Spanning stijgt in tv-land: VRT en Woestijnvis ruziŽn

vrijdag 14 september 2012

Maandag is het zover. Na maanden van speculatie door het publiek en voorbereidingen achter de schermen gaat de Woestijnvis-zender VIER van start. En dat zorgt voor nervositeit bij de concurrentie, niet in het minst bij de VRT, de oude broodheer van Woestijnvis.

Het was deze zomer al duidelijk dat VRT zich niet zomaar gewonnen zou geven. Zo liet CEO Sandra De Preter weten dat er geen VRT-gezichten in 'De Slimste Mens ter Wereld' (nu op VIER, nvdr) mochten opdraven. Bovendien werd ervoor gekozen om geen VIER-gezichten in VRT-programma's, zoals 'Villa Vanthilt', uit te nodigen. Maar nu schrijft De Morgen dat het ook rommelt rond het gebruik van het VRT-archief door Woestijnvis.


Het contract tussen Woestijnvis en de VRT liep in juni af. Tot dan kon het productiehuis gratis gebruik maken van het rijkgevulde archief van de openbare omroep. Ze hadden er zelf toegang toe en konden naar hartelust beeldjes uitkiezen. Nu er geen verbintenis meer is tussen Woestijnvis en de VRT geldt ook voor de voormalige preferentiële partner dezelfde regel dan voor ieder ander die het archief wil raadplegen. Er moet een aanvraag ingediend worden én per fragment kan 1000 tot 2000 eeuro gevraagd worden. En laat dat VRT-archief nu net erg belangrijk zijn voor een programma als 'De Slimste Mens ter Wereld'.

De Preter nam beslissing al in april
Volgens de krant De Morgen heeft de VRT het spel wel handig gespeeld. Sandra De Preter had haar Raad van Bestuur al in april over de nieuwe regels voor het beeldarchief geïnformeerd. Maar ze vroeg om dit stil te houden. Zo wilde ze voorkomen dat Woestijnvis het archief nog snel zou plunderen vooraleer het contract in juni afliep. Wouter Vandenhaute, gedelegeerd bestuurder van Woestijnvis ging al zijn beklag doen bij Minister van Media Ingrid Lieten, maar zij gaf (nog) geen gevolg aan zijn klacht.

Woestijnvis is allesbehalve gelukkig met de situatie, maar beseft dat het niet meer anders wordt. 'Het is anders. Vroeger maakten we erg vaak gebruik van dat archief. Nu is dat moeilijker. Maar dat was ingecalculeerd', zo zegt programmadirecteur van Woestijnvis Olivier Goris.

De Morgen schrijft nog dat VIER ook met de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) wil gaan samenzitten over het gebruik van archiefbeelden van die zenders.

Bron: demorgen.be


Lees ook:
Geen VRT-mensen in 'De Slimste Mens' op VT4

DOSSIER: Op weg naar een nieuw VT4

volledig dossier
opVIER

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

Lerares Claire is al een tijdje single en helpt met plezier drie vriendinnen met het organiseren van hun huwelijk, die alle drie in dezelfde maand plaatsvinden. Ze heeft het dan ook erg druk en geeft bovendien een zomerstage op Blue Island. Het is dan dat ze Tom leert kennen, de kapitein die haar en de leerlingen naar het eiland moet brengen met zijn boot.

'Sailing Into Love', om 20.40 uur op Vitaya.

Dossiers