TV-Visie interview: Peter Evrard ('Eurosong 2006')

zondag 22 januari 2006

Hij is één van de opvallendste figuren uit Eurosong 2006. Niemand had hem ooit aan deze muziekwedstrijd durven associëren. Toch waagt hij zijn kans in de derde voorronde. De winnaar van Idool 2003 Peter Evrard komt met de accoustische ballad "Coward" op de proppen. Tijdens de persvoorstelling van de 28 kandidaten hadden wij een uitgebreide babbel met Peter. Een man, met het hart op de tong.


ONG>Hoe leuk wordt deze Eurosongdeelname voor jou?
Ik heb er niet het flauwste benul van. Mij gaat het hier in de allereerste plaats om het zingen van een liedje. De rest neem ik er maar bij. Dat was trouwens altijd al zo. Wanneer iedereen in zichzelf gelooft en zichzelf is, staan we al een pak verder. Ik heb trouwens een hekel aan het begrip concurrentiedrang.

Wat is jouw ambitie in dit spelletje?
Dit is helemaal geen spelletje. Ik heb al geleerd dat de mening van mensen er vaak niet toe doet. Het publiek schept graag wedstrijden voor zaken, waar geen wedstrijd voor nodig is. Eurosong is geen 100 Meter lopen. Het is geen drie setjes spelen in een tenniswedstrijd. Het gaat hier helemaal niet over het luidste zingen. Hier gaat het erom dat je mensen kan raken ofwel op het gevoelsmatige vlak ofwel op het entertaingebied. Dat wordt hier uitgedrukt in 'het meeste sms'jes'.

In het verzamelen van sms'jes ben je toch een specialist.
Ik heb nooit gevraagd om op mij per sms te stemmen . Misschien is dat wel de juiste tactiek dat mensen je steunen. Zelfs artiesten, die niet doorstromen, kunnen dankzij Eurosong aan het grote publiek hun kunnen laten zien. Het zijn in deze wedstrijd niet de winnaars, die achteraf de grote 'winnaar' zijn. Ook de tweede, de zesde of zelfs de achtentwintigste, kan het overwinningsgevoel een beetje proeven. Elke kandidaat is in deze wedstrijd immers een kleine beetje winnaar of verliezer. Er is geen enkele zanger, die na één goed optreden stopt omdat het dan slechter zou kunnen gaan.

Kijk je uit naar de commentaar van Marcel?
Uit die hoek verwacht ik helemaal niets wereldschokkends. In de eerste plaats hoop ik dat hij met iets humoristisch (dat mag zowel positief als negatief zijn) voor de dag komt. Marcel is een man met diepgang, maar dat aspect komt hier zelden aan bod.

Krijgen we bij nummer "Coward" een andere Peter Evrard te zien?
Elk plaat, die ik maak, is anders. Vandaag is iemand tegen mij komen vertellen dat hij in één van mijn nummers een bepaalde boodschap zag, die ik er niet in zie. Dan ga ik zeker iemands illusie niet afnemen. De persoon in kwestie heeft een bepaalde waarheid gevonden in mijn liedje. Het laatste wat je dan mag doen, is iemands troost afnemen. Muziek dient in de eerste plaats om iemand op te peppen of te troosten. Niet meer of niet minder. Het plaatje moet alleen kloppen in het commercieel circuit. Mijn song is geschreven door mensen, die hun vak met hart en ziel beoefenen. Dit is niet geschreven voor een wedstrijd. Het is gewoon ontstaan uit iemands passie. De auteurs kenden mijn werk. Ze waren van oordeel dat mijn stem het beste paste bij hun song. Wanneer liedjestekst en artiest bij elkaar passen, is het helemaal geen schande om deel te nemen aan Eurosong.

Het Eurovisiesongfestival wordt met kitsch-muziek gelijk gesteld. Is het niet gek om jouw kans hier dan te wagen?
Wat is kitsch? Of zoals Stijn Meuris het zegt: Wat is kunst. Het zijn meestal mensen, die er het minst aan denken, die er het meeste over praten. Ik heb niet de ambitie om te zeggen dat iets over het algemeen goed of slecht is. Ik geloof daar niet. Je zal me dat zelden of nooit horen zeggen. Ik heb mijn persoonlijke mening over bepaalde zaken. Daarentegen heb ik wel het volste respect voor iemand die een totaal andere visie dan de mijne heeft.

DOSSIER: Eurosong 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:00
    VRT NWS journaal 19u
    02:25
    Journaallus
  • 18:40
    Hier en toen
    07:30
    Ketnet Junior
  • 19:10
    Wannabe's
  • 19:00
    VTM Nieuws
    05:15
    Geen uitzending
  • 18:45
    Ambulance
    03:10
    Geen uitzending
  • 19:10
    The Simpsons
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 18:45
    All New Traffic Cops
    01:15
    Geen uitzending
  • 19:25
    Baywatch
    15:45
    JAG
  • 19:00
    SOS Piet
    06:00
    Joe
  • 19:20
    Friends
    01:45
    Geen uitzending
  • 18:45
    Criminal Minds
    02:05
    ER
  • 18:45
    Backroad Truckers
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 18:50
    Love It or List It
    02:55
    Geen uitzending
  • 19:20
    Forensic Files II
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 19:20
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 18:55
    Hidden Gems
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 19:25
    Eden Hazard: Harten 10
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 19:00
    London Kills
    02:10
    The Change
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    01:42
    NOS Journaal
  • 19:05
    BinnensteBuiten
    01:59
    Nieuwsuur
  • 19:00
    NOS Jeugdjournaal
    02:36
    Podium Zwart Unplugged