Najaar En: zelf een moestuin aanleggen met 'Groenland'

zaterdag 1 september 2012

Goed nieuws voor iedereen die droomt van een eigen moestuin, maar niet goed weet waar te beginnen. In het nieuwe seizoen van 'Groenland' laat Bartel Van Riet de kijkers stap voor stap zien hoe hij een onbestemd stukje grond omtovert tot een gulle moestuin.

Daarnaast neemt hij de kijkers in het nieuwe seizoen opnieuw mee naar de mooiste groene plekjes in Vlaanderen en geeft hij tal van ideeën en tips voor groen in huis en tuin.


Niets zo heerlijk als je uitleven in je eigen moestuin en daarna het kraakverse en smakelijke resultaat oogsten en opeten. Toch weten veel mensen niet hoe ze aan een moestuin moeten beginnen of vrezen ze dat zelf groenten kweken te veel tijd in beslag neemt. In het nieuwe seizoen van 'Groenland' bewijst Bartel Van Riet dat het tegendeel waar is.

Vanaf zondag 2 september toont hij hoe hij een lap natuur in acht weken omtovert tot een echte moestuin. Hij maakt het zichzelf niet gemakkelijk, want hij gaat aan de slag met een ruw stuk grasland. Een opsteker voor de 'Groenland'-kijkers dus, die wellicht over een beter en 'malser' stukje grond beschikken.

Nu beginnen
Een moestuin lijkt een lenteproject, maar wie slim is, begint er nu al aan. Net na de zomervakantie is er nog genoeg tijd en mooi weer om een stukje tuin een nieuwe bestemming te geven. Zo is het zwaarste werk voorbij nog voor de eerste lentezon verschijnt. Bovendien ligt een moestuin er in deze tijd van het jaar niet bij als een stuk braakland; in september en oktober kunnen nog verscheidene soorten groenten en fruit geplant worden.

Een moestuin op maat
Bartel bewijst dat een moestuin niet veel tijd hoeft te kosten en in de eerste plaats een deugddoende hobby is. Iedere aspirant- tuinier kan kiezen voor een moestuin op eigen maat, of hij nu een hele groentekorf wil kweken of gelukkig is met een stuk of drie smakelijke gewassen.

Bartel laat zien hoe eenvoudig het is en wil zo veel mogelijk mensen de goesting geven en het plezier laten (her)ontdekken van een moestuin die maand na maand voor verse en gezonde lekkernijen zorgt. Na een eenvoudig maar doordacht plan en een klein beetje menselijke spierkracht zorgt Moeder Natuur voor de rest.

Natuur- en milieuvriendelijk
Bartel kiest voor een moestuin waar pesticiden tot een absoluut minimum beperkt worden. Alle natuurlijke vijanden die op de loer liggen, worden op een zo natuur- en milieuvriendelijke manier uit de buurt gehouden.

Zelf meedoen?
Wie zelf met een moestuin wil beginnen, kan alvast een stukje grond uitkiezen waar zijn of haar nieuwe hobby wortel kan schieten. Ook wie al een moestuin heeft, maar die beter wil laten renderen, is gewaarschuwd. Vanaf 2 september legt Bartel de basis voor wat in de lente uitgroeit tot een culinair lusthof.

'Groenland', vanaf zondag 2 september om 18.10 uur op Eén.

DOSSIER: Najaar 2012: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Alloo bij de Wegpolitie' (foto: VTM - © DPG Media 2019)

Een dag na de tiende flitsmarathon toont Luk hoe de politie n de bekeurden zo'n actiedag beleven. Luk volgt de wegpolitie in het noorden van de provincie Antwerpen en daar blijken nogal wat Nederlanders n toeristen te snel te rijden. Ze worden meteen bekeurd. Een Chinese bestuurder heeft bij de flitsmarathon de twijfelachtige eer de eerste Chinees te zijn die in Alloo bij de Wegpolitie op de bon vliegt wegens te snel rijden. Alloo en zijn agenten hebben al veel meegemaakt op de baan, maar een trucker die gewoon op de smalle middenberm van een autostrade parkeert om daar de nacht door te brengen, dat nog niet.

'Alloo bij de >Wegpolitie', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers