'Monumentenstrijd': De selectie

dinsdag 22 augustus 2006

In mei 2006 lanceerden de organisatoren van Monumentenstrijd een oproep om projecten in te dienen voor de wedstrijd. Alle onroerend erfgoed in Vlaanderen kon worden voorgedragen. Zowel kleine als grote projecten, beschermde als niet-beschermde monumenten, landschappen of archeologische sites.

Z


elfs varend, rollend, rijdend en vliegend erfgoed kwam in aanmerking als er een duidelijke link was met onroerende infrastructuur. Iedereen die zich mee wou inzetten voor het einddoel kon een object voordragen, ook een erfgoedvereniging, een buurtcomité, omwonenden.

In totaal werden liefst 400 projecten ingediend. Vele daarvan begonnen al op eigen houtje aan een mediacampagne en dat konden de organisatoren van Monumentenstrijd alleen maar toejuichen.

Uit die 400 kandidaten werden de voorbije dagen 30 projecten geselecteerd door een
selectiecommissie, bestaande uit afgevaardigden van de organiserende partners.

Bij de selectie werd ook rekening gehouden met de geografische verscheidenheid van de projecten (zes projecten per provincie), hun aantrekkelijkheid en de bezoekmogelijkheden achteraf. Projecten met een stevig maatschappelijk draagvlak hadden een streepje voor.

En zover staan we nu, op 22 augustus 2006: 30 monumenten, landschappen en sites gaan de echte 'Monumentenstrijd' in en willen met de steun van het publiek de wedstrijd winnen.

Maar eigenlijk zijn ze alle 30 nu al winnaars: ze overleefden de eerste selectie en mogen de volgende weken op grote aandacht rekenen tijdens de eerste verkiezingsronde.

De eerste verkiezingsronde
Nu de 30 geselecteerde projecten bekend zijn, start meteen de eerste verkiezingsronde, waarin het grote publiek zijn stem kan laten horen. Van 22 augustus tot en met 17 september kan iedereen uit de lijst van de geselecteerden zijn of haar favoriete kandidaat per provincie nomineren. Dat kan per telefoon, sms of op http://www.monumentenstrijd.be/. Per provincie mag elke stemmogelijkheid één keer worden gebruikt.

Je kan dus stemmen:
- via de website http://www.monumentenstrijd.be/
- door te bellen naar 0905 56 3 XX (waarbij XX staat voor het volgnummer van het gekozen
monument). € 0,50 / oproep.
- door een sms te sturen naar het nummer 3470 met als boodschap: stem XX (met spatie
tussen stem en XX, waarbij XX staat voor het volgnummer van het gekozen monument).
€ 0,50 / berichtje.

Om het publiek de kans te geven met kennis van zaken te stemmen, is er een multimediale campagne die 'Monumentenstrijd' en de geselecteerde projecten toelicht. Ze worden uitgebreid voorgesteld in spots en programma's op Radio 2 en op Eén. De 'Monumentenstrijd'-website verzamelt alle mogelijke informatie over de geselecteerden en over de wedstrijd. Er komt een speciale 'Monumentenstrijd'-brochure op 450.000 exemplaren in de VUM-kranten. Er komen advertenties in de pers en de geselecteerde sites zullen ongetwijfeld hun eigen campagne voeren in de nationale/regionale pers, zoals ze dat zelfs al gedaan hebben nog voor de eigenlijke start van de wedstrijd.

Last but not least biedt Open Monumentendag op 10 september iedereen de gelegenheid om de proef op de som te nemen: alle geselecteerde projecten kunnen tijdens de OMD bezocht worden.

In aanloop naar de Open Monumentendag van zondag 10 september stellen Sabine Hagedoren en de vijf vertrouwde 'Vlaanderen Vakantieland'-reporters in een ruime special op Eén de dertig monumenten, landschappen en sites voor die met de steun van het publiek 'Monumentenstrijd' willen winnen.

Vanuit Genk, Vilvoorde, Mortsel, Kortrijk en Brakel leidt Sabine Hagedoren de reporters in, die elk een provincie vertegenwoordigen. Nic Balthazar verdedigt de kleuren van Oost-Vlaanderen.

Kobe Ilsen trekt naar Antwerpen. De projecten in Vlaams-Brabant worden voorgesteld door Sandra Naelaerts. Cath Luyten gaat naar West-Vlaanderen en Lies Martens bezoekt de projecten in Limburg.

Op zaterdag 9 september om 18.10 uur (en zondag 10/09 om 17.10 uur).

Ook andere televisieprogramma's - zoals '1000 zonnen en garnalen' – zullen uiteraard aandacht besteden aan Monumentenstrijd.

Ondertussen kan er tot 17 september gestemd worden. Door die stemming worden de 30
geselecteerden teruggebracht tot 15 gebouwen en landschappen, drie per provincie. Die 15 worden kort na het afsluiten van de eerste verkiezingsronde bekendgemaakt en gaan door naar de tweede verkiezingsronde in januari-februari 2007. Tot dan kunnen de genomineerde monumenten uiteraard volop hun eigen verkiezingscampagne voeren.

De tweede verkiezingsronde: van 15 projecten naar 5 finalisten
In januari 2007 begint de tweede verkiezingsronde, waarbij het publiek uit de 15 overblijvende projecten (drie per provincie) de 5 finalisten (één per provincie) kiest.

Ook nu weer worden alle middelen en kanalen ingezet om iedereen volop te informeren. Van 15 januari tot 12 februari 2007 neemt Canvas de kijker wekelijks op maandagavond één uur mee naar de wondere wereld van het Vlaamse erfgoed. In vijf documentaires (één per provincie) worden telkens drie projecten onder de loep genomen. De 15 geselecteerde monumenten leggen hun troeven op tafel en worden daarbij volop gesteund en gepromoot door een peter of meter.

Welke geschiedenis werd binnen hun muren geschreven? Wat is hun kunsthistorische, industrieel-archeologische, emotionele waarde? Wat is de herbestemming van de genomineerde monumenten en waarom verdienen zij nu precies het fraaie bedrag dat aan Monumentenstrijd is verbonden?

Ook in deze fase van 'Monumentenstrijd' blijft de keuze van het publiek beslissend. Iedere week kunnen kijkers, luisteraars, internetters en lezers stemmen op hun favoriet. Vanaf het einde van de documentaire op Canvas op maandagavond tot de daaropvolgende zondagavond.

Ook hier mag per provincie elke stemmogelijkheid (sms, televoting, website én digitale televisie) één keer gebruikt worden. Zo blijven er aan het einde van deze tweede ronde vijf kandidaten – één per provincie – over voor de finale op maandag 19 februari.

De finale: van 5 finalisten naar 1 winnaar
In februari 2007 ten slotte wordt tijdens een liveprogramma op Canvas de Monumentenstrijd beslecht. Aan de hand van filmpjes, reportages en de ultieme pleidooien van peters en meters kan het publiek zich voor het laatst bezinnen over de waarde van de vijf finalisten, vooraleer via televoting, sms en/of digitale televisie te beslissen wie de winnaar wordt van Monumentenstrijd en welk project dus gerestaureerd wordt. Ook de andere finalisten krijgen steun uit het fonds.

DOSSIER: Monumentenstrijd (Canvas)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 10:00
    radio2 op VRT 1: ann&daan
    02:25
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 10:10
    De avonturen van kleine pinguïn
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:50
    Geen uitzending
    06:00
    Plop & de Peppers
  • 10:00
    Renovate Don't Relocate
  • 08:45
    Geen uitzending
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 09:05
    Geen uitzending
    14:10
    Ultimate Police Interceptors
  • 10:10
    Married ... With Children
    01:30
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 10:00
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 09:35
    FBI
    02:05
    ER
  • 10:10
    The Blacklist
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 09:45
    The Block NZ
    02:55
    Geen uitzending
  • 10:10
    Forensic Files II
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 10:09
    Simple diy
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 09:55
    De Gezonde Goesting
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 09:05
    Premier League
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 09:50
    Midsomer Murders
    02:10
    The Change
  • 10:00
    NOS Journaal
    02:03
    EenVandaag
  • 09:35
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 10:07
    Teletubbies
    02:36
    Podium Zwart Unplugged