Michel Wuyts mag geen ploegvoorstellingen meer presenteren

maandag 14 februari 2011

Sporza-commentator Michel Wuyts heeft van de VRT absoluut verbod gekregen om nog voorstellingen van wielerploegen te presenteren. De omroep zegt dat deze nevenactiviteit zijn onpartijdigheid en objectiviteit als journalist aantast. In het licht van enkele recente gebeurtenissen is de VRT namelijk als de dood voor alweer commotie rond een van haar journalisten.

Michel Wuyts is al jaren veelgevraagd voor de presentatie van ploegvoorstellingen in het wielrennen. Zo deed hij dat in het verleden voor onder anderen Mapei, Lotto Predictor en Vacansoleil. Ook voor Topsport Vlaanderen presenteerde Wuyts in het verleden meerdere malen de voorstelling.


De kranten van De Persgroep juichen ondertussen toe dat het presentatiewerk van Wuyts verboden wordt. 'Een journalist die zich laat betalen door een ploeg voor presentatiewerk, zet zijn onafhankelijkheid op het spel. Hij maakt zich kwetsbaar en is chanteerbaar', schrijven ze.

Dichter bij de renners
Michel Wuyts vindt het jammer, maar legt zich neer bij de beslissing van zijn werkgever. Hij zal vooral het dichte contact met de renners missen. 'Ik leerde hen beter kennen, tijdens informele gesprekken. Dat kwam me van pas als ik commentaar moest geven tijdens de wedstrijden', zegt hij in De Standaard. Toch benadrukt Wuyts dat hij bij de presentatieopdrachten steeds journalist bleef. 'Zo heb ik aan Vacansoleil-renner Mosquera dopingvragen gesteld, en aan Riccardo Riccò gevraagd of hij in staat was een rittenkoers te winnen zonder doping', zegt hij nog.

Sporza-woordvoerder Björn Verdoodt bevestigt dat de ploegvoorstelling van Vacansoleil de laatste presentatieklus van Michel Wuyts was. 'Het was fout en strijdig met onze deontologische regels', zegt hij in De Standaard.

Bron: standaard.be


Lees ook:
VRT-directie en hoofdredactie reageren op Bracke-onthullingen

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers