Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille zijn 'Factcheckers'

dinsdag 12 maart 2019
Foto: Eén - © VRT 2019

Hoe makkelijk kan je met een fluo hesje veiligheidscontroles omzeilen? Is plassen in een zwembad gevaarlijk? Is een keyless car hacken kinderspel?

Wat is er in tijden van snel nieuws, clickbait en sociale media nog waar en wat niet? Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille zoeken het uit in het gloednieuwe 'Factcheckers'.


Na het geld, nu de feiten
Na vijf seizoenen Vlaanderen gidsen door de wereld het geld, was de goesting bij Thomas Vanderveken, Jan Van Looveren en Britt Van Marsenille in een nieuw avontuur enorm groot. Ze wilden graag iets doen rond factchecking, toch erg relevant in tijden van fake news. Want we worden meer dan ooit overspoeld door informatie, berichten, weetjes, feiten.

We lezen artikels, we bekijken filmpjes, geloven ze of niet, en klikken verder. Maar wat is juist en wat is fout? Die belangrijke vraag drong zich op. Het trio kwam weer bijeen, het concept werd uitgewerkt en een redactie werd omgebouwd tot centrale onderzoeksplek met als doel: feiten checken. 'Factcheckers' was geboren.

Jan Van Looveren: 'De ene week lees je een artikel dat met grote stelligheid iets beweert, en de andere week wordt dat door een ander artikel compleet onderuit gehaald. Wat moet je nog geloven? Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen met dat gevoel zitten, en daarom denk ik echt dat dit programma op het juiste moment komt.'

Vanuit eigen perspectief
Het 'feiten checken' vertrekt telkens vanuit het trio: wat hen bezighoudt, wat ze gelezen of opgepikt hebben, en absoluut willen uitzoeken. Dat kan gaan van artikels op nieuwssites, over Facebookposts, YouTube-filmpjes tot mythes die ze oppikken op populaire internetsites.

Thomas, Jan en Britt kiezen voor een persoonlijke en directe aanpak: bijna de helft van het beeldmateriaal is gefilmd door henzelf met kleine camera’s. Ze nemen dus letterlijk de regie in eigen handen.

Britt Van Marsenille: 'Omdat we zoveel zelf uitzoeken, gaat onze vlogcamera overal mee naartoe. Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Ik heb mijn gêne daarvoor opzij moeten zetten want mezelf zo vaak filmen was ik niet echt gewend.'

Pit, lef en doorzettingsvermogen
Thomas, Jan en Britt gaan geen enkel onderwerp uit de weg. Het doel is altijd hetzelfde: de waarheid achterhalen. Maar die waarheid toont zich niet altijd even makkelijk. En dat betekent dat ze soms op grenzen botsen, risico’s moeten nemen, en zichzelf wel eens tegenkomen.

Als blijkt dat de waarheid zo ontluisterend is, of de leugen zo groot, dan doen de presentatoren er ook iets mee. Ze komen ermee naar buiten, kaarten de dingen aan, en proberen zo iets te veranderen. Hun engagement is groot.

Zo onderzoekt Jan of het waar is dat je van tequila kunt afvallen. Te gek voor woorden op het eerste gezicht. Nochtans is dat volgens The Independent het nieuwe dieet. Het checken wordt een verhaal van een uit de hand gelopen feestje, een misnoegde Mexicaanse professor, en veel telefoontjes met journalisten...

Thomas Vanderveken: ''Factcheckers' is heel anders dan 'Voor Hetzelfde Geld'. We testen alles zelf uit, nemen een pak meer risico’s, en vaak stappen we ergens in zonder dat we de uitkomst weten. Uitdagend en spannend, maar tegelijkertijd zeer boeiend.'

Van auto’s hacken tot fijn stof
Britt wil weten of een keyless car hacken kinderspel is, zoals heel wat artikels beweren. Na wat research komt ze enkele louche hackers op het spoor. Ze vindt er één die haar wil helpen, maar niet gefilmd wil worden…

Thomas en Jan willen weten of je met een simpel 'fluo hesje' veiligheidscontroles makkelijk kunt omzeilen zoals twee YouTubers beweren. Zijn onze bioscopen, dierentuinen, musea, voetbalstadia en concertzalen anno 2019 wel veilig voor indringers?

En verder: is groene stroom echt groen, worden kinderen hyperactief van suiker, is plassen in een zwembad gevaarlijk, mag je gesloten mosselen opeten, kan je binnen de twee weken leren om je adem vier minuten in te houden en klopt het dat één houtkachel meer fijn stof uitstoot dan zes dieseltrucks?

'Factcheckers', vanaf 13 maart elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Londen, 1891. De briljante detective Sherlock Holmes en zijn trouwe assistent Watson kunnen maar net vermijden dat Lord Blackwood, een aanhanger van de zwarte magie, een vrouw op rituele wijze vermoordt. Blackwood wordt gearresteerd en komt in de gevangenis terecht. Kort voor zijn executie verkondigt Blackwood dat hij zal opstaan uit de dood om wraak te nemen op iedereen die zijn pad kruist. Kort na Blackwoods executie lijkt het alsof hij inderdaad is herrezen: in zijn graf wordt het lichaam van de vermiste Luke Reordan gevonden en enkele getuigen beweren Blackwood te hebben gezien.

'Sherlock Holmes', om 20.25 uur op VIER.

Dossiers