Najaar Ketnet: Focus op fictie en nieuwe weekendochtenden

dinsdag 25 augustus 2015

Nu de zomervakantie er (bijna) op zit, verhuizen de wrappers van de Ketnet-camping onder de VRT-toren naar hun gloednieuwe studio. Een geweldig begin van het schooljaar en het nieuwe televisieseizoen.

Ketnet heeft een nieuw logo, zit in een fris nieuw kleedje en is klaar voor een zinderend najaar met een heel pak nieuwe programma’s in vier domeinen: veel fictie van eigen bodem, nieuwe weekendochtenden (dé primetime van de kindertelevisie in het weekend), heel wat informatie en edutainment, en natuurlijk ook fijne ontspanningsprogramma's. Vanaf maandag 31 augustus op Ketnet.


Het najaar van Ketnet in een notendop
Met het magazine 'Ketnet Swipe' en de liveshow 'Kingsize Live' vernieuwt Ketnet zijn ochtendprogrammering op zaterdag en zondag, dé primetime voor kindertelevisie in het weekend.

Daarnaast zet Ketnet dit najaar sterk in op fictie met liefst vier gloednieuwe reeksen: 'Welkom in de Wilton', 'Nachtwacht', 'Trollie' en 'De zoon van Artan'. Verder zijn er ook nieuwe seizoenen van 'Ghost Rockers' en 'Prinsessia'.

Samson & Gert vieren hun 25-jarige jubileum en dat wordt op gepaste wijze gevierd. Zo is er de allereerste uitzending op Ketnet van een fijne selectie van de oudste Samson & Gert-afleveringen. Gert en Samson komen die op maandag 7 september zelf voorstellen in de Ketnet-studio. Nostalgie gegarandeerd.

'De Geonauten' is een avontuurlijk én educatief spelprogramma waarin Ketnetters op kamp gaan en samen met een aantal BV's allerlei opdrachten uitvoeren rond de millenniumdoelen en zo inzicht krijgen in de leefwereld van kinderen in andere landen.

Nog meer edutainment brengt 'Ben ik familie van?', waarin Ketnetters op zoek gaan naar beroemde voorouders en naamgenoten.

Een nieuwe reeks van 'D5R' volgt het wel en wee van de vijf vrienden uit Vilvoorde en toont het leven zoals het is voor opgroeiende tieners.

In 'Wereldbeesten' verzamelt Chris Dusauchoit het beste van 'Dieren in Nesten' in een spannend en avontuurlijk programma op kindermaat, met dieren over de hele wereld in de hoofdrol.

'Oude Taart' is een smakelijke quiz waarin meesterbakker Marcel (Robrecht Vanden Thoren) Ketnetters en hun grootouders op de rooster legt, met taart beloont of in zijn deeg verwerkt.

En natuurlijk kunnen de Ketnetters ook uitkijken naar 'Ketnet Musical', naar de terugkeer van 'Karrewiet' en 'Karrewiet Plus', en een heleboel andere leuke programma's.

Nieuwe weekendochtenden

'Ketnet Swipe'
Vanaf zaterdag 5 september om 8.00 uur

Het splinternieuwe zaterdagochtendmagazine 'Ketnet Swipe' scrollt full speed door de wereld van Ketnet, met interessante rubrieken, leuke spelletjes, spannende wedstrijden en nog veel meer. 'Ketnet Swipe' houdt de vinger aan de pols, zet in elke aflevering één onderwerp in de kijker en keert het helemaal binnenstebuiten. Wie naar 'Ketnet Swipe' kijkt, is helemaal mee. 'Ketnet Swipe' wordt gepresenteerd door een wisselend wrappersduo.

'Kingsize Live'
Vanaf zondag 6 september om 8.30 uur

Geen weekend zonder knettergekke live ochtendshow! Elke zondagochtend opent Charlotte of Sander de deuren van de Ketnet-studio voor 'Kingsize Live': een fantastische show boordevol spelletjes, leuke babbels, muziek en natuurlijk een bende enthousiaste Ketnetters. Alle elementen van een kingsize ochtend, in een fonkelnieuw jasje. BV’s, zotte filmpjes, mama's en papa's die een klodder smos over zich heen krijgen, en meer van dat leuks. In het 'Kingsize Livecenter' op ketnet.be kunnen de Ketnetters thuis reageren op wat er in de studio gebeurt en via één druk op de 'Ik ben wakker!'-knop worden ze misschien wel live opgebeld tijdens de show…

Nieuwe fictie

'Welkom in de Wilton'
vanaf zaterdag 5 september

'Welkom in de Wilton' is een humoristische reeks voor kinderen van 4 tot 8 jaar, die ook oudere kinderen en volwassenen zal kunnen bekoren. De kleurrijke en knotsgekke sitcom gaat over het gelijknamige hotel, zijn uitbaters en zijn gasten. Met Danny Timmermans, Leonard Muylle, Sarah Van Overwaelle, Daphne Wellens, Abdelhadi Abaaddi en de stemmen van Dries De Win en Matteo Simoni.

'Nachtwacht'
vanaf zondag 4 oktober

'Nachtwacht' is een nieuwe fictiereeks van Ketnet en Studio 100 over drie tieners met bovennatuurlijke krachten die in het ogenschijnlijk stille dorpje Schemermeer de strijd aanbinden met allerlei kwade wezens uit de onderwereld: de slimme vampier Vladimir (Louis Thyssen), de toverelf Keelin (Celine Verbeeck) en de stoere weerwolf Wilko (Giovanni Kemper). De andere hoofdrollen worden gespeeld door onder meer Kristine Van Pellicom, Peter Van de Velde en Sven de Ridder.

'Trollie'
later dit najaar

'Trollie' is een kerstverhaal over Max, een tienjarige boekenwurm die tijdens de kerstvakantie bij zijn oma in de bergen bevriend raakt met een verdwaalde trol. De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer de jonge Leo Willems en Richard de Ruijter, maar ook door Vlaamse topacteurs als Koen De Graeve en Stefaan Degand.

'De zoon van Artan'
later dit najaar

'De zoon van Artan' is een middeleeuws ridderverhaal over een jonge schildknaap die de draak wil verslaan die zijn vader heeft gedood. Hij krijgt daarbij de hulp van twee moedige vrienden, maar wordt gedwarsboomd door zijn eigen oom. Met een cast van jonge acteurs als Lander Severins, Ferre Vuye, Margot Baars, maar ook bekende namen als Louis Talpe, Geert Van Rampelberg, Kris Cuppens, Stefaan Degand en Wannes Cappelle.

Nieuwe seizoenen
Naast de gloednieuwe fictiereeksen 'Welkom in de Wilton', 'Nachtwacht', 'De zoon van Artan' en 'Trollie' zijn er dit jaar ook nieuwe seizoenen van de succesvolle reeksen 'Ghost Rockers', over mysterieuze gebeurtenissen in een artiestenacademie, en 'Prinsessia', over een stel eigengereide meisjes op een prinsessenschool.

'25 jaar Samson & Gert'
vanaf maandag 7 september

Op 2 september 1990 werd de allereerste aflevering van 'Samson & Gert' uitgezonden. Naar aanleiding van 25 jaar 'Samson & Gert' ging Ketnet op zoek naar de allereerste afleveringen van de evergreen. In het rijke VRT-archief bleken er nog een aantal te zitten die al meer dan 20 jaar niet werden uitgezonden. Vanaf maandag 7 september zijn ze nu voor het eerst te zien op Ketnet. Leuk om te ontdekken voor de jonge Ketnetters en nostalgie gegarandeerd voor de al wat oudere 'Samson & Gert'-fans. Speciaal voor die gelegenheid worden Gert en Samson op 7 september voor één keertje opnieuw omroeper op Ketnet.

Het is het begin van een feestelijk najaar voor Gert en Samson, en hun vele fans. Zo komt er onder meer een online versie van 'De moppentrommel' op Ketnet.be (met Alberto en de Burgemeester), waarbij de Ketnetters hun beste moppen mogen insturen en, met wat geluk, komen vertellen.

Informatie en edutainment

'De Geonauten'
vanaf zondag 11 oktober

'De Geonauten' is een nieuw, avontuurlijk en leerrijk programma waarin acht Ketnetters op kamp gaan. Daar krijgen ze dagelijks een opdracht die iets te maken heeft met een van de millenniumdoelen. Wat de uitdaging is, zien ze in een reportage met de wrappers Leonard, Sien of Sander vanuit respectievelijk Bangladesh, Guatemala en Mozambique. Samen met wrapper Charlotte ontdekken ze wat wij in België kunnen doen voor onze planeet en voor de kinderen overal ter wereld.

Maar de geonauten staan er niet alleen voor. Ze krijgen de hulp van onder meer Dempsey uit Helden, Hanne Decoutere,Tatyana Beloy, Sabine Hagedoren, Kristel van K3, Marie Verhulst en Eline De Munck.

'Ben ik familie van?'
Later dit najaar

Kinderen weten vaak niet meer van hun familiegeschiedenis dan de verhaaltjes die oma en opa hen telkens opnieuw vertellen. Maar toch willen ze heel graag weten waar ze vandaan komen en wie hun familie is. Misschien hebben ze wel een beroemde voorouder of zijn ze verwant met bekende naamgenoten?  'Ben ik familie van?' laat jonge speurders zelf op zoek gaan naar hun roots. Samen met Ketnet-wrapper Leonard beleven ze spannende avonturen, ontrafelen ze mysterieuze geheimen en pluizen ze zo, beetje bij beetje, hun stamboom uit.

'Karrewiet' en 'Karrewiet Plus'
vanaf maandag 31 augustus

Vanaf maandag 31 augustus, op de vooravond van het nieuwe schooljaar, is ook 'Karrewiet' weer op post.  Dankzij het jeugdjournaal kunnen de Ketnetters ook dit seizoen weer rekenen op hun dagelijkse blok informatie uit binnen- en buitenland, helemaal aangepast aan hun eigen leeftijd. Ook 'Karrewiet Plus' is terug: het maandelijkse duidingsmagazine van Ketnet. Wat de actualiteit zal brengen, valt natuurlijk niet te voorspellen. Maar 'Karrewiet' heeft al zeker een reeks gepland over natuurrampen en wat daar tegen te doen is.  'Karrewiet Plus' brengt onder meer reportages over inclusief onderwijs (kinderen met specifieke onderwijsbehoeften die naar een gewone school gaan),  gameverslaving en grootouders.

'Wereldbeesten'
vanaf maandag 31 augustus

'Wereldbeesten' verzamelt het beste van 'Dieren in Nesten', op een geheel nieuwe manier verteld, met een eigen ritme en spanning, helemaal op kindermaat. 'Wereldbeesten', dat is één en al wilde dieren en avontuur, met Chris Dusuachoit als gids. Elke aflevering is een twaalf minuten durende reis rond de wereld via drie dieren en hun verhaal. Een tijger in India, een beer in Roemenië of de geheimzinnige veelvraat in Finland: elk dier zorgt op zijn eigen manier voor een verhaal.

'D5R'
vanaf maandag 21 september

Ook de realitische fictiereeks 'D5R' keert dit najaar terug, opnieuw in samenwerking met Awel, het aanspreekpunt voor kinderen en jongeren. De vijf vrienden Amber, Kyra, Wout, Leyla en Vincent genieten van de laatste dagen van hun zomervakantie, maar het nieuwe schooljaar staat voor de deur. En dat betekent: na schooltijd met hun vrienden afspreken aan de vijver. De nieuwe reeks volgt andermaal het wel en wee van de jongeren, en geeft een beklijvende en realistische blik in de wereld van tieners en hun omgeving. Uiteraard is de populaire reeks opnieuw zowel op tv als op ketnet.be te beleven.

Ontspanning

'Oude taart'
Vanaf maandag 12 oktober

In 'Oude taart' daagt Bakker Marcel (Robrecht Vanden Thoren) kinderen en grootouders uit voor zijn geschifte quiz: telkens ontvangt hij twee duo’s in zijn bakkerij. Het winnende duo gaat naar huis met een jaar gratis taart. De grootouder van het andere team glijdt in de levensgrote deegkom van Marcels obscure maar gegarandeerd succesvolle gebakcreatie: oude taart. Robrecht Vanden Thoren (bekend van o.a. Tom & Harry op Eén) kruipt op een sublieme en vaak hilarische manier in de rol van gastheer. Het is meteen ook zijn debuut als presentator.

Tatyana Beloy en Thomas Van Achteren presenteren 'Ketnet Musical'
vanaf maandag 5 oktober

Na het denderend succes van 'Junior Musical – Kadanza', stappen Ketnet en Studio 100 in een nieuw musicalavontuur. 'Ketnet Musical - Kadanza Together' wordt opnieuw een spektakel met de beste liedjes uit '10 jaar Junior Eurosong', indrukwekkende dansmoves en een nieuwe jonge cast. Nu zijn ook de presentatoren van 'Ketnet Musical' bekend: Tatyana Beloy wordt opnieuw het gezicht van het programma, deze keer samen met Ketnet-wrapper Thomas Van Achteren, die daarmee zijn debuut maakt als presentator van een programma. Meer dan 1200 kinderen namen deze zomer deel aan de preselecties; 200 van hen stoten door naar de volgende ronde en maken dus kans op een plekje in de cast. Welke kandidaten effectief een rol versieren in 'Ketnet Musical - Kadanza Together', kunnen de Ketnetters vanaf 5 oktober ontdekken op Ketnet en Ketnet.be.


DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
ketnet

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Grote Onbekende' (Eén)

Lucs eerste stop is in Schotland waar hij zijn dochter Justine bezoekt op Erasmus. Justine studeert rechten en neemt haar vader maar al te graag mee naar de les. In Noorwegen ontmoet hij Tuur, die voor zijn studies sportwetenschappen regelmatig op excursie mag. Samen ontdekken ze aan den lijve dat skin in de Noorse bergen niet zo simpel is als het lijkt. In het Bulgaarse stadje Plovdiv leert Luc Arthur kennen. Hij heeft cerebrale parese waardoor op Erasmus vertrekken voor hem een nog grotere uitdaging is.

'Het Grote Onbekende', om 21.20 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 09:00
  Herfstbeelden
  10:00
  Radio2 op n
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Herfstbeelden
 • 09:30
  Lassie
  09:55
  Squish
 • 09:35
  Open keuken met Sandra Bekkari
  09:50
  Geen Uitzending
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  House Rules
 • 00:55
  Onderbreking
  11:30
  Sturm der Liebe
 • 03:40
  Geen Uitzending
  13:20
  The Graduate
 • 09:30
  Trollenjagers: Verhalen uit Arcadia
  09:50
  Team Dronix
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Geen uitzending
 • 09:10
  Huizenjagers
  09:55
  Geen uitzending
 • 09:15
  Geen uitzending
  10:15
  E.R. - Emergency Room
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  LOOP Play6
 • 09:35
  The Block Australia
  10:30
  MasterChef USA
 • 09:15
  De smaaktoerist
  09:50
  Pasta & risotto
 • 09:00
  Panelgesprek BVZD
  10:00
  Herhalingslus
 • 09:00
  Een Uur Sorry Music
  10:00
  Lf !
 • 09:40
  De tip
  09:49
  Spanplafond plaatsen
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 09:30
  Dok
  10:15
  Stamnummer 1
 • 09:00
  New Tricks
  09:50
  Sister Boniface Mysteries
 • 09:35
  Tiny House Nation
  10:30
  Below Deck
 • 09:39
  Goedemorgen Nederland
  10:00
  NOS Journaal (ochtend)
 • 09:35
  Frontlinie
  10:15
  Nieuwsuur
 • 09:47
  Inui
  09:54
  Pingu