'Spoed 24/7': een unieke blik op de spoed van het UZ Leuven

zondag 28 augustus 2016

En en het productiehuis 100.000Volts.TV filmden zes weken lang dag en nacht op de spoedgevallendienst van UZ Leuven voor de documentairereeks 'Spoed 24/7'.

De makers installeerden zestig vaste camera’s om alles te kunnen registreren. Alle opnames gebeurden met toestemming van de patiënt.


Voor het eerst in Vlaanderen wordt deze nieuwe draaistijl gebruikt om de indringende en beklijvende, maar vaak ook grappige verhalen van patiënten te registreren.

De documentairereeks toont hoe een bijzonder geëngageerd team van artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van het ziekenhuis mensen in nood helpen. Verhalen over leven en dood, liefde en geluk; nog nooit was reality zo echt.

Stef Soetewey, producent geeft uitleg over de unieke manier van werken: ''Spoed 24/7' brengt op een respectvolle en waarheidsgetrouwe manier serene, diepmenselijke verhalen over gebeurtenissen die iedereen kunnen overkomen en die niemand onberoerd laten. De regiekamer hebben we ter plaatse geïnstalleerd en de camera’s werden vanop afstand bediend. Dat liet ons toe om alle verhalen als het ware te registreren volgens het 'fly on the wall'- principe.'

Diepmenselijke verhalen
'Spoed 24/7' brengt heel diverse verhalen, soms heel emotioneel of grappig of verrassend. De spoedgevallendienst van UZ Leuven is een van de grootste en meest moderne van het land. Een uitgebreid gespecialiseerd team staat dag en nacht klaar.

Peter Deboutte, hoofdverpleegkundige spoedgevallendienst: 'Een grote groep met onder andere administratieve medewerkers, ambulanciers, dispatchers, logistieke medewerkers, verpleegkundigen en artsen zijn dagelijks in de weer om alle patiënten zo optimaal mogelijk te verzorgen. Een goede samenwerking met de verschillende disciplines is onontbeerlijk en vereist een optimale onderlinge communicatie, wat niet altijd evident is. Dat brengt de reeks goed in beeld.'

Aandacht voor de patiënt
Voor professor Sandra Verelst, medisch diensthoofd van de spoedgevallendienst, was het belangrijk dat 'Spoed 24/7' een reeks is waarin de patiënt centraal staat en niet zozeer de hulpverlener als individu.

'De documentairereeks geeft ons de gelegenheid om duidelijk weer te geven met welke soort problemen patiënten zich hier aanbieden en hoe de opvang verloopt, afhankelijk van de ernst van het probleem. De vaak systematische aanpak wordt in beeld gebracht, een op het eerste gezicht banale kwetsuur kan immers een ernstige achterliggende oorzaak hebben. Net als de makers vonden wij het ook heel belangrijk dat de normale werking van de spoedgevallendienst niet verstoord zou raken. De manier van filmen met de vaste camera’s liet dit op een perfecte manier toe en de samenwerking tussen de filmploeg en de zorgverleners verliep vlot en in alle vertrouwen.'

Samenwerking
'Spoed 24/7' werd gemaakt in volledige samenwerking met UZ Leuven, een samenwerking die in het verleden al goed was voor drie documentairereeksen 'Het Leven Zoals Het Is: Kinderziekenhuis'. Later volgt nog een tweede reeks van 'Spoed 24/7'.

Aflevering 1
José heeft extreme buikpijn. Hij heeft een sterke polsslag, maar zijn bloeddruk is bijna onmeetbaar laag. Er is duidelijk iets heel ernstigs aan de hand. Jonas komt luid schreeuwend binnen. Tijdens het voetballen klikte zijn schouder uit de kom. Een dosis verdoving doet wonderen. Marc is nog maar vooraan in de 30, maar te weinig beweging, stress op het werk, roken en liters redbull maken dat hij op die jonge leeftijd al een hartinfarct krijgt. Staf is een verwoed fietser. Hij viel en brak zijn heup, maar babbelen kan hij nog als de beste.

Hoe kwam deze documentairereeks tot stand? Onmiddellijk na de eerste uitzending staat op de website van Eén 'De making of van Spoed 24/7'. Deze extra aflevering is enkel online te bekijken via http://www.een.be.

Over de makers
'Spoed 24/7' is de eerste productie van 100.000Volts.TV, een onafhankelijk productiehuis dat in september 2014 werd opgericht door Stef Soetewey. Stef Soetewey was vroeger mede-oprichter en MD van Kanakna Productions.

'Spoed 24/7', vanaf 29 augustus elke maandag om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
spoed247

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Gaston en Leo worden als gemotoriseerde agenten op de weerloze stad losgelaten. Waar zij verschijnen, is de paniek nooit ver uit de buurt. Maar ook op het politiebureau zaaien ze vertwijfeling. Wanneer ze hun zoveelste motor in de prak rijden, is voor de hoofdcommissaris de maat vol: ze moeten als gewone wijkagenten weer de straat op. Te voet. Gaston en Leo voelen zich bekocht en miskend. Ze zouden dolgraag deel uitmaken van de stedelijke opsporingsdienst, maar ze hebben de indruk dat Jansens die carrirewending absoluut wil verhinderen. Nu wil het toeval dat er net op dat ogenblik een golf van vreemde ontvoeringen over het land trekt. Elf vrouwen werden reeds gekidnapt, vrouwen van verschillende leeftijden, met verschillende beroepen en van verschillende standen. In geen enkel geval werd er losgeld gevraagd. Heel toevallig komen Gaston en Leo oog in oog te staan met de kidnapper en diens domme helper, Rufus.

'Paniekzaaiers', om 21.05 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:45
  Sporza: Tokyo 2020
  18:00
  Het journaal (vooravond)
 • 13:50
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 15:55
  Kratts in het wild
  16:15
  Sisters
 • 14:45
  De Smurfen en het Verloren Dorp
  16:40
  Goed Verlof
 • 15:25
  Blind Getrouwd - Australia
  17:40
  The Big Body Hotel
 • 15:55
  The Bold Type
  16:45
  L.A.'s Finest
 • 15:15
  The Graham Norton Show
  17:25
  Altijd prijs
 • 16:05
  Lang Leve Koning Julien
  16:50
  Beyblade Burst Evolution
 • 16:05
  Binnen zonder bellen
  17:25
  SOS Piet
 • 15:35
  Komen eten
  19:15
  Blind gekocht
 • 16:05
  Love Island
  17:00
  Criminal Minds
 • 15:55
  Coast Guard: Mission Critical
  16:50
  Live PD: Police Patrol
 • 16:00
  Like cats & dogs
  17:35
  Love at Sea
 • 15:30
  Ottolenghi
  16:20
  In de Mix (magazine Njam)
 • 12:50
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 16:00
  al-1-maar-hits
  18:00
  Bbq
 • 16:02
  Hardhouten brievenbus
  16:20
  De tip
 • 16:00
  De Koepelzaal
  17:00
  Deradicalisering - De Koepelzaal
 • 14:40
  Formule 1: GP van Hongarije
  17:00
  Padel
 • 16:00
  Midsomer murders
  19:00
  Father Brown
 • 15:30
  Tiny House Nation
  17:10
  CSI: Miami
 • 16:00
  NOS OS Tokio Live
  16:35
  De Geknipte Gast
 • 15:25
  Er zijn geen leeuwen in Tel Aviv
  16:19
  Naches
 • 15:35
  Van wie heeft die jongen dat toch?
  17:05
  Zapp Your Planet