Nieuwe rechters oordelen over waarheid en leugen in 'De Rechtbank'

maandag 29 augustus 2016

'De Rechtbank' volgt ook dit zesde seizoen verschillende magistraten die zich elke dag door lijvige dossiers ploeteren, aandachtig luisteren naar de vele getuigen, slachtoffers en beklaagden en de argumenten en omstandigheden afwegen om zo het juiste vonnis te vellen.

Dit jaar worden de camera's opgesteld in Hasselt, Tongeren, Mechelen, Laken, Zaventem, Bergen en Antwerpen.

De kijker kan in de eerste aflevering meeluisteren naar de verhoren van één van de 12 onderzoeksrechters in Charleroi. Een jongeman wordt er verhoord over de uit de hand gelopen ruzies met zijn vriendin. Het blijkt een verhaal vol intriges.


De provincie Limburg, bekend om zijn gemoedelijkheid en gastvrijheid, komt in de eerste aflevering van dit zesde seizoen van 'De Rechtbank' uitgebreid aan bod. De politierechtbank van Beringen opent dan ook weids haar deuren met een flinke discussie over niet minder dan 20kg frieten. In Hasselt gaat het er iets ernstiger aan toe wanneer verschillende Limburgers, waaronder zanger Stijn Meuris, zich burgerlijke partij stellen  in een zaak rond 36 diefstallen. En in de Arbeidsrechtbank van Tongeren wordt een man die een collectieve schuldenregeling heeft, geëvalueerd omdat hij zich niet aan de afspraken houdt.

Dat justitie om veel meer draait dan misdaad en straf, om meer dan schuld en boete, bewijst de vrederechter van Laken. Midden in een Brusselse volksbuurt wordt elk woord, en in vele talen, gewikt en gewogen en vooral: geduldig geluisterd.

Nieuw in seizoen 6 van 'De Rechtbank':

In Tongeren krijgen we voor het eerst een inkijk in de werking van de Arbeidsrechtbank. Conflicten tussen werkgever en werknemer, werkloosheidsuitkeringen die niet meer betaald worden en zaken omtrent collectieve schuldenregelingen worden er met veel omzichtigheid behandeld.  Steeds meer mensen hebben schulden, maken gebruik van deze gunst maar beseffen niet altijd dat er ook verplichtingen bij komen kijken.

In het Limburgse Beringen en het Waalse Bergen luisteren de politierechters naar de excuses en argumenten van snelheidsovertreders, mensen die onder invloed reden of andere verkeersovertredingen begingen. Opvallend is dat de boetes en straffen sinds de nieuwe verkeerswetgeving nog hoger liggen dan vorige jaar.

In de tweetalige rechtbank van Laken bemiddelt de vrederechter bij huurgeschillen en burenruzies terwijl ze moeiteloos tussen het Frans en het Nederlands switcht.

Ook in het vredegerecht van Zaventem werden een paar zaken gefilmd.

De correctionele rechters van Hasselt buigen zich over misdrijven als hacking, oplichting via het internet, zwartwerk, valsheid in geschrifte  en drugszaken. Zo wordt een jonge informaticus berispt voor zijn jeugdzonde. Hij hackte een aantal computers van vrienden als experiment en de FBI kwam hem op het spoor.

De makers kregen ook toelating om een aantal zaken in het Hof van Beroep te volgen. Wanneer een partij niet akkoord gaat met een veroordeling in eerste aanleg, kan hij in hoger beroep gaan. De zaak wordt dan opnieuw volledig behandeld. In de strafrechterlijke zittingen van het hof vellen de voorzitter en zijn raadsheren hun arrest over een Roemeense man die beschuldigd wordt van mensenhandel en huisjesmelkerij terwijl hij zelf beweert dat hij enkel zijn landgenoten wou helpen aan werk en een slaapplaats.

'De Rechtbank', vanaf 30 augustus elke dinsdag om 20.35 bij VIER.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo Kleurt je dag

Gaston en Leo worden als gemotoriseerde agenten op de weerloze stad losgelaten. Waar zij verschijnen, is de paniek nooit ver uit de buurt. Maar ook op het politiebureau zaaien ze vertwijfeling. Wanneer ze hun zoveelste motor in de prak rijden, is voor de hoofdcommissaris de maat vol: ze moeten als gewone wijkagenten weer de straat op. Te voet. Gaston en Leo voelen zich bekocht en miskend. Ze zouden dolgraag deel uitmaken van de stedelijke opsporingsdienst, maar ze hebben de indruk dat Jansens die carrièrewending absoluut wil verhinderen. Nu wil het toeval dat er net op dat ogenblik een golf van vreemde ontvoeringen over het land trekt. Elf vrouwen werden reeds gekidnapt, vrouwen van verschillende leeftijden, met verschillende beroepen en van verschillende standen. In geen enkel geval werd er losgeld gevraagd. Heel toevallig komen Gaston en Leo oog in oog te staan met de kidnapper en diens domme helper, Rufus.

'Paniekzaaiers', om 21.05 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 13:45
  Sporza: Tokyo 2020
  18:00
  Het journaal (vooravond)
 • 13:50
  Ketnet Junior
  19:00
  Rolkrant
 • 16:15
  Sisters
  16:25
  Ninja Express
 • 14:45
  De Smurfen en het Verloren Dorp
  16:40
  Goed Verlof
 • 15:25
  Blind Getrouwd - Australia
  17:40
  The Big Body Hotel
 • 15:55
  The Bold Type
  16:45
  L.A.'s Finest
 • 15:15
  The Graham Norton Show
  17:25
  Altijd prijs
 • 16:05
  Lang Leve Koning Julien
  16:50
  Beyblade Burst Evolution
 • 16:05
  Binnen zonder bellen
  17:25
  SOS Piet
 • 15:35
  Komen eten
  19:15
  Blind gekocht
 • 16:05
  Love Island
  17:00
  Criminal Minds
 • 15:55
  Coast Guard: Mission Critical
  16:50
  Live PD: Police Patrol
 • 16:00
  Like cats & dogs
  17:35
  Love at Sea
 • 15:30
  Ottolenghi
  16:20
  In de Mix (magazine Njam)
 • 12:50
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 16:00
  al-1-maar-hits
  18:00
  Bbq
 • 16:02
  Hardhouten brievenbus
  16:20
  De tip
 • 16:00
  De Koepelzaal
  17:00
  Deradicalisering - De Koepelzaal
 • 14:40
  Formule 1: GP van Hongarije
  17:00
  Padel
 • 16:00
  Midsomer murders
  19:00
  Father Brown
 • 15:30
  Tiny House Nation
  17:10
  CSI: Miami
 • 16:00
  NOS OS Tokio Live
  16:35
  De Geknipte Gast
 • 15:25
  Er zijn geen leeuwen in Tel Aviv
  16:19
  Naches
 • 15:35
  Van wie heeft die jongen dat toch?
  17:05
  Zapp Your Planet