Najaar Canvas: 10 nieuwe titels

dinsdag 6 september 2011

Mark Coenen, netmanager van Canvas, heeft vandaag in Antwerpen de najaarsprogrammering van zijn net voorgesteld. Het tweede VRT-net trekt het nieuwe tv-seizoen traditioneel iets later op gang dan grote broer Eén. Canvas presenteert dit najaar tien nieuwe Vlaamse titels. Onder meer Annick Ruyts, Jeroen Meus, Pieter Embrechts en journalisten Stefan Blommaert en Jan Balliauw brengen nieuwe programma's. Phara wordt vanaf 6 oktober het nieuwe gezicht van 'Panorama'.

Canvas bereidt zich de komende maanden voor op zijn toekomst als volwaardig tweede kanaal van de openbare omroep. Mark Coenen gaat voor duidelijkere vaste afspraken met de kijker en wil van zijn net op termijn een 'meer actuagedreven net maken'. Canvas moet veel aandacht hebben voor de actualiteit van de dag, wil programma’s over actuele maatschappelijke thema’s brengen en focust ook op de zogenaamde 'mijlpaalactualiteit'.

Enkele najaarsprogramma’s passen al binnen dat nieuwe actua-kader. In 'De Vloek van Osama', al op antenne, trekt Rudi Vranckx de wereld rond op zoek naar de erfenis van 9/11. 'Back in the USSR' brengt Stefan Blommaert en Jan Balliauw dan weer naar het Rusland van vandaag, 20 jaar na de val van de Sovjet-Unie.

In de docureeks 'Te Gek' onderzoekt Annick Ruyts vanaf 4 oktober zes weken lang hoe het werkelijk is gesteld met onze geestelijke gezondheid anno 2011. Triq Slama Mohamed wordt later dit najaar een boeiend tweeluik dat stilstaat bij het actuele migratievraagstuk.

Uiteraard blijven sterkhouders 'Terzake', 'Reyers Laat', 'Vranckx' en 'Panorama' op post. Dat laatste programma krijgt met 'Phara' een nieuw gezicht en loopt vanaf 6 oktober weer op de legendarische donderdagavond.

Nieuwe cultuurafspraak
'De Canvasconnectie' wordt vanaf zondag 2 oktober het nieuwe cultuurprogramma van Canvas. Het programma laat de kijker kennismaken met het recente werk van kunstenaars en vormgevers. De redactie van 'De Canvasconnectie' gaat week na week op bezoek bij 22 kunstenaars en vormgevers die de volgende maanden nieuw werk presenteren en vraagt hen om stil te staan en te reflecteren bij het werk van andere kunstenaars dat hen intrigeert of fascineert. Dat doen ze op basis van een bijna 500 pagina’s tellend album met nieuw werk van kunstenaars uit de meest uiteenlopende disciplines.

Documentaire en fictie
Canvas is sinds jaar en dag het net voor de betere documentaires en internationale fictie, en dat blijft ook dit najaar zo. 'Madagascar' en 'Frozen Planet' zijn documentaire reeksen van onaardse schoonheid over de schoonste plekken op aarde. En in 'Elements' kunnen de kijkers vanaf donderdag 6 oktober twaalf weken lang meekijken door de bijzonder poëtische lens van cineast Dimitri Van Zeebroeck naar mensen die een intense band hebben met aarde, water, vuur of lucht.

Een totaal ander soort documentaire reeks is 'De Patat'. Jeroen Meus geeft er later dit najaar letterlijk opnieuw een patat op tijdens een nieuwe culinaire ontdekkingsreis naar de geschiedenis van de aardappel.

'Drie Generaties' is verhalende televisie in de stijl van het zeer gesmaakte 'Meneer Doktoor'. De reeks stelt families voor die al drie generaties lang hetzelfde beroep uitoefenen en daarbij zijn mee geëvolueerd met de maatschappelijke veranderingen. En in 'Man over Woord' gaat Pieter Embrechts op zoek naar de schoonheid en de geheimen van onze taal.

In de fictiereeks 'Geen Probleem' (in coproductie met VPRO) is een eenvoudige eettafel vanaf zondag 2 oktober het decor voor rauwe dialogen tussen Wim Helsen, Theo Maassen en Stefaan Van Brabandt. Later dit najaar is het uitkijken naar de nieuwe Vlaamse fictiereeks 'Red Sonja', de subtiele opvolger van Duts. Sien Eggers en Charlotte Vandermeersch spelen de hoofdrol.

Bloed en andere lichaamssappen stromen weer copieus in het derde seizoen van 'True Blood', terwijl vooral het eerste vocht een sinistere hoofdrol speelt in het tweede seizoen van 'The Killing' en in nieuwe reeksen van 'Lewis', 'George Gently', 'Taggart' en het nieuwe 'Vera'.

Nieuwe seizoenen
Bert Gabriëls en Henk Rijckaert keren scherper dan ooit terug voor een derde seizoen van 'Zonde van de Zendtijd' en de ploegen van 'Belpop' en 'Goudvis' zochten en vonden opnieuw straffe beelden van Belgische rock-, pop- en cultuurgoden.

Ook sport blijft een essentieel onderdeel van de programmering: de wekelijkse afspraak met 'Extra Time' wordt aangevuld met onder meer het beste voetbal uit de UEFA Europa League.



DOSSIER: Najaar 2011: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier
Canvastv

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Stan Van Samang (VTM)

Johannes Genard, de energieke frontman van School is Cool, is aan de beurt. Zijn vorige deelname in 2016 was voor hem een grote rollercoaster en ook dit jaar wordt hij op muzikaal vlak weer verwend. K3, Tourist LeMC en Jasper Steverlinck krijgen Johannes muisstil terwijl Clouseau het over een funky boeg gooit. En dan moet de performance van Stan Van Samang nog komen.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:00
    VRT NWS journaal 19u
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 19:35
    The Office
    07:30
    Ketnet Junior
  • 19:30
    Zotte dieren
    05:00
    Geen uitzending
  • 19:00
    VTM Nieuws
    05:30
    Geen uitzending
  • 19:05
    Ambulance
    02:50
    Geen uitzending
  • 19:15
    The Simpsons
    09:05
    Geen uitzending
  • 18:45
    All New Traffic Cops
    09:25
    Geen uitzending
  • 19:10
    The X-Files
    16:20
    Married ... With Children
  • 19:25
    Zomerrust
    06:00
    Joe
  • 19:20
    Friends
    02:00
    Geen uitzending
  • 18:45
    Criminal Minds
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 18:45
    Heavy Rescue: 401
    03:20
    Geen uitzending
  • 18:50
    Love It or List It
    05:00
    Geen uitzending
  • 19:20
    Forensic Files II
    05:00
    Geen uitzending
  • 19:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 19:23
    Zo doe je het!
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 18:45
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 19:30
    Goals of the week
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 19:00
    All Creatures Great and Small
    02:35
    Grantchester
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    02:20
    NOS Journaal
  • 19:10
    BinnensteBuiten
    02:12
    Nieuwsuur
  • 19:27
    First Dates
    02:08
    Sophie & Jeroen