Nieuw op En: 'Het Goeie Leven' met Wim Lybaert en twaalf levensgenieters

maandag 12 september 2016

Uit meer dan 700 kandidaten koos Wim Lybaert zes duo's die zot zijn van kweken en koken. Samen met hen tovert hij een onontgonnen weiland om tot een vruchtbaar en lekker paradijs, vanaf dinsdag 13 september elf weken lang in 'Het Goeie Leven'.

De twaalf levensgenieters gaan er back to basics. Ze kweken alles zelf en koken zonder elektriciteit, met echt vuur. Het beste uit de natuur. Uit aarde en vuur. Ze kweken om te eten. En met hun pure keuken proberen ze topchefs als Peter Goossens, Kobe Desramaults, Sergio Herman en Jeroen Meus te verleiden.


'Het Goeie Leven' is een spel met de natuur én een spel voor de eer. De beste kweker haalt een riek binnen, de beste kok een vork. Wie kweken én lekker koken het best combineert, mag zich de meester van het goeie leven noemen. Pluk je eten, pluk de dag.

Op goeie grond
12 maart 2016. De lente lonkt boven de Oude Abdij van Drongen. Ingesloten door een bocht van de Leie ligt hier een prachtig stuk weiland verborgen. Twaalf levensgenieters staan te popelen om de onontgonnen grond om te toveren tot een vruchtbaar en lekker paradijs. Een half jaar eerder selecteerde Wim hen uit 700 duo’s en ze delen allemaal dezelfde passie voor koken en moestuinieren.

Lente, zomer en herfst, door weer en wind zullen ze hier zo goed mogelijk met de grillen van de natuur omspringen en de elementen voor hun kar moeten spannen.

Met de smaak van vuur
De twaalf gaan back to basics en kweken de ingrediënten voor de lekkerste gerechten. Ze koken zonder elektriciteit en halen alles uit de natuur. Van aarde naar vuur. Wim installeerde op de weide een batterij met verschillende soorten min of meer vergeten vuur. Zoals de aardoven, staand spit, (houtgestookte) leemoven, gaspitten, grill en barbecue, de hete plaat, rookoven of rookkast. Want de lekkerste ingrediënten verdienen de smaak van vuur. Echt vuur.

De oogstopdrachten
Begin januari 2016 gaf Wim de zes duo's de opdracht om hun moestuin te doen schitteren in negen groenten en negen gerechten. Elke opdracht moeten ze opkweken tegen een vooropgestelde oogstdag. Op die dag moeten ze een bepaalde groente in al zijn variëteiten op een voetstuk zetten en ook een lekkere bereiding uit het vuur halen.

Topchefs verleiden met de langste mise-en-place
En zo zullen de twaalf drie seizoenen lang samen zaaien, kweken en genieten van de vruchten die de natuur hen schenkt. Tot de herfst en het begin van de winter koken ze met hun eigen kweek en oogst. Maar de mise-en-place gebeurde soms al bij de eerste zaai in maart.

De duo's kweken om te eten en te klinken op het goeie leven, maar ze doen het ook om topchefs zoals Peter Goossens, Wouter Keersmaekers, Kobe Desramaults, Sergio Herman en Jeroen Meus te verleiden met hun pure keuken van eigen bodem.

Een samenspel
'Het Goeie Leven' is geen harde competitie: er zijn geen afvallers en er is geen geldprijs. 'Het Goeie Leven' is een spel met de natuur en een spel voor de eer. De beste kweker haalt een riek binnen, de beste kok een vork. Wie kweken én lekker koken het best combineert, mag zich aan het einde van de rit de meester van het goeie leven noemen.

Tijdslijn van 'Het Goeie Leven'

14 juli 2015: oproep op televisie
augustus 2015: castinggesprekken: van 700 naar 50 duo’s
eind september  2015: van 50 naar 10 (selectie Hotelschool Spermalie)
begin oktober 2015: van 10 naar 6 (selectie op de weide Drongen)
november 2015: start opbouw weide door Wim
4 januari 2016: oogstopdrachten voor de 6 duo's
2 februari 2016: kippen en varkens op de weide
12 maart 2016: lentewelkom duo’s op de weide en start zaaiperiode
11 juni 2016: start oogstperiode met eerste oogstopdracht: sla en lentekip
8 oktober 2016: negende en laatste oogstopdracht: pompoen en hutsepot

Aflevering 1: van 700 duo's naar 6 (13 september)
Na Wims televisie-oproep in de zomer van 2015 vormen zich een goeie 700 kweek- en kookduo’s. De vijftig beste worden uitgenodigd naar Hotelschool Spermalie in Brugge. Op basis van hun oogstmand met ochtendverse eigen kweek én een koude bereiding kiest Wim samen met Jeroen Meus de top tien. In de volgende ronde op de weide in Drongen wacht hen de echte vuurproef, want het koken gebeurt zonder elektriciteit, met echt vuur. Back to basics.

Aan het einde van de eerste kweek- en kookdag reiken Wim en Jeroen een riek uit aan de beste zes duo's.

De makers
'Het Goeie Leven' werd ontwikkeld door liefhebbers, het productiehuis van Laurens Verbeke en Wim Lybaert. Ze leerden elkaar kennen in 1997 bij de start van Woestijnvis en werkten er 9 jaar samen. Twee zomers geleden was Wim als moestuinier van VIER voor het eerst te gast bij Eén. Hij deed dat in de zingever, een rubriek van liefhebbers voor '1000 Zonnen'.

Een jaar later trok Wim voor '1000 Zonnen' bekend Vlaanderen rond met een vierkante meterbak. Voor zijn rubriek de vierkante eter liet hij twaalf bekende mensen een gerecht zaaien om het enkele maanden later samen met hen klaar te maken. Wim lanceerde vorige zomer ook zijn oproep naar kweek- en kookduo's voor zijn eerste programma bij Eén, 'Het Goeie Leven'. 'Het Goeie Leven' drijft op eigen kweek van eigen bodem.

Ook voor de muziek hebben de makers in eigen land kunnen oogsten. Dirk Brossé ontwikkelde speciaal voor de reeks de generiekmuziek met bijpassende thema's.

Het boek
Naast de televisiereeks komt er ook een boek. 'Het Goeie Leven' verschijnt op 27 oktober bij Uitgeverij Manteau.

In zijn boek gaat Wim 'back to basics' en toont hij de lezer door middel van persoonlijke verhalen en nieuwe recepten wat het goeie leven volgens hem inhoudt. Eet lekker, laad je batterijen op, kook en doe een dutje, maar vooral: neem de tijd en luier. Fotograaf Tomas Sweertvaegher weet die levensstijl als geen ander in beelden vast te leggen.

'Het Goeie Leven', vanaf 13 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Wetsdokters' (foto: VTM - © MEDIALAAN - De Persgroep Publishing 2019)

Een man op leeftijd verdwijnt uit zijn huis in Gent. Jaren later wordt Prof. dr. Jacobs opgeroepen voor de vondst van een skelet in West-Vlaanderen. Gaat het om de verdwenen man? Een jonge moeder schrijft een afscheidsbrief en verdwijnt. Dagen later wordt haar lichaam gevonden in het kanaal. Dokter Develter gaat op zoek naar de waarheid.

'Wetsdokters', om 21.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:35
  Het hoge noorden
  21:25
  Waar is Mark?
 • 21:20
  For Sama
  23:05
  De ideale wereld
 • 21:00
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 20:40
  Later Als Ik Groot Ben
  21:40
  Wetsdokters
 • 20:20
  Boer zkt Vrouw Australi
  21:25
  Blijven Slapen
 • 20:40
  Terminator Genisys
  22:50
  Skiptrace
 • 20:40
  The Art of the Steal
  22:20
  The Orville
 • 20:20
  TV krant VTMKIDS
  05:40
  Brandweerman Sam
 • 21:15
  Ons geluk
  22:20
  Nonkel Jef
 • 20:35
  De Recherche
  21:30
  Geubels en de Belgen
 • 20:35
  Chateau Meiland
  21:30
  The Sky Is the Limit
 • 20:35
  C.S.I.: Crime Scene Investigation
  00:05
  Elementary
 • 21:05
  De Chalet, 3 chefs, een feest
  21:40
  De Zoete Zonde
 • 20:25
  Herhalingslus
  09:00
  Z-Extra Launch Trends Top
 • 21:00
  MENT Shownieuws
  22:00
  al-1-maar-hits
 • 21:09
  Plantendokter
  21:28
  Badkamer opbouwen 1
 • 21:00
  Institutionele Zaken - De Koepelzaal
  00:00
  Institutionele Zaken - Studio Commissie
 • 21:20
  Opsporing verzocht
  21:55
  De Rijdende Rechter
 • 21:10
  Theater Maas
  21:25
  Politieke Partijen: LP
 • 21:20
  Jojanneke uit de Prostitutie
  22:15
  Je Zal Het Maar Hebben