Najaar Ketnet: de fijnste kinderzone

maandag 21 augustus 2006

Ketnet is de kinderzone van de zender. Het is één grote portie frisse en kleurrijke fun. Dit najaar is Ketnet er van maandag tot vrijdag tussen 6.30 en 8.20 uur, tussen 8.45 en 8.50 uur en in de namiddag tussen 16.25 en 18.30 uur. Op woensdag begint het namiddagblok al om 14.00 uur.

O


p zaterdag is Ketnet er tussen 7.55 en 12.00 uur en in de namiddag en vooravond tussen 15.30 en 20.00 uur. Op zondag ten slotte kunnen de kinderen bij Ketnet terecht tussen 7.55 en 13.00 uur en eventueel (als er geen voetbal is) tussen 18.00 en 20.00 uur. Hieronder enkele hoogtepunten uit het aanbod van het najaar:

Speerpunten
W@=D@ is het eerste échte crossmediale cultuurproject. De krachten van een tv-reeks, een theatercyclus, een online-beleving en een eigen magazine worden gebundeld. Ketnet is trots dat het deze winter het televisieluik van W@=D@ op zich mag nemen. De collega's van Eén zijn zelfs zo enthousiast dat zij het ook zullen uitzenden. De cross-media partners zijn Sanoma Magazines Belgium, HETPALEIS, Telenet en de Vlaamse Gemeenschap. Projectpartner is de Nationale Loterij.

In de televisie-uitzendingen van W@=D@ nemen Dimitri Leue en Pieter Embrechts ons mee op een zoektocht doorheen vier verschillende werelden. De kijkers gaan mee op ontdekking doorheen het culturele kapitaal van India, Mali, China en Mexico. Vier tochten die elk garant staan voor boeiende en avontuurlijke afleveringen vol humor.

De makers en bedenkers van W@=D@ zijn Pieter Embrechts en Dimitri en Kristoff Leue. Zij zullen het volledige verhaal binnenkort uitgebreid uit de doeken doen.

Een programma van SanctaMedia voor Ketnet.

Mega Mindy is een nieuwe spannende productie van Studio 100 en volgt de avonturen van Mieke en haar alterego Mega Mindy. Eindelijk opnieuw een heuse detective op Ketnet! Mieke is een onopvallend en onhandig meisje waar niemand echt naar omkijkt. Ze woont met haar oma en opa achter een snoepwinkeltje en werkt in een klein politiebureau, samen met haar knappe collega Toby en commissaris Migrain. Maar dat duo blinkt niet uit in speurderszin en werkt zich bij iedere misdaad steeds weer in nesten.

Maar gelukkig is er ook Mega Mindy, een heuse superheldin die hen bij elke blunder weer ter hulp schiet. En die Mega Mindy, da's niemand minder dan Mieke, die dankzij een capsule in het labo van Opa Fonkel wordt getransformeerd tot een echte superwoman. Uitgerust met glanzend pak, masker en cape verricht ze de ene heldendaad na de andere. Met Free Souffriau als Mieke én Megamindy.

Een nieuwe studio voor de wrappers
Nadat ze enkele maanden rondgezworven hebben om de wereld te verkennen, krijgen de wrappers dit najaar een spiksplinternieuwe studio: een nieuwe thuisbasis vanwaar ze kunnen blijven ontdekken.

Met de nieuwe studio kunnen de wrappers het beste van twee werelden combineren. Een vaste stek biedt de mogelijkheid de wrap meer structuur en herkenbaarheid te geven, met een aantal vaste afspraken en rubrieken. Anderzijds blijven de wrappers hun vleugels uitslaan en naar de kinderen toe gaan. Zo wordt de wrap een gevarieerde mix van studiomomenten, reportages en korte, humoristische filmpjes.

Uiteraard blijven kinderen centraal staan en proberen de wrappers op deze verschillende manieren nauwer aan te sluiten bij hun leefwereld. De studio biedt tal van mogelijkheden om kinderen in beeld te brengen en vooral om hun creativiteit te stimuleren.

Wat valt er zoal te beleven in die nieuwe studio? In eerste instantie laat het nieuwe decor de wrappers toe om ontzettend creatief bezig te zijn. Op vele verschillende manieren kunnen de massa's tekeningen getoond worden. Naast een grote creatafel zijn er bijvoorbeeld enkele prikwanden waar allerlei dingen aan bevestigd kunnen worden. De wrappers kunnen dus een boeiende wandeling maken door het decor en regelmatig stilstaan bij toonmomenten van kinderen. Het decor is heel kleurrijk en heeft veel weg van een doolfhof met veel verschillende geheime hoekjes. Samen met de wrappers ontdekken de ketnetters zo elke dag wel wat nieuws.

Naast tekeningen wordt er opnieuw plaats en tijd gemaakt voor leuke spelletjes. Als eerste krijgt de nieuwe Ketnetkroket zijn vaste stek in de studio. Bij de kroket moeten kinderen raden uit welk vormpje de ketnetkroket deze keer komt: het sterretje, het rondje of het driehoekje. Als ze het juist raden, winnen ze een leuke Ketnetprijs. Er komt ook een nieuw spel bij, het Kaah-spel. Daarbij is het de uitdaging om zo lang mogelijk "aaaah" te zeggen. En dat levert dan weer grappige beelden op.

De studio kan op termijn nog verschillende andere functies krijgen. Een praatset en multimediale toepassingen bijvoorbeeld. De studio wordt de nieuwe thuis van de wrappers en zal de ketnetters een warm en veilig gevoel geven. Maar hij blijft toch ook altijd wat mysterieus en het ontdekken waard. Want wie wil er nu eens niet een kijkje komen nemen in de ketnetstudio?

Naast deze vernieuwde studio blijven een aantal succesformules van de wrap behouden. De koptelefoon en desktop blijven razend populair bij de kinderen. Daar gaat de wrap dan ook mee door. De link met http://www.ketnet.be/, waar al deze filmpjes te bekijken zijn, blijft een sterk punt van de wrap. Ook komen er nieuwe humoristische filmpjes in de stijl van de hangende Harry's en de familie.

De 'randomness' van deze korte filmpjes zorgt voor verrassing en onvoorspelbaarheid tegenover de vaste momenten in studio. Ze zijn zo populair dat kinderen het thuis of op de speelplaats naspelen. Naast hun werk in de studio blijven de wrappers ook de wereld intrekken. De reportages bieden de wrappers de gelegenheid om naar de ketnetters toe te gaan. De studio wordt hun vertrekbasis van waaruit ze de wereld kunnen ontdekken. Op elke plaats waar kinderen plezier beleven, kunnen de wrappers opduiken om een kijkje te komen nemen. Ketnet blijft nieuwsgierig naar de leefomgeving van zijn kijkers en wil die graag samen met hen verkennen.

Ook de zes Ketnet-wrappers zelf blijven vaste waarden. Sofie, Britt, Karolien, Jelle, Peter en Melvin blijven de vertrouwde gezichten op het scherm en loodsen de ketnetters doorheen de programma's.

De zotste ideeën kunnen we van hen verwachten. Ze stimuleren de kids om creatief te zijn. Ze bieden een ankerpunt, iemand om op terug te vallen. Populair als ze zijn bij de ketnetters, trekken ze speels en vrolijk door het ganse land.

Kortom, met de nieuwe studio gaat er een nieuwe wereld open voor Ketnet. Een wereld met vijvers vol humor, sprankelende ontdekkingen en tonnen fun. The place to be!

Pitt & Kantrop
Pitt & Kantrop is een nieuwe animatiereeks van de EBU. De serie vertelt de avonturen van Pitt, een prehistorische 13-jarige jongen uit de stam van de Pitteks. Pitt is erg vooruit op zijn tijd en tracht vernieuwingen door te voeren. Hij is geen rebellerende puber maar eerder de eerste revolutionair uit de geschiedenis van de mensheid. Zijn stamgenoten zien echter niet in hoe een revolutie je vooruit kan helpen en waarom je de wetten van moeder natuur niet zou blijven volgen, net zoals alle eeuwen daarvoor. Gelukkig heeft Pitt een trouwe medestander: de eerste gedomesticeerde dinosauriër, de Pterodactylus Kantrop. Met deze vliegende dinosaurus kan Pitt zijn plannen verwezenlijken.

Pitt & Kantrop zijn dan ook onafscheidelijk. Binnenkort zijn de twee vrienden onafscheidelijk van Ketnet. Pitt is een ongewone Pittek. Hij beseft dat hij weinig kansen heeft om te overleven in een wereld waar de wet van de sterkste geldt. Pitt vertikt het zijn lot te aanvaarden en verzet zich daarom tegen de gevestigde orde. Hij is naïef maar tegelijkertijd vastbesloten om zijn stam vooruit te helpen. Hij botst voortdurend tegen het onbegrip van zijn stamgenoten. Die kijken immers niet verder dan hun neus lang is. Hoe meer initiatieven Pitt neemt, des te meer verwarring en chaos zaait hij onder zijn stamgenoten.

De serie toont een wereld vol gevaren: insectenplagen, stammentwisten, meteoren die uit de lucht vallen, roofdieren die de mensen bedreigen, enz. De stam van de Pitteks tracht in die harde wereld te overleven. Toch is Pitt & Kantrop een sitcom met veel humor. Die zit in de universele, tijdloze situaties van elke dag: conflictueuze relaties, misverstanden, grappige toestanden die het gevolg zijn van de botsende karakters. Ook al speelt de serie zich 50.000 jaar geleden af, toch zijn de situaties en de personages bijzonder herkenbaar.

Met Pitt & Kantrop heeft Ketnet er weer een geweldige EBU-animatiereeks bij, met boeiende verhalen, knappe, gelaagde scenario's, prachtige tekeningen, een mooie muziekscore en heel veel humor.

De serie ent het leven van nu op dat van de holbewoners. We herkennen onze huidige
maatschappelijke en sociale problemen, zoals intolerantie en diversiteit. Die bestonden dus blijkbaar ook al in de prehistorie. De Pitteks bekijken de wereld vol relativering en humor en geven ons zo tal van mooie ideeën voor een betere samenleving.

Pitt & Kantrop werd door Ketnet gedubd in het Vlaams. Onder de deskundige regie van Karen De Visscher horen we stemmen van onder andere Steven De Lelie (Pitt zelf), Karen Vanparys, Hans Van Cauwenberghe en Tom Van Landuyt.

Karen De Visscher heeft ook de stemregie gedaan voor Eiland van Noach, Beestenbos is boos en Tom. Met Pitt & Kantrop maakt ze haar EBU-lijstje volledig.

Serious Amazon
Na het succes van de eerste twee series – Serious Jungle en Serious Desert – brengt Ketnet dit najaar een derde project in deze ecologische avonturen- en realityreeks van de BBC. In Serious Amazon trekken acht zorgvuldig geselecteerde tieners naar het Amazoneregenwoud van Peru om er de bedreigde rode uakari-apen en de roze rivierdolfijnen te gaan helpen.
Het is een avontuurlijke, maar lastige onderneming, niet alleen door de moeilijke omstandigheden (tropische stormen, muggen, hard werk, primitieve voorzieningen), maar ook door de sociale spanningen binnen de groep die daarvan het gevolg zijn.

Expeditieleiders zijn Ben Major en Polly Murray. Ben is een ex-marinier van het Britse leger. Hij is ook bergbeklimmer en wereldzeiler en leidde eerder expedities in Guyana, Belize, Guatemala en Borneo. In Oeganda begeleidde hij parkwachters van natuurreservaten in hun strijd tegen stropers. Polly was de eerste Britse vrouw die de Mount Everest bedwong. Ze zat ook vier jaar lang in het nationale Britse skiteam, is skilerares en heeft al in zowat heel de wereld gereisd, geskied en geklommen.

Na een oproep in de media dienden liefst 29 000 jongeren tussen 12 en 15 jaar oud hun kandidatuur in om deel te nemen aan het Serious Amazon-project. Er werden 16 finalisten geselecteerd die tijdens een weekend in de Schotse Highlands moesten testen of ze wel sterk genoeg waren om de jungle de baas te kunnen. Ze moesten allerlei proeven afleggen, want ook in het oerwoud moeten ze tegen een stootje kunnen en mentaal stevig in hun schoenen staan. Zo moesten ze fysieke proeven afleggen, in bomen klimmen, sociaal en extravert zijn, kunnen omgaan met dieren (en mensen), functioneren in primitieve omstandigheden, en - last but not least – niet geïntimideerd zijn door de camera.

Uiteindelijk werden vier jongens en vier meisjes weerhouden: Cally (13), Georgia (13), Simran (14), Bethany (15), Jonathan (13), Matt (14), Jamie (14) en Sam (14). En dan begint het grote avontuur: de groep vertrekt naar de Amazone. Daar wachten hun twee belangrijke taken: illegale visnetten verwijderen die dodelijk zijn voor de roze rivierdolfijnen en afsluitingen bouwen voor de bedreigde rode uakari-apen. De serie volgt hoe de tieners leren kanovaren, hoe ze helpen bij het in stand houden van de dieren in het wild, hoe de ontmoeting met de lokale stammen verloopt, maar vooral hoe de jongeren zich uit de slag trekken in het oerwoud. Naast de hitte en de hoge vochtigheidsgraad zijn daarbij ook de malariamuggen een echte pest. Maar het is niet alleen de natuur die hun parten
speelt; ook de onderlinge spanningen en wrijvingen zorgen geregeld voor problemen.

Dit alles maakt van Serious Amazon een boeiende reeks over een positief een duurzaam ecologisch initiatief van geëngageerde jongeren die zich willen inzetten voor de natuur. De serie combineert prachtige natuurbeelden met een fascinerend verslag over de manier waarop jonge mensen met elkaar omgaan in extreme omstandigheden.

Op zaterdag om 19.10 uur vanaf 2 september

Tommy's Troep

Ketnet heeft ook een nieuwe reeks avonturen in petto van Tommy's Troep, de grappige animatiereeks over een doodgewone 13-jarige jongen wiens normale leventje grondig verstoord is sinds vijf buitenaardse wezens op aarde zijn aangekomen en zich hebben geïnstalleerd in de vuurtoren die hij gebruikt als geheime schuilplaats. Dingo, Gumpers, Flip, Swanky en Scruffy zijn volbloed-aliens.

Ze komen van de saaie planeet Conforma en waren op zoek naar wat actie in hun bestaan. Hoewel Tommy aanvankelijk helemaal niet blij was met de komst van de ET's, blijkt zijn leven in het kustplaatsje DeSpray Bay uiteindelijk veel spannender en interessanter te zijn geworden sinds zij er zijn. Samen met zijn nieuwe vrienden belandt hij namelijk van het ene avontuur in het andere. De aliens willen hun vriend zo veel mogelijk helpen, maar omdat ze het leven op aarde niet kennen, zien ze overal gevaar waar er geen is en veroorzaken ze zelf de grootste problemen zonder dat ze het beseffen. Misverstanden en chaos zijn meestal het gevolg. Vanaf 2 september om 9.15 u.

Code Lyoko
In de spannende science fiction animatiereeks Code Lyoko volgen we de verdere avonturen van vier jongelui die de wereld proberen te redden van de ondergang. Jeremy, Ulrich, Odd en Yumi zitten samen op internaat. Via hun computer hebben ze het bestaan van het parallelle universum Lyoko ontdekt. Die wereld was ooit een soort aards paradijs, tot het dodelijke computervirus Xana er de macht greep. Xana heeft de beschikking over een heel leger monsters en wapentuig. Hij kan dingen en dieren manipuleren zodat ze hem gehoorzamen bij het uitvoeren van zijn snode plannen. Xana wil nu ook de echte wereld veroveren. Dat kunnen de vier vrienden niet laten gebeuren. Daarom leiden ze voortaan een dubbelleven: doodnormale kostschoolstudenten op aarde en superhelden in de digitale wereld van Lyoko. Hun enige hulp daarbij is Aelita, een virtuele humanoïde heldin die in Lyoko 'woont'.

Samen met Aelita gaan ze de strijd aan met Xana om de aarde en Lyoko van de ondergang te redden. Daarvoor moeten ze 'de toren' zien te bereiken waar de macht van Xana geconcentreerd is.

Code Lyoko is een originele en verrassende animatieserie met spectaculaire speciale effecten. Dat de vier vrienden zowel gewone schoolkinderen als superhelden zijn, is bovendien een onuitputtelijke bron van humor. We volgen hen immers zowel bij hun dagdagelijkse bezigheden als op hun missie om de wereld te redden. Met zijn knappe computeranimatie, sterke verhaallijnen en fijne humor zullen ook deze nieuwe afleveringen van Code Lyoko de ketnetters aan het scherm kluisteren.

Vanaf zondag 3 september om 10.15 uur.

Zoé Kezako
De ketnetters kunnen ook verder genieten van de grillen en grollen van Zoé Kezako in de
gelijknamige animatiereeks over een pittig maar eigenwijs achtjarig meisje dat willens nillens ontdekt dat de wereld niet altijd rondom haar draait, al geeft ze zich niet zomaar gewonnen. De animatie is fris en modern, de toon een tikje stout, maar eerlijk en herkenbaar, en Zoé's motto zeer to the point: het leven is lastig, maar megabangelijk plezant. Zoé is zeven en drie kwart jaar. Bijna acht dus, wat haar betreft. Ze is lief en braaf, zolang de zaken gaan zoals zij dat wil. Maar helaas is dat lang niet altijd het
geval. En dan steigert Zoé en wordt ze een kleine feeks. Maar wat wil je, als je kleine broertje weer eens denkt dat hij het centrum van de wereld is (terwijl jij dat toch bent), als de zoon van een vriend van mama en echte etter blijkt te zijn, als de babysitter je weer eens 'dingske' noemt, als de nieuwkomer in de klas alle aandacht opeist of als je koortsblaasjes hebt op de dag van de klasfoto.

Zoé wordt dan heel assertief. Ze is niet op haar mondje gevallen en dat zullen al die 'dwarsliggers' geweten hebben. Als ze haar zin niet krijgt, dan zeurt en zanikt, pest en plaagt ze tot het haar toch lukt. Of niet, want uiteindelijk ontdekt Zoé in elke aflevering weer dat het mogelijk is om van iets stom en vervelend iets fijn en positief te maken.

Vanaf 1 september om 6.55 en 17.30 uur.

Lazytown

Ketnet brengt ook nieuwe afleveringen van Lazytown. Daarin volgen we de verdere avonturen van de energieke en geëngageerde Stefanie, die samen met de hyperkinetische sportheld Sportacus haar luie stadje Lazytown wil omvormen tot een echte sportgemeenschap. Lazytown is een combinatie van een poppenreeks en een live action-serie: sommige 'personages' zijn poppen, andere worden door echte acteurs gespeeld. De vrolijke en kleurrijke serie toont hoe Stefanie en Sportacus het voortdurend aan de stok krijgen met Robbie Rotten, die nu eenmaal niet te overtuigen is van al dat gezonde en sportieve gedoe.

Hij probeert er alles aan te doen om het stadje te verlossen van Sportacus, en de kinderen te overtuigen om terug hun luie, ongezonde leventje op te pikken. Lazytown zet de kinderen aan tot een gezond en sportief leven. Dat gebeurt op een educatieve maar tegelijkertijd speelse een aanstekelijke manier. In Lazytown wordt lichaamsbeweging nooit als een opdracht gezien: sportief en gezond leven is gewoon leuk. Lazytown zit vol humor, muziek en waarden die kinderen stimuleren om positieve keuzes te maken over hun eigen levenspatroon. De serie zet de kinderen ook gewoon aan om voor tv mee te dansen en te springen.

Vanaf 2 september om 15.45 uur.

Drie vrienden en Jerry
Terug van weggeweest is Drie vrienden en Jerry, een grappige Britse animatiereeks over een tienjarige jongen die na zijn verhuizing naar een nieuwe stad alles doet om geaccepteerd worden door het plaatselijke clubje 'De drie vrienden' en in tweede instantie ook door die andere, nog veel moeilijker te benaderen bende: de meisjes. Jerry is de 'new kid in town'.

Omdat hij nog niet lang in de stad woont, moet hij nog alles bewijzen. En dat is zijn grote probleem: hoe hard hij ook probeert, hij wordt maar niet au sérieux genomen door het clubje van klasgenoten dat bekend staat als 'De drie vrienden': Frank, Thomas en Eric. De jongens zijn tien jaar en naderen een nieuwe fase in hun leven, maar voorlopig komt het er nog vooral op aan kattenkwaad uit te halen, indruk te maken, flink te kunnen opscheppen en een fiets met veel versnellingen te hebben. Jerry gaat tot het uiterste om zijn vrienden te tonen hoe stoer hij wel is, maar de resultaten laten te wensen over.

En dan zijn er nog 'de meisjes'. Jerry en de drie vrienden zijn eindeloos gefascineerd door deze merkwaardige, maar aantrekkelijke wezens. Ze doen dan ook al het mogelijke om in hun gratie te komen, maar hun avances hebben bedroevend weinig succes, onder meer als gevolg van oneerlijke concurrentie van kerels van zestien, die angstaanjagend groot zijn en met een brommer rijden in plaats van met een fiets.

En zo schetst de serie het alledaagse leven van de jeugd in een provinciestadje. Een leven dat rustig voortkabbelt met zijn kleine gebeurtenissen en incidenten. Niet spectaculair, maar herkenbaar, met veel sympathie, humor en liefde gemaakt en precies daarom zo verademend om naar te kijken.

Vanaf  4 september om 17.45 uur.

Bedweters
We gaan ook weer op zoek naar het hoe en waarom van de dingen in Bedweters, het
wetenschappelijke Ketnetmagazine voor jongeren die zich afvragen waarom de dingen in de wereld om ons heen zijn zoals ze zijn. Britt Van Marsenille en Roel Swanenberg zijn zo van die nieuwsgierige jongelui.

In elke aflevering hebben ze in een droom een ontmoeting met Albert Einstein, die hen confronteert met een prangende vraag over wetenschap in de breedste zin van het woord (en overigens verdacht veel op Tuur De Weerdt lijkt). Daarop springen Britt en Roel uit hun bed om een antwoord te gaan zoeken op die vraag. En dat doen ze op de meest verrassende en originele manieren.

In elke aflevering gaan ze in diverse reportages op zoek naar een antwoord op één specifieke vraag van Einstein. Ze laten niets aan het toeval over om dat antwoord te vinden. Ze kloppen aan bij ervaringsdeskundigen maar willen het vooral allemaal zelf ondervinden. En als je denkt hen terug te vinden in laboratoria, dan heb je het bij het verkeerde eind. Ze ontdekken de antwoorden op hun vragen op de meest onverwachte plaatsen: te land, op zee, zelfs in de lucht! Geen moeilijke en saaie wetenschap dus, maar eenvoudig en avontuurlijk proefondervindelijk onderzoek. Wetenschap?

Misschien. Inzicht? Wellicht. Avontuur en spanning: vast en zeker.

Vanaf 2 september om 10.40 uur.

Wicked Science
Nog meer wetenschap, maar dan opnieuw van een heel bijzondere soort, krijgen de ketnetters in Wicked Science, een spannende en humoristische SF-avonturenreeks over twee tieners die na een wetenschappelijk experiment op school bovennatuurlijke krachten krijgen en daar elk op hun eigen manier mee omgaan. De rustige en sympathieke Toby weet met zijn nieuwe gave eigenlijk geen blijf, terwijl de ambitieuze Elizabeth ze vooral wil gebruiken om macht en aanzien te verwerven.

Eerst probeert ze Toby ertoe te verleiden om hun krachten te bundelen, maar wanneer hij weigert, wordt ze zijn aartsvijand. De eens zo rustige Sandy Bay middelbare school moet zich opmaken voor een ultieme confrontatie tussen de twee wetenschappelijke wizards. Van de ene dag op de andere wordt de school geteisterd door vliegende grasmachines, onzichtbare auto's, gekloonde directeurs en een op hol geslagen T-Rex.

Wicked Science is een fantastische reeks in alle betekenissen van het woord. De jongeren van Sandy Bay beleven bizarre en wonderlijke avonturen met de bovennatuurlijke fenomenen die Toby en Elizabeth creëren. Maar de serie is op de eerste plaats een wat rebelse, anarchistische en humoristische jongerenreeks waarvan de verhaallijnen gestuurd worden door het turbulente gevoelsleven en de universeel herkenbare problemen van tieners. Wicked Science is geen wetenschappelijk programma, maar heeft wel raakpunten met de wetenschap en kan zo de wetenschappelijke belangstelling van jongeren stimuleren.

Vanaf 2 september om 10.55 uur.

Spellbinder
Nog zo'n fantastische avonturenreeks is Spellbinder, een Australisch-Poolse SF-serie over Paul Reynolds, een stadsjongen die na een uit de hand gelopen grap met een elektrische installatie in een parallelle wereld terechtkomt waar de industriële revolutie nooit heeft plaatsgevonden en die beheerst wordt door de Spellbinders, een groep machthebbers die het volk onder controle houdt door hun angst en onwetendheid uit te buiten.

Paul heeft er geen idee van waar hij is beland en nog veel minder hoe hij ooit weer thuis kan geraken. Hij wordt er als een buitenstaander en een vijand beschouwd. Gelukkig krijgt hij de steun van Riana, een jong meisje dat hem wil helpen. Riana's handigheid en haar kennis van de andere wereld, gecombineerd met de trucs en snufjes die Paul uit de moderne wereld heeft meegebracht, laten het tweetal toe de Spellbinders te snel af te zijn.

Spellbinder biedt een aantrekkelijke mengeling van avontuur, fantasie en humor. De serie plaatst geloofwaardige en realistische jongeren in vreemde situaties en combineert spanning en gevaar met humor en diepmenselijke gevoelens. Het verhaal zit vol actie, maar toch ligt de nadruk niet zozeer op speciale effecten en stunts, maar eerder op de dramatisch kracht van de personages: jongeren die worden geconfronteerd met tegenslagen en die weten te overwinnen door hun verstand en verbeeldingskracht. De serie werd deels in Polen en deels in Australië gefilmd. Het Polen van 1995 bleek zich perfect te lenen voor de opnamen van de preïndustriële omgeving waar Paul na zijn mislukt experiment terechtkomt. Zo was ook het productieproces van Spellbinder een verhaal van parallelle
werelden.

Vanaf 1 oktober om 11.10 uur.

Out There
Ook Australisch, maar helemaal anders is Out There, het verhaal van vier heel verschillende tieners die elkaar leren kennen in en om een dierenkliniek op het Australische platteland, de 'Outback'.

Samen pakken ze alles aan wat het leven daar op de buiten te bieden heeft: van het opsporen en verzorgen van dieren, over vrijheid, vriendschap en romantiek tot schoolwerk, pesterijen en verdriet.

Het 14-jarige Engelse meisje Aggie krijgt de kans om voor een tijdje naar Australië te verhuizen om er te gaan helpen in de dierenkliniek van Ellen Archer en haar man Jonathan. Aggie is dol op dieren. Ze droomt ervan om dierenarts te worden en is wat blij dat ze door de Archers is uitgekozen om een jaar bij hen te komen wonen. Ze maakt er kennis met Ellens Amerikaanse neefje Reilly, een verwend en nukkig kereltje, en met Miller en Fiona, twee nogal eenzelvige maar heel vrije en onafhankelijke tieners. De vier jongelui konden niet meer van elkaar verschillen, maar toch worden ze vrienden. Out There is een realistische en geëngageerde reeks. De belevenissen van de vier tieners zetten de kijkers aan het denken over zichzelf en hun eigen relaties met vrienden, ouders en leraren. De
uitdagingen waarmee de opgroeiende jongeren geconfronteerd worden zijn universeel en herkenbaar.

Ze gaan over verantwoordelijkheid (voor zichzelf, voor elkaar en voor de zieke dieren), over vrijheid en vriendschap, en over de soms lastige opdracht om je leven door de woeste en onvoorspelbare stroomversnellingen van de adolescentie te navigeren. De personages spreken de camera (en de kijker) daarbij vaak rechtstreeks toe en verklappen hun diepste zielenroerselen, de gevoelens en gedachten die maken dat ze doen wat ze doen. De toon van de serie is soms grappig en soms tragisch, maar altijd eerlijk en betrokken.

Vanaf 2 september om 11.20 uur.

De geanimeerde Mr. Bean
Mr. Bean is ongetwijfeld het meest bekende en populaire komische typetje ter wereld. De originele reeks, van en met Rowan Atkinson, was te zien op 150 televisiezenders en aan boord van de vliegtuigen van 50 luchtvaartmaatschappijen. Minder bekend is dat er ook een Geanimeerde Mr. Bean bestaat, waaraan Rowan Atkinson actief meewerkte en die trouw blijft aan de stijl en sfeer van de originele reeks. De getekende Bean lijkt sprekend op de levende versie.

Niets Beans is het geanimeerde typetje vreemd, ook de koddige bewegingen en tics niet die zo typisch zijn voor Bean. Dat is geen toeval want Rowan Atkinson acteerde alle afleveringen voor de camera voor, zodat de tekenaars de houding, bewegingen en mimiek van Bean perfect konden natekenen. Hij zorgt ook voor alle geluidjes in de net als bij de 'levende' Bean dialoogloze en dus universeel herkenbare animatieserie.

Rowan Atkinson vindt dat Bean een perfect figuurtje is voor een animatieserie. Ook de
levende Bean is tenslotte een soort stripfiguur. De humor van Mr. Bean is algemeen menselijk en zeer herkenbaar. Hij is een archetype (en die hebben natuurlijk geen voornaam) van de op zichzelf betrokken, egoïstische maar niet boosaardige snul. Hij is onhandig maar tegelijk inventief. Hij is bijzonder onwerelds, trekt zich niets van de anderen aan en komt daardoor zeer vaak in de problemen. Hij zegt niet veel en als hij al iets zegt dan is het een soort internationaal verstaanbaar gemompel. Bean trekt zijn plan maar is in weze een eenzame sukkelaar, een ontroerende kleine mens. En daar hebben ook de ketnetters een boontje voor.

Vanaf 2 september om 19.35 uur.

American Dragon: Jake Long in Disney festival
Een nieuw seizoen, een nieuwe Disney-reeks. Dat is ook nu weer het geval. In september begint in het Disney Festival de animatiereeks American Dragon: Jake Long. De reeks gaat over een 13-jarige Chinees-Amerikaanse jongen met een groot geheim: hij kan zich namelijk waar en wanneer hij wil veranderen in een draak. Zo kan hij de strijd aanbinden met allerlei boze en kwade wezens die de straten van New York teisteren.

Jake Long is een nakomeling van een aloude drakenfamilie en het is zijn plicht om de magische wezens, die verborgen tussen de mensen leven, te beschermen. Jake woont samen met zijn ouders, Jonathan en Susan, en zijn 7-jarige zus, Haley. Zijn zus en grootvader Lao zijn ook draken, maar om een of andere reden hebben de drakenkrachten de generatie van zijn ouders overgeslagen. Jakes vader weet niets af van het drakengeheim.

Jakes grootvader en een 600 jaar oude hond, Fu Dog, hebben Jake geleerd hoe hij zijn aangeboren magische krachten kan gebruiken om andere magische wezens in de stad, zoals elven en goedaardige reuzen, te verdedigen tegen kwaadwillige wezens, in het bijzonder de Huntsclan. Jake probeert het juiste evenwicht te vinden tussen zijn leven als gewone schooljongen, met zijn twee vrienden Trixie en Spud, en zijn geheime leven als magische beschermer.

Jacob "Jake" Luke Long is de held van de show. In het gewone leven houdt hij van skateboarden, extreme sporten en videospelletjes, maar in realiteit is hij een Amerikaanse Draak. Hij is dolverliefd op Rose, zelfs nadat hij ontdekt dat ze lid is van de Huntsclan, zijn grootste vijand. Hun dubbelleven veroorzaakt veel problemen.

Rose is Jakes grote liefde en is lid van de Hunstclan. Gaandeweg komen Jake en Rose elkaars geheim te weten. Trixie Carter, een wilde meid, is de beste vriendin van Jake. Ze steunt Jake helemaal niet in zijn gevoelens voor Rose, want ze denkt dat Rose onbetrouwbaar is. Zelf is ze verliefd op Kyle Wilkins, een andere student bij haar op school.

Arthur "Spud" Spudinski is Jakes andere beste maatje. Hij is erg trouw en een beetje traag, maar hij zegt toch vaak intelligente dingen. Luong Lao Shi is de grootvader van Jake en is zelf ook een Chinese draak. Hij baat een elektronicazaak uit, maar heeft nooit klanten. Zijn enige gezelschap is zijn hond, Fu Dog. Zijn naam is Chinees voor 'leraar'. Hij is het dan ook die Jake leert transformeren, vliegen en vuurspuwen, al loopt
dat niet altijd van een leien dakje.

Fu Dog is een 600-jarige pratende hond. Al zijn hele leven vechten hij en Yan Yan, een kale sprekende kat, om het amulet van zijn familie. Fu loopt rechtop en kan zijn poten zonder problemen als handen gebruiken. Hij is bijzonder bekwaam in het mengen van magische drankjes. Hij lijkt de enige te zijn die Jakes gevoelens begrijpt wanneer Rose vertrekt en hem in zijn gevoelens voor haar steunt...

Vanaf 2 september om 17.15 uur.

DOSSIER: Het televisienajaar 2006

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig geïnfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers