Het jaaroverzicht van TV-Visie: februari 2006

donderdag 21 december 2006

Het televisiejaar 2006 zit er bijna op. Terwijl overal in het land de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de feestdagen, graait TV-Visie in zijn rijkgevuld archief op zoek naar de belangrijkste gebeurtenissen in ons klein televisielandje. Vandaag: februari 2006!

Febr

uari 2006 was de maand van de eerste digitale kijkcijfers. Met enige trots meldde de VRT dat ook op 'Net Gemist' de soap 'Thuis' en de Vlaamse moeder van de komedies 'F.C. De Kampioenen' de enige echte digitale kijkcijferkanonnen waren. Verder bleven de digitale plannen zich stap voor stap verder ontvouwen. Telenet en Belgacom TV lokten klanten met extra zenders, Belgacom droomde van digitale televisie via de ether en zelfs Yves Leterme deed zijn duit in het zakje door de Vlaamse Infolijn via digitale televisie in uw huiskamer te brengen. Ondertussen won mediaminister Bourgeois zijn eerste krachtmeting met Tony Mary: uitstel van het VRT-cultuurkanaal! Toch kreeg cultuur het afgelopen jaar een belangrijke plaats. Rick de Leeuw mocht het even proberen op Canvas en Euro1080 kondigde een Nederlandstalig alternatief voor Arte aan. Kanaal Z daarentegen sprak de eerste keer van zijn metamorfose tot een brede nieuwszender.

In de digitale marge kreeg Bettina Geysen promotie na het openbaar maken van haar liefdesrelatie met televisiedirecteur Aimé Van Hecke. Een weekje later mocht hij dan ook tijdelijk haar oude functie als netmanager van Eén overnemen. Aan de Franstalige kant van het omroepgebouw kreeg de RTBF kreeg voor het eerst een eigen versie van Aimé: televisiedirecteur Yves Bigot maakte zijn intrede.

Opschudding was er niet alleen door de spraakmakende en succesvolle 'Panorama'-uitzending over de gokchinees of over het feit dat Rob Vanoudenhoven bij VTM zijn eigen reclameblokken moest vullen, maar wel over de overstap van Frieda Van Wijck naar Woestijnvis. Voor Rob was dit het begin van een lange lijdensweg...

Nog meer gerommel bij VTM. Boze kijkers suggereerden dat er een sms-complot was tijdens 'Sterren op de Dansvloer' en de hoofdredactie van 'Het Nieuws' beschuldigde de VRT van piraterij. Daar bovenop was er nog de opschudding rond de voorstelling van een boek aan de hand van voormalig hoofdredacteur van 'Dag Allemaal', Guido Van Liefferinge waarop Stef Wauters alle vertrouwen verloor in de Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten. Mediaminister Bourgeois vond het tijd voor een nieuwe waakhond voor de Vlaamse media: de VRM werd boven het doopvont gehouden...

De kleine commerciële zenders gooiden hun meest avontuurlijke babes in de strijd. Hartsvriendinnen Roos en Evi mochten elkaar bekampen met 'Peking Express' en '71°Noord' beiden met succes. Naast de realityprogramma's in verre oorden begon KANAALTWEE ook stilletjes warm te draaien voor de comeback van 'Big Brother' in Vlaanderen. Een nieuw logo, een zwangere en een seropositieve kandidaat, het paste allemaal mooi in de marketingstrategie om de nieuwsgierigheid van televisiekijkend Vlaanderen weer aan te scherpen. Resultaat: de speciale Skynet-website bezweek meteen na de kick off-show.

Ondertussen maakte de zender ook nog 'De Zeven Plagen', een coproductie met Talpa dat wegens te weinig kijkers in Nederland nooit het Vlaamse scherm haalde. Concurrent VT4 zag dan weer het nieuwe 'De Topmanager' roemloos naar de archiefkelders verdwijnen en trok ook terug naar Afrika om de finale van 'Stanley's Route 2' over te doen.

Maar het waren uiteraard de echte grote kijkcijferkanonnen die zorgden voor de relletjes van betekenis in de vakpers. 'Eurosong 2006', het absolute nummer één met maar liefst 1.772.000 kijkers, liet de vakjury ruzie maken met de stijlpolitie. En ondanks de mooie cijfers van 'Allez Allez Zimbabwe' was Roger De Vlaeminck ontgoocheld over de sportieve prestaties. Het zal VTM worst wezen, de cijfers waren binnen…

Ook in het Vlaamse soapland waren weer heel wat nieuwtjes te rapen. Eén blik op TV-Visie en je hoefde zelfs niet meer te kijken. Conservatief Vlaanderen kwam bijna in opstand toen bleek dat de brave Sofie compleet op de dool geraakte in 'Thuis'. Eén verhaallijn over drugs in de drukst bekeken soap van Vlaanderen en de kranten werden overspoeld met boze lezersbrieven. XTC-pillen of niet,  haar collega uit 'Familie' had nog minder geluk. Jacky Lafon, voor de leken beter bekend als zatte Rita, kreeg tijdens een spoedgevallenscène echte elektroshocks toegediend. Minder realistisch bleken dan weer de medische ingrepen tijdens de ziekenhuisserie 'Spoed'.

Tot slot ook een blik op de hoogtepunten van februari. Vlaanderen stond niet alleen als één blok achter 'Eurosong'-winnares Kate Ryan, maar lekte nadien ook nog eens de vingers af bij de allereerste fictiereeks van Woestijnvis: 'De Parelvissers'. Niets leek wat het was… en Vlaanderen genoot...

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 23:50
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 06:35
    Hongerige berenverhalen
    21:00
    Geen uitzending
  • 06:35
    Nils Holgersson
    01:25
    Geen uitzending
  • 02:50
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 06:00
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 05:55
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 06:34
    Diy on wheels
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 06:15
    De Chalet aan de Semois
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 06:00
    FIM Motocross World Championship
    01:00
    Six Nations
  • 06:30
    All Creatures Great and Small
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 06:35
    NOS Journaal
    01:11
    EenVandaag
  • 04:30
    Suhoor Stories
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 06:29
    Clangers
    00:25
    Sophie & Jeroen