Nieuwe rechters oordelen over waarheid en leugen in 'De Rechtbank'

maandag 29 augustus 2016

'De Rechtbank' volgt ook dit zesde seizoen verschillende magistraten die zich elke dag door lijvige dossiers ploeteren, aandachtig luisteren naar de vele getuigen, slachtoffers en beklaagden en de argumenten en omstandigheden afwegen om zo het juiste vonnis te vellen.

Dit jaar worden de camera's opgesteld in Hasselt, Tongeren, Mechelen, Laken, Zaventem, Bergen en Antwerpen.

De kijker kan in de eerste aflevering meeluisteren naar de verhoren van één van de 12 onderzoeksrechters in Charleroi. Een jongeman wordt er verhoord over de uit de hand gelopen ruzies met zijn vriendin. Het blijkt een verhaal vol intriges.


De provincie Limburg, bekend om zijn gemoedelijkheid en gastvrijheid, komt in de eerste aflevering van dit zesde seizoen van 'De Rechtbank' uitgebreid aan bod. De politierechtbank van Beringen opent dan ook weids haar deuren met een flinke discussie over niet minder dan 20kg frieten. In Hasselt gaat het er iets ernstiger aan toe wanneer verschillende Limburgers, waaronder zanger Stijn Meuris, zich burgerlijke partij stellen  in een zaak rond 36 diefstallen. En in de Arbeidsrechtbank van Tongeren wordt een man die een collectieve schuldenregeling heeft, geëvalueerd omdat hij zich niet aan de afspraken houdt.

Dat justitie om veel meer draait dan misdaad en straf, om meer dan schuld en boete, bewijst de vrederechter van Laken. Midden in een Brusselse volksbuurt wordt elk woord, en in vele talen, gewikt en gewogen en vooral: geduldig geluisterd.

Nieuw in seizoen 6 van 'De Rechtbank':

In Tongeren krijgen we voor het eerst een inkijk in de werking van de Arbeidsrechtbank. Conflicten tussen werkgever en werknemer, werkloosheidsuitkeringen die niet meer betaald worden en zaken omtrent collectieve schuldenregelingen worden er met veel omzichtigheid behandeld.  Steeds meer mensen hebben schulden, maken gebruik van deze gunst maar beseffen niet altijd dat er ook verplichtingen bij komen kijken.

In het Limburgse Beringen en het Waalse Bergen luisteren de politierechters naar de excuses en argumenten van snelheidsovertreders, mensen die onder invloed reden of andere verkeersovertredingen begingen. Opvallend is dat de boetes en straffen sinds de nieuwe verkeerswetgeving nog hoger liggen dan vorige jaar.

In de tweetalige rechtbank van Laken bemiddelt de vrederechter bij huurgeschillen en burenruzies terwijl ze moeiteloos tussen het Frans en het Nederlands switcht.

Ook in het vredegerecht van Zaventem werden een paar zaken gefilmd.

De correctionele rechters van Hasselt buigen zich over misdrijven als hacking, oplichting via het internet, zwartwerk, valsheid in geschrifte  en drugszaken. Zo wordt een jonge informaticus berispt voor zijn jeugdzonde. Hij hackte een aantal computers van vrienden als experiment en de FBI kwam hem op het spoor.

De makers kregen ook toelating om een aantal zaken in het Hof van Beroep te volgen. Wanneer een partij niet akkoord gaat met een veroordeling in eerste aanleg, kan hij in hoger beroep gaan. De zaak wordt dan opnieuw volledig behandeld. In de strafrechterlijke zittingen van het hof vellen de voorzitter en zijn raadsheren hun arrest over een Roemeense man die beschuldigd wordt van mensenhandel en huisjesmelkerij terwijl hij zelf beweert dat hij enkel zijn landgenoten wou helpen aan werk en een slaapplaats.

'De Rechtbank', vanaf 30 augustus elke dinsdag om 20.35 bij VIER.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

‘Dancing Dimi: Game On!’

Dimitri Van den Bergh is de grootste dartsbelofte van ons land. Tot een gescheurde kruisband roet in het eten strooit. Te midden van een overvolle dartsagenda gaat 'Dancing Dimi' onder het mes. Geraakt hij tijdig gerevalideerd om 24 dagen na zijn operatie terug op het hoogste niveau van de UK Open te staan?

'Dancing Dimi: Game On', om 20.15 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 19:40
  Iedereen beroemd
  20:05
  Het weer (avond)
 • 18:55
  Extra Time Koers
  20:00
  Terzake
 • 19:45
  De regels van Floor
  19:55
  In bed met Olly
 • 19:00
  VTM Nieuws 19 uur
  19:55
  Het weer
 • 17:40
  Croky Cup
  20:15
  Dancing Dimi: Game On
 • 19:45
  S.W.A.T.
  20:40
  The Interpreter
 • 19:45
  Anger Management
  20:10
  Flodder
 • 19:50
  Het Middelbaar
  20:10
  Wakandy
 • 19:25
  Sturm der Liebe
  20:15
  America's Funniest Home Video's
 • 19:50
  Dag dokter
  20:30
  De Bachelorette
 • 19:50
  Shopping Queens
  20:35
  Blended
 • 19:40
  Highway Thru Hell Canada
  20:35
  NCIS: Los Angeles
 • 19:45
  Het Weekmenu - reeks 2
  20:40
  KLAAR IN 20 minuten
 • 18:50
  Business Branding Trends Gazellen 2021
  20:00
  Z-Nieuws
 • 19:00
  al-1-maar-hits
  20:00
  In levende lijve
 • 19:51
  Bureau op schragen
  20:08
  Badkamer opbouwen 1
 • 19:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 19:00
  De Vooravond
  20:00
  NOS Journaal
 • 19:20
  Typisch Den Dolder
  19:55
  Per seconde wijzer
 • 19:25
  First dates
  20:25
  Keuringsdienst van Waarde