Leven en dood op Canvas: 'Rectify' en 'Life and Death Row'

dinsdag 25 augustus 2015

Canvas begeeft zich woensdag op de grens tussen leven en dood met 'Life and Death Row', een confronterende driedelige BBC-documentaire over de doodstraf, gezien door de ogen van jonge mensen die er rechtstreeks mee geconfronteerd worden.

Aansluitend volgt de alomgeprezen Amerikaanse fictiereeks 'Rectify', over een man die 19 jaar in 'death row' heeft gezeten, maar nu wordt vrijgelaten. Hij moet zich opnieuw aanpassen aan het leven in zijn familie en geboortestad in Georgia, waar niet iedereen onverdeeld gelukkig is met zijn terugkeer.


'Life and Death Row' - woensdag 26 augustus om 21.15 uur
'Life and Death Row' is een driedelige BBC-reeks over de doodstraf, gezien door de ogen van jonge mensen die er rechtstreeks mee geconfronteerd worden. De serie neemt ons mee tot in de 'dodencel' om er kennis te maken met de jongste Amerikaanse terdoodveroordeelden. Hoe kan je leven met de dreiging van een executie die als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt? De serie volgt hun proces, hun beroep en tot slot ook de uitvoering van de doodstraf.  We zien ook wat het betekent om de broer of zus, de zoon of dochter te zijn van zulke jonge veroordeelden? Of van de openbare aanklagers? Want ook zij hebben dagelijks te maken met de dreiging en de gevolgen van de doodstraf.

Elke aflevering van de trilogie focust op één bepaalde fase in het systeem: de executie, het proces en de misdaad. Het zijn dramatische verhalen vol intense emoties en spanningen die ook fundamentele vragen oproepen over het recht om te leven én te doden.

In de eerste aflevering maken we kennis met twee jongemannen in de dodencel, voor wie de dag van terechtstelling is aangebroken. Slachtoffer Nikki Daniels denkt terug aan haar ontvoering door moordenaar Richard Cobb en worstelt met de drang om hem te vergeven. De moeder van de ter dood veroordeelde Anthony Haynes heeft nog 72 uur om de executie van haar zoon, die een agent heeft vermoord, tegen te houden.

'Rectify' - woensdag 26 augustus om 22.10 uur
'Rectify' is een intense dramareeks van Sundance Channel over een man die 19 jaar in 'death row' heeft gezeten, maar nu wordt vrijgelaten. Hij moet zich opnieuw aanpassen aan het leven in zijn familie en geboortestad in Georgia, waar niet iedereen onverdeeld gelukkig is met zijn terugkeer.

Daniel Holden (Aden Young) werd destijds veroordeeld omdat hij zijn schoolvriendin Hannah zou hebben verkracht en vermoord. Maar nu blijkt uit DNA-onderzoek dat de bewijslast onvoldoende was. In zes afleveringen volgen we zes dagen uit zijn leven, vanaf de dag van zijn vrijlating.  We zien hoe moeilijk hij het heeft om de draad weer op te pikken na al die jaren in gevangenis, en hoe zijn familie en de andere mensen uit zijn omgeving zijn terugkeer met gemengde gevoelens benaderen. Want hij werd wel vrijgelaten, maar niet echt vrijgesproken. En trouwens: als hij effectief onschuldig is, wie heeft Hannah indertijd dan wel vermoord?

Zijn moeder Jeanet (J. Smith Cameron) probeert hem met liefde te omringen, maar de pijn en de frustratie hebben hun sporen nagelaten.

Stiefvader Ted (Bruce McKinnon) doet alsof er niets aan de hand is en heeft absoluut geen besef van de complexiteit van de situatie.

Stiefbroer Ted Jr. (Clayne Crawford) gaat er integendeel van uit dat Daniel wel degelijk schuldig is, waarschijnlijk van de moord, maar zeker ook van de last die hij hun familie en het stadje heeft bezorgd. Bovendien ondermijnt Daniel zijn eigen positie als erfgenaam van het bedrijf van hun (stief)vader en brengt hij zijn vrouw Tawney (Adelaïde Clemens) uit haar evenwicht.

En er zijn nog een aantal andere mensen die zenuwachtig worden door Daniëls terugkeer...

Maar 'Rectify' is toch vooral het persoonlijke verhaal van Daniel Holden, een karakterstudie van een man wiens leven jarenlang heeft stilgestaan in isolement en introspectie tussen vier muren, en die nu een evenwicht zoekt tussen de vele dingen die op hem af komen in de vrije wereld.


DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier
Canvastv

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Grote Onbekende' (Eén)

Lucs eerste stop is in Schotland waar hij zijn dochter Justine bezoekt op Erasmus. Justine studeert rechten en neemt haar vader maar al te graag mee naar de les. In Noorwegen ontmoet hij Tuur, die voor zijn studies sportwetenschappen regelmatig op excursie mag. Samen ontdekken ze aan den lijve dat skin in de Noorse bergen niet zo simpel is als het lijkt. In het Bulgaarse stadje Plovdiv leert Luc Arthur kennen. Hij heeft cerebrale parese waardoor op Erasmus vertrekken voor hem een nog grotere uitdaging is.

'Het Grote Onbekende', om 21.20 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 09:00
  Herfstbeelden
  10:00
  Radio2 op n
 • 07:30
  Ketnet Junior
  12:30
  Herfstbeelden
 • 09:30
  Lassie
  09:55
  Squish
 • 09:35
  Open keuken met Sandra Bekkari
  09:50
  Geen Uitzending
 • 08:00
  Geen uitzending
  10:00
  House Rules
 • 00:55
  Onderbreking
  11:30
  Sturm der Liebe
 • 03:40
  Geen Uitzending
  13:20
  The Graduate
 • 09:30
  Trollenjagers: Verhalen uit Arcadia
  09:50
  Team Dronix
 • 06:00
  Joe
  10:30
  Geen uitzending
 • 09:10
  Huizenjagers
  09:55
  Geen uitzending
 • 09:15
  Geen uitzending
  10:15
  E.R. - Emergency Room
 • 06:00
  NRJ Get Up
  10:00
  LOOP Play6
 • 09:35
  The Block Australia
  10:30
  MasterChef USA
 • 09:15
  De smaaktoerist
  09:50
  Pasta & risotto
 • 09:00
  Panelgesprek BVZD
  10:00
  Herhalingslus
 • 09:00
  Een Uur Sorry Music
  10:00
  Lf !
 • 09:40
  De tip
  09:49
  Spanplafond plaatsen
 • 05:00
  Mobiliteit - Studio Commissie
 • 09:30
  Dok
  10:15
  Stamnummer 1
 • 09:00
  New Tricks
  09:50
  Sister Boniface Mysteries
 • 09:35
  Tiny House Nation
  10:30
  Below Deck
 • 09:39
  Goedemorgen Nederland
  10:00
  NOS Journaal (ochtend)
 • 09:35
  Frontlinie
  10:15
  Nieuwsuur
 • 09:36
  Olivia
  09:47
  Inui