Nieuwe zaterdagavondfictie op Canvas: 'Craith'

vrijdag 31 augustus 2018
Foto: Canvas/VRT - © Severn Screen and all3media international 2018

Ligt Wales in Scandinavi? Het lijkt haast zo wanneer je 'Craith' bekijkt, een serie die helemaal past in de traditie van het Scandinavische misdaadgenre.

'Craith' is een nieuwe Welshe reeks van de makers van 'Hinterland', bij ons te zien op Eén. 'Craith' vertelt het verhaal van een politieagente die in haar geboortestreek de gewelddadige dood van een jonge vrouw onderzoekt en ontdekt dat die te maken heeft met een onopgeloste, zeven jaar oude 'cold case'.


'Craith' (ook bekend als 'Hidden') ademt ‘Nordic noir’ uit met harde beelden van misdaden, een ietwat gedesoriënteerde speurder, donkere interieurs en lage grijze luchten over duistere wouden. Zelfs het exotische Welsh in deze tweetalige reeks klinkt een beetje Scandinavisch.

Detective Inspector Cadi John (Sian Reese-Williams, eerder ook te zien in 'Hinterland') keert na vele jaren terug naar haar geboorteplaats in Noord-Wales om dichter bij haar terminaal zieke vader Huw (Ian Saynor) te zijn, een voormalige politiechef. Cadi heeft een aantal jaren in het leger gezeten en werkte daarna bij de politie van Manchester. Ze is een toegewijde, gedreven politievrouw met een ietwat getormenteerde persoonlijkheid. Al snel na haar overplaatsing moet ze aan de slag: in een rivier in het Snowdonia National Park is het lijk van een jonge vrouw gevonden.

Heeft ze zelfmoord gepleegd of werd ze vermoord? Cadi onderzoekt de zaak samen met haar nieuwe partner DS Owen Vaughan (Sion Alun Davies). Het spoor leidt naar Mali Pryce, een meisje dat al sinds 2001 vermist is. Het onderzoek lijkt uit te wijzen dat ze toen ontvoerd is en heel de tijd in gevangenschap heeft doorgebracht vooraleer ze om het leven is gekomen. Cadi vraagt zich af of er een verband is met een aantal andere meisjes uit de streek die de voorbije jaren spoorloos zijn verdwenen.

Dat blijkt effectief het geval te zijn – de reeks maakt er geen geheim van wie de dader is -  en al snel verandert de 'whodunit' in een 'whydunnit'. Vanaf dan drijft 'Craith' op zijn donkere sfeer, de geleidelijke onthulling van allerlei persoonlijke en professionele geheimen, en het kat-en-muis-spelletje tussen de politie en de dader.

'Craith' werd eerder dit jaar gelanceerd in Groot-Brittannië en is op Canvas te zien vanaf zaterdag 1 september om 20.35 uur, telkens twee afleveringen na elkaar.DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Echte Verhalen: De Buurtpolitie' - Koen (Andy Peelman) en politiehond Barry in 'Echte Verhalen: De Buurtpolitie' (foto: VTM -  MEDIALAAN 2018)

Terwijl de buurtpolitie een diefstal van dynamiet uit een legerkazerne onderzoekt, wordt het korps ook geconfronteerd met klachten over grondtrillingen in een wijk. De agenten gaan op onderzoek, maar staan voor een raadsel.

'De Buurtpolitie: De Tunnel', film uit 2017 met oa. Andy Peelman, om 20.25 uur op VTM.

Dossiers