Najaar Canvas: spannender, mooier, grappiger, alerter, nieuwsgieriger

vrijdag 31 augustus 2012

Netmanager Mark Coenen heeft vrijdag de najaarsprogrammering van Canvas voorgesteld. Dat gebeurde vanuit de nieuwe actuastudio vanwaar alle nieuwsprogramma's van Canvas zullen worden uitgezonden. Canvas heeft volgens Coenen nu meer dan ooit een identiteit. Elk blok in de programmering valt vanaf maandag onder een bepaalde noemer.

Mark Coenen glunderde van trots nu hij de plannen van 'zijn Canvas' eindelijk aan de pers mocht voorstellen. Hij kijkt met een positief gevoel de herfst tegemoet, die hij zelf 'de moeder van alle najaars' noemde. Want niet alleen is er binnenkort de start van VIER, maar ook is het nu het eerste volwaardige seizoen waarin Canvas de hele dag door uitzendt.


Sinds 14 mei is Canvas losgekoppeld van Ketnet en volgens de netmanager heeft zich dat direct vertaald in een hoger marktaandeel. Sinds 14 mei tot nu is het gemiddelde marktaandeel van Canvas gegroeid naar 12,8 procent. Uiteraard rekening houdend met de sportzomer, waarbij alle liveverslaggeving zo goed als uitsluitend op Canvas te zien was.

Canvas bekleedt volgens Mark Coenen een unieke plek in het medialandschap. Maar hij geeft toe dat de zender misschien soms te somber was en de programmering te onbesuisd. Daar moet vanaf dit najaar verandering in komen. Met een duidelijkere profilering, een meer doordachte programmering en vooral, een luchtigere toon, wil Canvas een vMark Coenen (foto: Nico De Freyn - © TV-Visie 2012)eilige haven blijven, maar uiteraard met de ambitie om nog meer en misschien zelfs 'andere' kijkers aan trekken.

De programmering van Canvas voor de komende herfst is samen te vatten in vijf termen: alerter, nieuwsgieriger, spannender, mooier, grappiger. Hiermee wil Canvas zich  nog duidelijker onderscheiden en nog beter laten zien waar het voor staat. Het tweede net van de VRT baseert haar programmering deze herfst vooral op sterkhouders en enkele nieuwigheden, nog selectievere aankoop van series, films én natuurdocumentaires.Want ook dat is Canvas.

Pronken met de nieuwe actuastudio
Een van de uitdagingen voor Canvas dit najaar is dat het alerter moet worden. En om dat te bewerkstelligen is een volledig nieuwe actuastudio gebouwd. Zowel 'Terzake', 'Reyers Laat', 'Panorama' en het nieuwe 'Login' zullen vanuit dezelfde studio worden uitgezonden. Om per programma de juiste sfeer te kunnen creëren wordt er vooral met verschillende lichtkleuren, flexibele wanden en videowalls gewerkt. Het resultaat is op het scherm te zien vanaf maandag 3 september.

Nog een voorbeeld van het alertere Canvas is de verhuis van het Radio 1-programma 'De Ochtend' van Eén naar Canvas. En ook 'Villa Politica' begint op Canvas aan een nieuw hoofdstuk in haar bestaan. Eens per maand zal Linda De Win zelfs met haar ploeg naar Straatsburg trekken om ook op het Europese niveau de politieke temperatuur op te meten.

Onder de noemer nieuwsgieriger deelt Canvas programma's in als 'Publiek Geheim', 'Belpop', 'Man over Woord' en 'Meneer de Burgemeester', een prachtig werkstuk van het jonge productiehuis De Raconteurs. Canvas plakt vanaf nu ook een label op de documentaires dat het uitzendt, dat wordt 'Dockland'. Het documentaireslot in de namiddag zal 'Via Canvas' gaan heten. En nog iets om naar uit te kijken is 'De Revolutieroute', een reportagereeks waarin Rudi Vranckx de gevolgen van de Arabische lente in beeld brengt.

Spannender, mooier, grappiger
De noemer spannender staat voor sport, dat volgens netmanager Mark Coenen, echt bij het DNA van Canvas hoort. Maar ook de topseries en films kan je onder het label spannender onderbrengen.

Cultuur en 'de betere film' is ingedeeld onder de term mooier. Maar ook daaronder valt bijvoorbeeld het nieuwe 'MeMotv', een archiefprogramma waarbij de kijker zelf beslist welke programma's hij wil terugzien. En in de namiddag zendt Canvas 'De Keuze van...' uit. Hierin gaan bekende mensen hun favoriete Canvas-documentaire uit vervlogen tijden inleiden, waarna de bewuste uitzending dan integraal wordt uitgezonden.

En tot slot is er nog de noemer grappiger. En dat slaat dan vooral terug op de betere (Britse) comedy die Canvas programmeert, zoals bijvoorbeeld 'Smack the Pony' en 'Episodes'.

Kortom: Canvas is klaar voor een spetterend najaar en bij de VRT is alvast iedereen overtuigd van het verhaal dat het tweede net van de openbare omroep wil schrijven. Vandaar ook de slagzin waarmee de pers weer naar huis werd gestuurd: 'Canvas wordt dit najaar nog Canvasser!'

Het najaar van Canvas start op maandag 3 september.


DOSSIER: Najaar 2012: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Hoge Noorden' (Eén)

Met een sneeuwstorm op komst moet Mark op Hardangervidda de colonne voorbereiden. Dorien en Arent vertrekken vroeger dan gepland bij Evelyne. Arent wordt geplaagd door heimwee. Soetkin is nu 7 maanden zwanger en komt samen met Adah naar Belgi voor een reeks concerten. Voor Ellen verloopt de aanpassing in Rondane niet altijd even makkelijk.

'Het Hoge Noorden', om 20.40 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 10:00
  Radio2 op n
  12:00
  Winterbeelden
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Winterbeelden
 • 11:50
  Oma en Oma
  12:00
  Grizzy & the Lemmings
 • 10:00
  Geen Uitzending
  12:00
  Border Security USA
 • 10:40
  Geen uitzending
  13:40
  Achter gesloten deuren
 • 11:30
  Sturm der Liebe
  12:20
  Onderbreking
 • 02:00
  Geen Uitzending
  13:20
  Papillon
 • 06:00
  Geen programmagegevens beschikbaar
 • 10:00
  Joe
  14:40
  Geen uitzending
 • 09:55
  Geen uitzending
  12:00
  De tafel van vier
 • 11:20
  Grey's Anatomy
 • 11:55
  Storage Wars
  12:35
  Pawn Stars
 • 11:25
  Million Dollar Listing: Los Angeles
  12:30
  My Sister's Keeper
 • 11:45
  Winters grillen
  12:10
  Klaar in 20 minuten
 • 08:15
  Herhalingslus
  12:00
  Wijzer Wonen
 • 10:00
  Lf !
  12:00
  al-1-maar-hits
 • 11:50
  Schrijnwerk awards 2022 (1)
  11:57
  Schrijnwerk awards 2022 (2)
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 11:40
  Dok
  12:25
  Duivelsweg
 • 11:35
  All Creatures Great and Small
  12:25
  Death in Paradise
 • 11:35
  Storage Wars
  12:25
  Sell This House: Extreme
 • 11:14
  Tijd voor MAX
  12:00
  NOS Journaal (middag)
 • 11:18
  Noord-Zuid-Oost-West
  11:56
  Kook mee met MAX
 • 11:53
  Maya!
  12:05
  Sesamstraat