Nieuw bij VTM: 'Helden van de Kinderkliniek'

dinsdag 20 maart 2018
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2018

Het kinderziekenhuis van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), het Koningin Mathilde Moeder en Kindcentrum, is véél meer dan een hospitaal.

Kinderen met chronische ziektes of kanker brengen er vaak veel tijd door, waardoor de artsen en verpleegkundigen een onbreekbare band met hun patiëntjes opbouwen. In 'Helden van de Kinderkliniek' brengt productiehuis Geronimo vanaf woensdag 21 maart verhalen uit het kinderziekenhuis van het UZA, het jongste maar snelst groeiende universitaire kinderziekenhuis in België.


Niet enkel de artsen spelen een cruciale rol, ook de verpleging en de pedagogische medewerkers doen er alles aan om het verblijf voor het kind zo aangenaam en leerrijk mogelijk te maken. Want een kind moet zoveel mogelijk kind blijven, ook al is het ziek.

In het Moeder en Kindcentrum is sinds kort een nieuwe dokter aan het werk: Dokter Karel, bedacht en ontworpen door Geronimo. Dokter Karel is een pop in doktersoutfit, waarin een camera - met het medeweten van de kindjes - is verwerkt die de ontboezemingen van de jonge patiëntjes op beeld vastlegt. De pop is een vertrouwenspersoon aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen, een vriend bij wie ze hun ziel blootleggen. Want vaak voelen de jonge patiëntjes het verdriet en de angst van hun ouders immers heel goed aan, en proberen ze hen te sparen. Vaak durven ze niet luidop te zeggen wat ze denken of zichzelf afvragen. Tegen Dokter Karel kunnen ze dat wel.

Sanne Kuylen, kinderpsychologe van het UZA: 'Als kinderpsychologe was het een waar genoegen om de interactie met Karel, de kinderdokter, te mogen waarnemen. Op een toegankelijke manier als ‘vreemde’ volwassene met een kind praten, en dit binnen een ziekenhuiscontext, is niet evident. Zeker niet als er camera’s meekijken. Dit werd ook erg snel aangevoeld door de televisiemakers en zij ontwierpen daarom Dokter Karel. Vaak zie je de jonge kinderen een ziekenhuisverblijf naspelen, maar draaien ze de rollen om. Zij worden de dokter die kleine Karel die pijnlijke spuit moet geven. Zij worden de verpleger of verpleegster die Karel dat vieze medicijn moet laten opdrinken. Dit helpt hen, soms meer dan woorden, het ziekenhuisverblijf te verwerken. Op deze manier krijgen de kinderen terug de controle over de behandelingen die ze noodgedwongen moeten ondergaan. Karel kan hen helpen hun zorgen te vertellen en bijvoorbeeld hun angsten voor een volgende ziekenhuisopname te delen. En ook kan de pop een intermediair worden om het praten te vergemakkelijken tussen kind en ouders.'

Dokter Karel levert authentieke, hartverwarmende, ontroerende, maar vaak ook heel grappige televisie op. In 'Helden van de Kinderkliniek' verbazen en vertederen de moedige kleine helden de kijker dan ook meer dan ooit.

'Helden van de Kinderkliniek', vanaf woensdag 21 maart om 21.10 uur bij VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIJF logo VIJF tv logo

Lieke gaat op bezoek bij Hajar en Jeffrey. Hajar is een mooie, jonge vrouw die te veel vel over heeft. Dit is het gevolg van ernstig overgewicht tijdens haar puberteit. Het wordt tijd dat een team van medische specialisten haar hier bij gaat helpen zodat ze zich voortaan weer in haar ondergoed durft te vertonen. De jonge Jeffrey heeft last van hangende oogleden. Hij krijgt vaak de vraag of hij geblowd heeft en stoned is. Dit tast zijn zelfvertrouwen ernstig aan. Hoog tijd dat beiden geholpen worden door de medische specialisten.

'Lelijke Eendjes', om 22.15 uur op VIJF.

Dossiers