Tweede klasse voetbal heet voortaan 'EXQI League'

woensdag 11 juni 2008

Euro1080, de omroepdivisie van Alfacam Group (Euronext Brussel: ALFA), en de Nationale Voetballiga tekenen vandaag een akkoord in verband met de exclusieve uitzendrechten van de tweede voetbalklasse voor de komende vier seizoenen. De matchen zullen worden uitgezonden op de tv-zender EXQI Sport. Tweede klasse ondergaat ook een naamswijziging en zal vanaf het volgende seizoen EXQI League heten.

Guido De Croock, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nationale Voetballiga, verklaarde dat dit project een totaal ander concept is dan datgene wat voorop was gesteld met de clubs van eerste klasse: "Er waren meningsverschillen met de profliga, waarbij we in eerste instantie onze sportieve waarden en identiteit hebben verdedigd. Uiteindelijk hebben wij beslist om onze eigen weg te gaan met het oog op het versterken van de identiteit van de ploegen die in de EXQI League aantreden. Wij spiegelen ons hierbij aan voorbeelden in het buitenland, waaronder Frankrijk, waar wedstrijden uit tweede klasse ook uitgebreid worden uitgezonden."

Over het financiële luik van de overeenkomst worden geen details gegeven. "Het akkoord met Alfacam Group is veeleer een partnership dan een financiële transactie. De ploegen, die in de EXQI League aantreden, en hun sponsors krijgen dankzij deze deal heel wat bijkomende publiciteit", aldus De Croock.

Gabriel Fehervari, CEO van Euro1080 is bijzonder opgetogen met dit akkoord: "EXQI Sport wordt het structureel tv-platform voor sporten die bij andere zenders minder media-aandacht genieten. Onlangs nog tekenden wij een akkoord met de Belgische Hockeybond voor het opnemen en uitzenden van een hele reeks wedstrijden. Daarnaast komen andere sporten aan bod zoals autoraces (A1GP), paardensport, enz. De naamswijziging van tweede klasse in EXQI League zal de bekendheid van onze zenders een boost geven".

De EXQI League wedstrijden worden uitgezonden via EXQI Sport. Dit wordt in België de nieuwe naam voor de bestaande themazender HD1. EXQI Sport brengt live uitzendingen van volledige wedstrijden in High Definition en standaarddefinitie. De matchen zullen becommentarieerd worden in het Nederlands en Frans, naargelang het taalgebied. EXQI Sport zit in het digitale basispakket van iNDi, Coditel en Belgacom TV. De gesprekken met Telenet in verband met de verdeling van EXQI Sport worden eerstdaags aangevat.

Samenvattingen en reportages en alle doelpunten van de wedstrijden van de EXQI League zullen ook worden uitgezonden op de nieuwe algemene zender in oprichting en die hopelijk ook analoog zal worden gedistribueerd.

Alfacam Group heeft op het vlak van opname en tv-productie van voetbalwedstrijden al heel wat ervaring opgedaan. Zo stond het Lintse bedrijf in 2004 in voor de integrale captatie van alle wedstrijden van het EK2004 in Portugal. Sinds verleden jaar neemt Alfacam eveneens meer dan 500 voetbalwedstrijden per jaar op in o.a. het Midden-Oosten en Brazilië. Ook bij grote internationale sportevenementen zoals de Olympische Spelen van Athene en de Pan American Games in Rio de Janeiro bracht Alfacam voetbalwedstrijden in beeld. Op dit ogenblik is het bedrijf actief in Oostenrijk en Zwitserland, waar het in de marge van het EK dagelijks reportages draait.

DOSSIER: EXQI Plus: de nieuwe zender van Alfacam

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 4 logo

Nadat luitenant-generaal Eugene Irwin veroordeeld wordt tot een celstraf van tien jaar, wordt hij opgesloten in de militaire gevangenis van kolonel Winter. De gevangenisdirecteur steekt zijn waardering voor de veelvuldig gedecoreerde generaal aanvankelijk niet onder stoelen of banken, maar daar komt al snel een einde aan. Irwin maakt immers geen geheim van zijn afkeer van diens buitengewoon strenge leiding van de strafinstelling. Winter probeert Irwin te kraken met zware straffen, maar die laat zich niet intimideren: hij weet zijn celgenoten achter zich te scharen en maakt een écht leger van hen, tot groot ongenoegen van de gevangenisdirecteur...

'The Last Castle', film uit 2001 met oa. Robert Redford en James Gandolfini, om 20.40 uur op VTM 4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:30
  Sporza op zondag
  17:30
  #weetikveel
 • 10:00
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 13:30
  Dance academy: the comeback
  15:05
  Robin Hood
 • 13:45
  Take Two
  14:40
  Last Man Standing
 • 14:10
  Nieuw leven
  15:00
  Doctor in the House
 • 12:00
  Onderbreking
  14:30
  Diagnosis Delicious
 • 13:45
  De Wegpolitie UK
  14:25
  Top Gear
 • 14:00
  Project Mc²
  15:05
  Hallo K3
 • 13:50
  Nonkel Jef
  14:20
  Sturm der Liebe
 • 14:10
  Het Weekmenu - reeks 2
  14:55
  Komen eten
 • 13:35
  Criminal Minds
  14:30
  Geen uitzending
 • 14:15
  That '70s Show
 • 13:45
  Apero-Dining
  14:25
  A la carte
 • 13:45
  Herhalingslus
  09:00
  Z-Extra Launch Trends Top
 • 14:00
  Lancering MENT Fiets
  21:00
  Hadiemicha
 • 14:04
  Het zelfbouwhuis
  14:27
  Je badkamer personaliseren
 • 14:15
  De Koepelzaal
  14:30
  Het Gesprek - Els Ampe
 • 13:10
  NOS Studio Sport
  17:25
  Stemmen van Nederland
 • 13:55
  Verborgen verleden
  14:45
  Andere tijden
 • 12:40
  Zapp Detective: Het geheime genootschap
  14:35
  De mooiste sprookjes