Het Jaaroverzicht van TV-Visie: februari 2008

zondag 21 december 2008

2008 is een erg turbulent jaar geweest. De ene politieke crisis volgde de andere op. En ook economisch ging het niet bijster goed. Gelukkig zorgde de televisie én internet voor de nodige ontspanning. 2008 is goed geweest voor TV-Visie. Tijdens deze laatste dagen van het jaar graaien we nog eens in ons rijkgevulde archief. We blikken terug op het jaar dat bijna voorbij is. Vandaag: februari 2008.

Febr

uari stond opnieuw bol van de rellen. Met in een hoofdrol 'Eurosong '08'. Niet alleen overtrad Tanja Dexters het reglement, maar gastland Servië baalde ook van de VRT-aanpak. De VRT bood nadien dan ook zijn formele excuses aan. Niet enkel in België waren er tv-relletjes. Wat te denken over de 'Arbeit Macht Frei'-belspelrel in Duitsland.

Er kwam in februari ook nieuws vanuit de regionale hoek. Zo kondigden alle regionale zenders aan dat ze hun eigen prestigieuze fictieserie begonnen en vierde de West-Vlaamse zendergroep Focus-WTV z'n vijftiende verjaardag.

Bij de VTM-nieuwsdienst werden heel wat vernieuwingen aangekondigd. Cathérine Moerkerke ging van 'Het Late Nieuws' een heus praatprogramma maken en kwam er een nieuw opsporingsprogramma, iets waar de VRT-collega's niet zo tevreden mee waren. Ook met het laatavondprogramma van Cathérine Moerkerke was niet iedereen tevreden, zo bewees een clinch tussen de programmadirectie en nieuwsdienst. Het tegenvoorstel van de programmadirectie - een laatavondprogramma met Luk Alloo - kwam er niet, waarna Alloo afscheid nam van de Medialaan. Ook bij de VRT-nieuwsdienst was men ambitieus, want ze wilden hun '6-Uur Journaal' vanuit een redactiestudio uitzenden.

Februari was ook een maand van tegengestelde emoties. Verdriet was er bij de VMMa na het overlijden van Els Van Den Abbeele, de tweede vtm-pionier in korte tijd die ons verliet. Maar er was ook vreugde bij vtm, toen Staf Coppens papa werd. Er was ook vreugde bij SBS, nadat de TV-shop na het faillissement van januari terugkwam.

In februari werd in Nederland ook de beruchte reportage van Peter R. De Vries uitgezonden. Maar liefst 7 miljoen noorderburen zaten voor hun buis of flatscreen gekluisterd. In België waren er net iets minder kijkers, slechts 200.000 keken naar de special op VIJFtv.

Er werd ook één en ander geschrapt in februari. 'De Foute Quiz' stopte tijdelijk en 'Allez Allez Zimbabwe krijgt geen vervolg. Dat 'Flikken' stopt wisten we al, maar in februari werd de opvolger van de serie bekend gemaakt. Ook 'Wittekerke' beleefde geen te beste tijd en werd zelfs verkast naar de late zaterdagavond. Vtm plande ondertussen ook een docusoap rond Frank Vandenbroucke en het programma 'Eeuwige Roem' werd bijna zelf een soap, nadat het beschuldigd werd van plagiaat. Over soaps gesproken, de zoon en dochter uit 'Katarakt' maakten bekend dat ze samen een kindje verwachtten.

Ten slotte waren er ook heel wat vernieuwingen bij de Vlaamse zenders. Denk maar aan het nieuwe kleedje voor de VMMa-zenders, het lanceren van TMF-radio en Anne De Baetselier ging in zee met Vitaya. Er werd ook bekend gemaakt dat er overnameplannen waren bij de VRT...

Maandag: maart 2008

De leukste man of vrouw van 2008? Stem nu voor de TV-Visie Trofee 2008!

DOSSIER: Het TV-Visie Jaaroverzicht 2008

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Balthazar wordt opgeroepen naar de plaats van een zwaar verkeersongeluk, waarbij verscheidene slachtoffers vielen. Hij ontdekt dat een van hen, een jonge vrouw getooid in een prinsessenkleed, al dood was voor het ongeval. Wanneer Balthazar en Hélène vermoeden dat er nog een andere vrouw bij haar in de wagen zat en dat zij waarschijnlijk in groot gevaar verkeert, starten ze een race tegen de tijd om haar terug te vinden voor het te laat is.

'Balthazar', om 23.45 uur op Eén.

Dossiers