Nieuw VRT-decreet goedgekeurd

vrijdag 21 april 2006

De Raad van Bestuur van de VRT krijgt meer te zeggen aan de Reyerslaan. De commissie Media van het Vlaams Parlement heeft donderdag het ontwerpdecreet goedgekeurd. De tekst gaat nu naar de plenaire vergadering.

V


laams Mediaminister Geert Bourgeois (N-VA) wil meer financiŽle controle, meer duidelijkheid in de structuur, een meer evenwichtige interne bestuursverhouding en meer democratische controle. De taken van de bestuursraad en van de gedelegeerd bestuurder worden duidelijk afgelijnd. Zo wil het nieuwe decreet twisten over bevoegdheden de kop indrukken.

POLITIEKE CONTROLE

Vorig jaar lekte het werkdocument van ontwerp uit. Het doembeeld van een politiek gestuurde VRT, net als voor 1995, dook weer op. Ook binnen de meerderheid was er ongerustheid, maar de Vlaamse regering gaf in februari haar zegen.

De raad van bestuur wordt een volwaardig orgaan, net als in privaatbedrijven. Zo kunnen strategische beslissingen, zoals over de start van themakanalen, niet meer om de RvB heen. Bovendien krijgt de raad ook initiatiefrecht en mogen maximaal drie experts uit de mediawereld en het bedrijfsleven plaatsnemen in de raad.

BESTUURDER EN REGERINGSCOMMISSARIS

De gedelegeerd bestuurder blijft exclusief bevoegd voor personeel, het uitzendschema en het programma-aanbod. Kwestie van de onafhankelijkheid van de VRT te garanderen.

De regeringscommissaris controleert of de VRT haar openbare opdracht wel uitvoert. Inclusief de merchandising en nevenactiviteiten. Europa wordt immers strenger bij de uitgaven van belastingsgeld.

STRIKTE OPDRACHT

Er komteen duidelijk onderscheid: de openbare opdracht enerzijds, en de commerciŽle activiteiten anderzijds. De publieke taken blijven dezelfde: informatie, educatie, cultuur, ontspanning en sport.

De commerciŽle activiteiten zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden. Ze moeten programma's en diensten binnen de publieke opdracht ondersteunen, de verspreiding bevorderen of de kosten verlichten.

Die activiteiten moeten zichzelf financieren, en dat moet blijken uit een aparte boekhouding. Het moet allemaal marktconform blijven en de concurrentie niet ernstig verstoren.

Bron: Het Laatste Nieuws

DOSSIER: Nieuwe beheersovereenkomst VRT

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers