Kapiteins van 'De Provincieshow' bekend

vrijdag 10 augustus 2007

Dit najaar gaat Eén op zoek naar de meest muzikale provincie van Vlaanderen. In De Provincieshow nemen de 5 Vlaamse provincies het in een muzikale competitie tegen elkaar op onder de bezielende leiding en coaching van hun gedreven provinciekapiteins: Axel Daeseleire (Antwerpen), Dana Winner (Limburg), Luc De Vos (Oost-Vlaanderen), Kris Wauters (Vlaams-Brabant) en Evy Gruyaert (West-Vlaanderen).

D


aarbij gooien de kapiteins zowel oude rotten als nieuw talent in de muzikale strijd. Showmaster Peter Van de Veire zorgt ervoor dat alles netjes en sportief verloopt. En de luisteraars van Radio 2 en de kijkers van Eén kunnen De Provincieshow meemaken in de studio.

Iedereen maakt kans om uitgenodigd te worden in de tv-studio. Het enige wat je daarvoor moet doen, is naar  www.een.be/deprovincieshow surfen en je daar inschrijven. Let wel: de websites gaan pas open op maandag 13 augustus.

Diezelfde maandag 13 augustus komen de vijf provinciekapiteins om 7.40 u. in de Ochtendpost  van hun regio op Radio 2 alvast toelichting geven bij hun rol als kapitein.

De kapiteins staan op scherp en zijn bereid tot het uiterste te gaan voor hun provincie. We stellen ze hieronder – voor zover nodig – nog even voor :

Antwerpen – onder leiding van Axel Daeseleire
"Andere provincies? Zijn er dan andere provincies?"

Antwerpenaar Axel Daeseleire is naast acteur ook een veelgevraagde DJ die alle muziekstijlen mengt. Net zoals in de Provincieshow: "Antwerpenaars zingen sowieso een toontje hoger, dus waarom zouden we dat nu niet mogen doen?"

Axel Daeseleire werd 39 jaar geleden geboren in Gent, maar daar kan hij zelf ook niets aan doen. Al gauw besliste hij om naar Antwerpen te trekken en raakte daar – getuige zijn sinjorenaccent - perfect geïntegreerd. Het curriculum vitae van Axel lijkt een bloemlezing uit de vaderlandse tv- en filmgeschiedenis: Ad Fundum, Flikken, Team Spirit, Witse, Alles Moet Weg, Kinderen Van Dewindt enz... Maar als hij achter de draaitafel staat, hoeft hij helemaal niet te acteren. Dan draait hij muziek zoals hij zelf is: swingend, funky en groovy.

Uit liefde voor muziek én voor Antwerpen is hij maar wat graag kapitein in de Provincieshow: "Muziek is mijn passie, dus dat zit goed. Maar het was wel even schrikken toen ik hoorde dat er ook andere provincies meedoen aan dit programma. Ik was helemaal vergeten dat er nog andere provincies zijn!"

Limburg – onder leiding van Dana Winner
"Mijn achternaam zegt meer dan genoeg!"

We schrijven 1989 als Dana Winner haar eerste hit scoort met 'Het dak van de wereld.' Niet veel later staat ze met 'Woordenloos' maandenlang op de eerste plaats in de hitparades. En het zou niet bij die nummer 1-hit blijven. Anno 2007 heeft Dana Winner al meer 1,7 miljoen cd's verkocht. Ze trad op in landen als Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Duitsland, Zweden en Zuid-Afrika. In haar huiskamer stikt het van de gouden en platina platen. En in de betere platenzaak vind je maar liefst vijf Dana Winner-dvd's.

En toch maakt Dana van de Provincieshow haar absolute prioriteit dit najaar: "We moeten er geen doekjes om winden: voor mij is dit absoluut geen spelletje. Ik ben bereid ver te gaan, heel ver. Als Limburg maar wint, want dat ben ik aan mijn achternaam verplicht."

Oost-Vlaanderen – onder leiding van Luc De Vos
"Ik ben echt benieuwd wie tweede gaat worden…"

Al meer dan vijftien jaar levert Luc De Vos met z'n groep Gorki Nederlandstalige muzikale hoogstandjes af. Hun eerste single 'Anja' was meteen een schot in de roos, en het beste moest nog komen. Vooral het liedje 'Mia' schreef geschiedenis en lijkt een abonnement te hebben op de eerste plaats in zowat alle eindejaarslijsten.

Maar Luc De Vos is meer dan dat. Hij is één van de intiatiefnemers van 'Geletterde Mensen', heeft twee boeken geschreven, werd benoemd tot huiscolumnist voor De Standaard en Zone09 én hij was jarenlang vaste gast in de talkshow 'Aan tafel.'

En nu gaat hij de grootste aller uitdagingen aan: kapitein zijn van Oost-Vlaanderen. Bang is Luc daar allerminst voor: "Ik ben echt benieuwd wie tweede gaat worden, want winnen doen we sowieso.  Mijn strategie? Die is zo geheim dat ik hem zelf nog niet weet!"

Vlaams Brabant – onder leiding van Kris Wauters
"Veel talent, veel muziek, veel plezier, geen genade."

In 1987 bracht Kris Wauters met Clouseau z'n eerste plaatje uit. Vijf jaar later is de groep een fenomeen en is er sprake van een heuse Clouseaumania. De laatste jaren doen ze het Sportpaleis tientallen keren vollopen en eind dit jaar zetten ze de kroon op het werk met de concertreeks Clouseau20.

Een doorsnee mens houdt het daarbij, maar Kris niet. Hij schrijft en producet liedjes voor Clouseau en andere artiesten, hij presenteerde op tv een muziekwedstrijdje rond idolen én hij scheurt regelmatig over binnen- en buitenlandse racebanen.

Maar dit najaar krijgt de Provincieshow zijn volle aandacht: "Bijna 20 jaar geleden won Clouseau de Baccara-beker, nu mag ik zelf kapitein zijn. En dus ga ik resoluut voor een nieuwe overwinning. Verwacht van Vlaams-Brabant veel talent, muziek en plezier, maar verwacht alsjeblieft geen genade."

West-Vlaanderen – onder leiding van Evy Gruyaert
"Een muzikaal spel? Geef mij maar liever een duel!"

De showbizzwereld kent voor geen geheimen voor de West-Vlaamse Evy Gruyaert: "Laat de andere kapiteins maar zeggen dat ik minder van muziek ken dan hen. Ze proberen mij gewoon te intimideren omdat ze schrik hebben van West-Vlaanderen. En terecht…"

Evy Gruyaert is een vrouw van de wereld: ze spreekt vloeiend Frans, Duits, Engels, Spaans en … West-Vlaams! Dat laatste kan ze goed verbergen, want dat hoort zo als je een vertrouwd Eén-gezicht bent. Vlaanderen Vakantieland, De Thuisploeg, Ticket, Vlaanderen Sportland: Evy is van alle markten thuis.

En hoewel Evy een heel gewoon meisje is gebleven, toch leeft ze volop in de showbizzwereld. Als presentatrice van De rode loper en bij Donna is ze kind aan huis bij Vlaamse en internationale beroemdheden. En dat beschouwt ze als een groot pluspunt voor de Provincieshow: "Ik mag dan geen zangeres of muzikante zijn: ik heb wél alle connecties. Gospelkoren, rockgroepen, clipdansers, charmezangers: één telefoontje en ze staan er. West-Vlaanderen blaast die andere provincies zo omver."

DOSSIER: Het najaar van 2007

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 23:50
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 07:00
    Edmond & Lucy
    21:00
    Geen uitzending
  • 07:00
    Maya de Bij
    01:25
    Geen uitzending
  • 06:55
    Blind getrouwd: Australië
    00:50
    Geen uitzending
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 06:45
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 06:50
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 07:00
    Goeiemorgen Morgen
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 06:55
    Het Weekmenu
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 07:00
    Six Nations
    02:50
    Formule 2
  • 06:30
    All Creatures Great and Small
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 07:00
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 06:57
    Kiri & Lou
    00:25
    Sophie & Jeroen