Het jaaroverzicht van TV-Visie: juni 2007

dinsdag 25 december 2007

Al meer dan 2 jaar online, meer dan 18000 artikelen in de database en steeds meer Vlamingen én Nederlanders die ons weten te vinden. TV-Visie is in 2007 enorm gegroeid en daar zijn we fier op. Tijdens deze laatste dagen van het jaar graaien we nog eens in ons rijkgevulde archief. We blikken terug op het jaar dat bijna is afgelopen. Vandaag: juni 2007.

D


e lancering van de langverwachte digitext door VTM en VT4 lokt reactie uit bij Actua TV. Ondertussen maakt Telenet bekend dat de mijlpaal van 300.000 digitale klanten bereikt is. Maar ook de concurrenten zitten niet stil. Indi breidt niet alleen zijn aanbod uit tot meer dan honderd zenders maar lanceert ook zijn HD-recorder.

Ook de gsm-operatoren spelen het spel van de concurrentie in juni keihard. Enkele dagen nadat KANAALTWEE-figuur 'De Joerie' het boegbeeld werd van JIM Mobile  barst een weggeefactie van miljarden gratis sms'jes los. Uiteindelijk dreigt Base met een rechtszaak tegen concurrent Proximus, terecht zo blijkt achteraf.

Terug naar het kleine scherm waar op maandag de strijd tussen de kleine zenders uiteindelijk dan toch gewonnen wordt door de finale van 'Big Brother'. De inderhaast geprogrammeerde avant-première van 'Lost' moet de duimen leggen voor de zegetocht van 'Big Brother'-winnares Diana. Enkele dagen later bekent KANAALTWEE schuld en wordt een nieuw seizoen 'Big Brother' wel heel twijfelachtig. Op Eén nadert de ontknoping van 'Emma' en VTM scoort met zijn eerste zomerprogramma's. Op KANAALTWEE kan het tweede seizoen van 'Prison Break' mooie cijfers voorleggen.

VT4 en VTM blijven elkaar de duvel aandoen. Beide zenders willen nieuws voor jongeren maken. VT4 spreekt van een heus jongerenjournaal en VTM kondigt naast de ondertiteling van 'Het Nieuws' ook een uitzending voor tieners aan. Ondertussen warmen de nieuwsdiensten zich verder op voor de federale verkiezingen op 10 juni. 'Het Grote Debat' op Eén werd volgens de VRT een groot succes. Minder vlotjes verliep het na afloop van het verkiezingsdebat op VTM. Enkele Groen!-politici verlieten boos de zaal  tijdens de humoristische terugblik door Raf Coppens. De stembusslag op 10 juni wordt uiteindelijk gewonnen door de VRT en zijn verkiezingsmarathon.

'Sterren komen, sterren gaan', iets waar ook onze tv-gezichten niet aan ontsnappen.  Exit Bettina Geysen, maar ook de positie van VT4-omroepster Ilse de Meulemeester begint te wankelen als haar echtgenoot opgepakt wordt wegens vermeende fraude. Zanger-presentator Pim krijgt zijn ontslag bij JIM  en de crew van Mega Mindy krijgt een flinke opdoffer te verwerken als acteur Sjarel Branckaerts plots komt te overlijden.

Maar er is gelukkig ook vrolijker nieuws te melden op de transfermarkt in televisieland. Jacques Vermeire verlengt zijn exclusiviteitscontract met VTM, lingerie-ontwerpster Muriel Scherre trekt naar jongerenzender JIM en Studio Brussel-ochtendstem Peter van de Veire wordt presentator bij Eén, de meest sexy zender van Vlaanderen. Steracteur Timo Descamps gaat aan de slag bij Nickelodeon en voormalig Miss België Els Tibau ruilt VTM voor vrouwenzender VIJFtv. Goed nieuws dus voor Erika Van Tielen, zij wordt de nieuwe VTM-omroepster.

Aan de Reyerslaan wordt op de nieuwsdienst een grote stoelendans voorbereid, allemaal in het kader van de verhuisoperatie naar het nieuwe gebouw. De redacties van radionieuws, tv-nieuws en online-nieuws zitten voortaan samen onder 1 dak.

Juni wordt niet gespaard van de nodige media-relletjes. Belgacom TV is niet te spreken over het voetbalcontract en stelt de samenwerking met de VRT in vraag. Diezelfde VRT weigert trailers voor zijn populair vooravondprogramma 'Blokken'. Onterecht zo blijkt, want de 'Blokken'-filmpjes van productiehuis 'DeMensen' winnen in New York een prestigieuze tv-prijs.

Vlaams minister Bert Anciaux maakt zich kwaad op de VRT en geeft VTM extra budget voor het uitzenden van de Brusselse 11 juli-viering. Ook de burgemeester van Brasschaat schiet met scherp en weigert opnames voor de tweede reeks van 'Matroesjka's' op zijn grondgebied. Een storm in een glas water, zeker in vergelijking met de hoge boetes voor VTM, VRT en SBS opgelegd door media-waakhond VRM. De raad voor de journalistiek tikt dan weer de journalisten van Radio 1 en VTM op de vingers.

Tot slot een blik over de grens. Nederland krijgt begin juni de hele wereldpers over zich heen. Het omstreden BNN-programma 'De Grote Niershow' blijkt echter nep te zijn. Maar ook de Nederlandse pers heeft een vette kluif aan het einde van de commerciële zender Tien. Eind juni wordt bekend dat RTL Nederland de zender van John de Mol volledig overneemt.

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig geïnfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers