiŤres, portretten van kunstenaars, enz. Elke dag zal bovendien ťťn specifiek genre uitdrukkelijk belicht worden, bv. film op woensdag. Verder streeft het programma naar interactie met de kijker, die zelf kritieken kan schrijven, tips kan geven, ervaringen kan uitwisselen,Ö.

EXQI Culture in heel het land te bekijken
De abonnees van Telenet Digital TV kunnen EXQI Culture bekijken in digitale standaarddefinitie en in HD. De abonnees van Belgacom TV kunnen EXQI Culture bekijken in digitale standaarddefinitie. Numťricable biedt EXQI Culture aan in digitale standaarddefinitie en in HD.

EXQI Culture is vanaf januari 2009 ingeschreven in de Maandelijkse Zender Rapporten (MZR Ė de zogenaamde Kleine Audimetrie). Daarmee is EXQI Culture (samen met EXQI Sport) de eerste en enige digitale zender die beschikt over officiŽle cijfers inzake gemiddeld dagbereik op zenderniveau. EXQI Culture heeft nu een potentieel bereik van 35% in BelgiŽ.

EXQI Culture werkt samen met het Vlaams Radio Orkest, het Vlaams Radio Koor, de Bijloke (Muziekcentrum Gent), La Monnaie/De Munt, de Vlaamse Opera, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en deFilharmonie. Gesprekken met andere mogelijke partners zijn nog lopende.

DOSSIER: EXQI Plus: de nieuwe zender van Alfacam

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Sporza logo

Karl Vannieuwkerke herbeleeft met Peter Vandenbempt en Gert Verheyen legendarische wedstrijden uit de rijke geschiedenis van het EK en het WK voetbal. Gert kiest voor BelgiŽ - BraziliŽ in de 2de ronde van het WK 2002. De match waarin het kleine BelgiŽ het grote BraziliŽ bijna uitschakelde, de match waardoor voetbalminnend BelgiŽ nog altijd de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast vervloekt. Het commentaar is van Frank Raes. Peter keert terug naar de kwartfinale op het EK 2004 tussen Portugal en Engeland. Portugal - in eigen land - gaat op zoek naar het opperste voetbalgeluk. Met commentaar van Filip Joos.

'Sporza Retro', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers