TV-Visie interview: Peter Evrard ('Eurosong 2006')

zondag 22 januari 2006

Hij is één van de opvallendste figuren uit Eurosong 2006. Niemand had hem ooit aan deze muziekwedstrijd durven associëren. Toch waagt hij zijn kans in de derde voorronde. De winnaar van Idool 2003 Peter Evrard komt met de accoustische ballad "Coward" op de proppen. Tijdens de persvoorstelling van de 28 kandidaten hadden wij een uitgebreide babbel met Peter. Een man, met het hart op de tong.


ONG>Hoe leuk wordt deze Eurosongdeelname voor jou?
Ik heb er niet het flauwste benul van. Mij gaat het hier in de allereerste plaats om het zingen van een liedje. De rest neem ik er maar bij. Dat was trouwens altijd al zo. Wanneer iedereen in zichzelf gelooft en zichzelf is, staan we al een pak verder. Ik heb trouwens een hekel aan het begrip concurrentiedrang.

Wat is jouw ambitie in dit spelletje?
Dit is helemaal geen spelletje. Ik heb al geleerd dat de mening van mensen er vaak niet toe doet. Het publiek schept graag wedstrijden voor zaken, waar geen wedstrijd voor nodig is. Eurosong is geen 100 Meter lopen. Het is geen drie setjes spelen in een tenniswedstrijd. Het gaat hier helemaal niet over het luidste zingen. Hier gaat het erom dat je mensen kan raken ofwel op het gevoelsmatige vlak ofwel op het entertaingebied. Dat wordt hier uitgedrukt in 'het meeste sms'jes'.

In het verzamelen van sms'jes ben je toch een specialist.
Ik heb nooit gevraagd om op mij per sms te stemmen . Misschien is dat wel de juiste tactiek dat mensen je steunen. Zelfs artiesten, die niet doorstromen, kunnen dankzij Eurosong aan het grote publiek hun kunnen laten zien. Het zijn in deze wedstrijd niet de winnaars, die achteraf de grote 'winnaar' zijn. Ook de tweede, de zesde of zelfs de achtentwintigste, kan het overwinningsgevoel een beetje proeven. Elke kandidaat is in deze wedstrijd immers een kleine beetje winnaar of verliezer. Er is geen enkele zanger, die na één goed optreden stopt omdat het dan slechter zou kunnen gaan.

Kijk je uit naar de commentaar van Marcel?
Uit die hoek verwacht ik helemaal niets wereldschokkends. In de eerste plaats hoop ik dat hij met iets humoristisch (dat mag zowel positief als negatief zijn) voor de dag komt. Marcel is een man met diepgang, maar dat aspect komt hier zelden aan bod.

Krijgen we bij nummer "Coward" een andere Peter Evrard te zien?
Elk plaat, die ik maak, is anders. Vandaag is iemand tegen mij komen vertellen dat hij in één van mijn nummers een bepaalde boodschap zag, die ik er niet in zie. Dan ga ik zeker iemands illusie niet afnemen. De persoon in kwestie heeft een bepaalde waarheid gevonden in mijn liedje. Het laatste wat je dan mag doen, is iemands troost afnemen. Muziek dient in de eerste plaats om iemand op te peppen of te troosten. Niet meer of niet minder. Het plaatje moet alleen kloppen in het commercieel circuit. Mijn song is geschreven door mensen, die hun vak met hart en ziel beoefenen. Dit is niet geschreven voor een wedstrijd. Het is gewoon ontstaan uit iemands passie. De auteurs kenden mijn werk. Ze waren van oordeel dat mijn stem het beste paste bij hun song. Wanneer liedjestekst en artiest bij elkaar passen, is het helemaal geen schande om deel te nemen aan Eurosong.

Het Eurovisiesongfestival wordt met kitsch-muziek gelijk gesteld. Is het niet gek om jouw kans hier dan te wagen?
Wat is kitsch? Of zoals Stijn Meuris het zegt: Wat is kunst. Het zijn meestal mensen, die er het minst aan denken, die er het meeste over praten. Ik heb niet de ambitie om te zeggen dat iets over het algemeen goed of slecht is. Ik geloof daar niet. Je zal me dat zelden of nooit horen zeggen. Ik heb mijn persoonlijke mening over bepaalde zaken. Daarentegen heb ik wel het volste respect voor iemand die een totaal andere visie dan de mijne heeft.

DOSSIER: Eurosong 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

‘Dancing Dimi: Game On!’

Dimitri Van den Bergh is de grootste dartsbelofte van ons land. Tot een gescheurde kruisband roet in het eten strooit. Te midden van een overvolle dartsagenda gaat 'Dancing Dimi' onder het mes. Geraakt hij tijdig gerevalideerd om 24 dagen na zijn operatie terug op het hoogste niveau van de UK Open te staan?

'Dancing Dimi: Game On', om 20.15 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 19:00
  Het journaal
  19:40
  Iedereen beroemd
 • 18:55
  Extra Time Koers
  20:00
  Terzake
 • 19:15
  De regel van 3S
  19:30
  De Blacklist: compilatie
 • 19:00
  VTM Nieuws 19 uur
  19:55
  Het weer
 • 17:40
  Croky Cup
  20:15
  Dancing Dimi: Game On
 • 18:50
  The Good Doctor
  19:45
  S.W.A.T.
 • 19:00
  De Wegpolitie UK
  19:45
  Anger Management
 • 19:05
  De Avonturen van De Gelaarsde Kat
  19:25
  Lanfeust Quest
 • 18:55
  SOS Piet
  19:25
  Sturm der Liebe
 • 19:00
  Komen eten
  19:50
  Dag dokter
 • 18:50
  Big Brother
  19:50
  Shopping Queens
 • 19:10
  That '70s Show
 • 19:15
  Bal National
  19:45
  Het Weekmenu - reeks 2
 • 18:50
  Business Branding Trends Gazellen 2021
  20:00
  Z-Nieuws
 • 19:00
  al-1-maar-hits
  20:00
  In levende lijve
 • 19:20
  Stoel verfrissen
  19:42
  Inox trappen
 • 19:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 19:00
  De Vooravond
  20:00
  NOS Journaal
 • 19:20
  Typisch Den Dolder
  19:55
  Per seconde wijzer
 • 19:00
  NOS Jeugdjournaal
  19:25
  First dates