Najaar VT4 : 'The Block' de locatie en het pand

donderdag 17 augustus 2006

Wat gebeurt er als je 4 koppels elk een loft tot in de puntjes laat renoveren en decoreren in amper 10 weken tijd en hen daarvoor een identiek, gelimiteerd budget toekent? Je krijgt een waanzinnige reality-show, genaamd The Block Falconplein!

A


ntwerpen is een stad met vele buurten, elk met een eigen karakter. Van hypermodern tot historisch oud met vaak een heel typische architectuur. Deze enorme verscheidenheid is ongetwijfeld een van de grote charmes van deze stad. Er is simpelweg voor elk wat wils.
Antwerpen verandert, Antwerpen leeft. Dat is ook de makers van The Block niet ontgaan. Filip De Geyndt (VT4), programma manager van The Block Falconplein, licht toe waarom er dit jaar (opnieuw) voor Antwerpen is gekozen:

"De zoektocht naar een nieuw pand voor een derde seizoen van The Block was dit jaar extra spannend. Na het standaard-appartementsgebouw in de Kribbestraat in 2004, het mooie historische pand in de Mechelse Augustijnenstraat in 2005, was het dit jaar zoeken naar een nieuwe omgeving en een nieuwe renovatie-uitdaging. Liefst dan nog een die visueel duidelijk te onderscheiden viel van de vorige edities. Na lang, héél lang, zoeken, bood zich een voormalig fabriekspand aan dat straks plaats moet bieden aan 4 moderne wooneenheden. Maar het beloftevolle potentieel van het gebouw wordt nog ettelijke malen versterkt door haar aparte ligging in het hartje van het Schipperskwartier."

De keuze voor net deze buurt roept misschien vragen op. Maar wie de buurt beter leert kennen, krijgt al gauw een aangenaam verrassend beeld. Alle inspanningen om de buurt te doen heropleven die al werden geleverd (en nog op stapel staan) maken elke twijfel om voor deze buurt te kiezen ongegrond.

Filip De Geyndt: "De eerste contacten met de stad waren een openbaring. Het wervend programma Schipperskwartier, het stadsproject Falconplein- Zeemanshuis, het stadsmagazijn, de specifieke werking van de lokale politie,……: hier wordt onmiskenbaar vanuit de lokale overheid uitermate tastbaar,doelgericht en vooral zeer gemotiveerd en begeesterend gewerkt aan de heropwaardering van een waardevol stukje Antwerpen."

Om tegen deze achtergrond en binnen deze context een renovatie-project als 'The Block' te kunnen realiseren, werd zo al snel een niet te missen opportuniteit. Filip De Geyndt: "Dat 'The Block' 2 jaar eerder al eens in Antwerpen doorging, leek meteen onder de gegeven omstandigheden compleet irrelevant. Integendeel, ik bekijk het eerder als een bevestiging dat de Antwerpse immobiliënmarkt zowel in aanbod, variëteit en dynamiek amper haar gelijke kent in Vlaanderen."

SBS Programma directeur Ricus Jansegers: "VT4 is bovendien blij om via 'The Block Falconplein' een extra platform aan te kunnen bieden aan de stad Antwerpen om niet alleen al hun inspanningen in de kijker te zetten, maar ook de leefbaarheid te helpen stimuleren door er 4 mooie lofts te renoveren."

DE BUURT

Tot voor enkele jaren was het Schipperskwartier voor de meeste mensen enkel nog synoniem voor prostitutie en criminaliteit. Maar een grondige aanpak en een gericht beleid van de stad zorgde voor een koerswijziging. Malafide handel werd verdreven en raamprostitutie werd aan strikte voorwaarden onderworpen. Ondertussen zijn ook de eerste resultaten op het vlak van stadsontwikkeling tastbaar aanwezig.
Vandaag komt deze kleurrijke volkswijk dan ook meer en meer als interessant stukje stad en aangenaam woon- en werkgebied uit de verf.

Met haar unieke ligging vormt het Schipperskwartier een schakel tussen de historische binnenstad, de levendige campusbuurt en het trendy eilandje. De route die de wijk met het hart van de stad verbindt, wordt in de toekomstvisie voor de buurt duidelijk benadrukt. De wijk wordt opnieuw stevig verankerd in het stedelijke weefsel. Straten en pleinen zijn of worden heraangelegd, en maken zo de buurt letterlijk en figuurlijk weer toegankelijk en dus ook aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers.
Vanuit het stedelijke ontmoetingscentrum Het Stadsmagazijn, aan de Keistraat 5-7, wordt sinds 2001 ook gewerkt aan het sociale aspect van de buurt in verandering. De renovatie (en herbestemming) van dit stadsgebouw was één van de eerste impulsprojecten voor het vernieuwde Schipperskwartier. Een uiteenlopend aanbod aan activiteiten en initiatieven van Het Stadsmagazijn en het wervende programma Schipperskwartier verstevigt de sociale banden binnen en met de wijk. Het geeft bewoners en bezoekers een kijk op wijk van vandaag en op die van morgen.

In het straatbeeld zie je duidelijk dat de eerste impulsen van de stad navolging krijgen. Overal wordt gebouwd, gerenoveerd en verfraaid. De buurt ondergaat een echte facelift. De stad geeft hierbij ook extra ondersteuning aan privé- initiatieven. Kandidaat-renoveerders die de stap zetten om te investeren in de wijk kunnen een renovatiecontract afsluiten via de stedelijke woonwijzer in het Klapdorp. Maar ook jonge ondernemers beschouwen dit opnieuw als een lucratieve, leuke plek om te investeren. Nieuwe horecazaken, kapper, zonnecenter,… op en rond de Sint Paulusplaats en het Falconplein brengen een dynamiek en leven in de wijk. Hun voorbeeld zal ongetwijfeld in de toekomst nog door nieuwe initiatieven gevolgd worden.

Stadsproject Falconplein-Zeemanshuis: Wonen en werken in een groene oase

Vanaf 2006 staat het grootste - en voor de wijk meest ingrijpende project- gepland. Het Falconplein wordt heraangelegd en omgevormd tot een goed bereikbaar publieksplein waar een gezonde mix van stedelijk pleinleven en woonfunctie centraal staat. Zowel bewoners als bezoekers zullen deze plek herontdekken als het kloppende hart van een bruisende stadswijk.

Aansluitend op het nieuwe stadsplein wordt een unieke woon- en werkomgeving gecreëerd. Het project voor het bouwblok, begrensd door het Falconplein- Oude Leeuwenrui-Generaal Belliardstraat-Falconrui, is opgebouwd rond vier binnentuinen die samen meer dan 7000 m² groen bij creëren in het hart van de wijk en de stad. Een echte oase van rust en natuur die omsloten wordt door zo'n nieuwe 12 500m² kantoorruimte, 10 000m² woonruimte en een reeks gemeenschapsvoorzieningen.

HET PAND

De hele historiek van het pand op het Falconplein blijkt moeilijk te achterhalen, maar de stadsbibliotheek weet ons te melden dat er vroeger een geurtje hing aan het pand. Een lekker geurtje wel te verstaan, want het pand was vroeger een zeepfabriek. De zeepfabriek verdween, maar het lekkere geurtje bleef. Want het pand is ook nog een koffiefabriek geweest. De verkommering van het schipperskwartier in de jaren ' 90 had ook gevolgen voor de panden in de buurt. Maar het stadsontwikkelingsproject deed de wijk heropleven.
In die optiek werd het ook mogelijk om voor het ingesloten pand 16A een bouwvergunning te bekomen. Deze voorziet in 4 moderne wooneenheden van elk ongeveer 120m² (2 op verdieping 1 + 2 op verdieping 2) met ruime bijhorende privé parkeergelegenheid en groenaanleg op het gelijkvloers.
Gezien de industriële uitstraling en de ruime oppervlaktes, is alles dus aanwezig om er 4 trendy lofts van te maken, maar of de geselecteerde koppels dit "loft" potentieel ook daadwerkelijk willen benutten, zal volledig van hen afhangen… De creatieve carte blanche die de koppels krijgen is een belangrijke aantrekkingspool van het programma en zoals al elk seizoen is gebleken: vooral geen dode letter.
Worden het dus mooie lofts of is een meer traditionele indeling een betere strategie met het oog op de verkoop? De komende maanden zal het opnieuw allemaal duidelijk worden. Het resultaat ziet u dit najaar op VT4.

Lees ook :

Najaar VT4 : 'The Block' - het format

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Susan & Freek (VTM)

Vandaag staat het charmantste koppel uit Nederland centraal: Suzan & Freek. Bij hun vorige deelname in 2022 wisten ze menig Vlaams hart te veroveren en ook deze keer leggen ze hun ziel bloot. In ruil voor zoveel openheid krijgen ze wondermooie versies van hun nummers te horen die hen meermaals tot tranen toe weten te ontroeren.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:30
    Blokken
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 12:30
    Lentebeelden
    07:30
    Ketnet Junior
  • 12:25
    GameKeepers
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:25
    Milo
    05:30
    Geen uitzending
  • 12:10
    GPs: Behind Closed Doors
    02:30
    Geen uitzending
  • 12:05
    Geen uitzending
    11:30
    Sturm der Liebe
  • 09:00
    Geen uitzending
    14:10
    All New Traffic Cops
  • 12:15
    Beverly Hills, 90210
    02:30
    The X-Files
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 12:05
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 12:25
    Bones
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 12:25
    Bar Rescue
    02:15
    Backroad Truckers
  • 12:05
    Love Island
    02:20
    Geen uitzending
  • 12:45
    Hailey Dean Mysteries: Death on Duty
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 12:28
    Jong geleerd
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 12:20
    Snel, Makkelijk & Lekker
    02:00
    Roger van Damme: Bakken
  • 11:10
    Premier League
    03:35
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 12:15
    Grantchester
    03:20
    Death in Paradise
  • 12:15
    Ongehoord Nieuws
    02:15
    NOS Journaal
  • 12:30
    Soep, Sores en Soelaas
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 12:47
    Zin in Zappelin
    02:01
    Schiffmacher's Legacy