Het Jaaroverzicht van TV-Visie: augustus 2009

zondag 27 december 2009

Augustus is traditioneel de maand waarin de meeste tv-zenders mondjesmaat hun plannen voor het (belangrijke) najaar bekend maken. Ook in 2009 was dat niet anders. Zo zou vtm zwaar inzetten op vernieuwing, terwijl Eén de traditionele kanonnen in stelling zette. Het meest verrassende dit najaar bij VT4 zou de nieuwe zenderlook worden. Een terugblik op augustus 2009.

De achtste maand van 2009 begon al meteen met slecht nieuws. Acteur Jos Kennis, Jacobus uit de BRT-serie 'Jacobus en Corneel', verwisselde het tijdige met het eeuwige. Marcel Vanthilt was er dan weer rotsvast van overtuigd dat ook actrice Dora Van der Groen al in de eeuwige jachtvelden rondzwierf. Er kwamen excuses aan te pas. De kranige dame weigerde echter zelf op de lapsus te reageren.


En nog meer leed voor Vanthilt. Want hij kreeg samen met Stany Crets de wind van voren toen in zijn programma 'Villa Vanthilt' de zwangerschap van Karen van K3 werd verklapt. Het bleek later om een geënsceneerde verspreking te gaan. Ook journaliste Goedele Wachters kreeg het zwaar te verduren, van de minister van Justitie dan nog wel.

Het waren in augustus ook woelige tijden voor onze BV's. Zo bereikte ons het nieuws dat presentatrice Ann Van Elsen een rib had gebroken. Al snel bleek er echter iets helemaal anders aan de hand. Later kwam ook actrice Maaike Cafmeyer met groot nieuws op de proppen. De familie Pfaff kwam ook weer in het oog van een storm terecht.

Ivan Heylen trok in augustus door Amerika voor jongerenzender GUNKtv. Die roadmovie zorgde zelfs voor ophef bij de entourage van tennisster Kim Clijsters. Ondertussen blijft vtm de 'Hit the Road'-flop verdedigen.

In augustus 2009 ook nogal wat 'contractnieuws'. Walter Grootaers zag zijn exclusiviteitscontract bij vtm stopgezet worden en ook voor Elke Vanelderen waren bij vtm geen plannen meer. De blonde presentatrice zocht dus andere oorden op. Het exclusiviteitscontract van Hans Otten bij VT4 werd dan weer verlengd en Niels Destadsbader kreeg een job aangeboden als wrapper op Ketnet. Jacques Vermeire bleef stevig onder contract bij vtm, maar zou toch (éénmalig) opduiken in het nieuwe seizoen van 'FC De Kampioenen'. De populaire Eén-sitcom bleef trouwens in de maag gesplitst zitten met het afgevoerde filmplan.

En op pensioen in augustus 2009: VRT-filmkenner Roel Van Bambost.

Maar in augustus zetten alle tv-zenders traditioneel hun beste beentje voor om zoveel mogelijk kijkers voor het najaar te lokken. In Gent werd de nieuwe vtm-serie 'Code 37' aan de pers voorgesteld. En daar was TV-Visie bij. VT4 pakte dan weer uit met een opgefriste zenderlook en wilde vooral haar Vlaamse karakter hiermee benadrukken. Grootste vernieuwing vanuit Zaventem: de programmering van 'Huizenjacht' en 'Komen Eten' op weekdagen.

2BE en vtm stonden vol vertrouwen aan de start van het nieuwe televisieseizoen. En vtm was maar wat trots dat ze een Brits succesformat naar Vlaanderen hadden kunnen halen. Maar vtm begon ook vroeger dan anders aan het nieuwe tv-seizoen. Daar zat K3 voor iets tussen. Eén kondigde nog aan dat er geen vervolg meer kwam op Yasmine's programma 'Zo Is Er Maar Eén'.

Kabelexploitant Telenet kondigde in augustus een verruiming van het zenderaanbod aan. Vooral het Alfacam-project EXQI sprong daarbij in het oog. GUNKtv wilde vanaf september fors uitbreiden en vrouwenzender Vitaya blies tien kaarsjes uit.

Maandag 28 december: september 2009

Heb jij hét programma van 2009 gezien? Laat het ons weten!

DOSSIER: Het jaaroverzicht van TV-Visie: 2009

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Australië, het land dat in de tijd van de dinosaurussen op drift raakte. Hier tref je merkwaardige en wonderlijke dieren aan die je nergens anders ter wereld vindt. In de jungle ontmoeten we de kasuaris, een van de gevaarlijkste vogels op aarde. Meer in het binnenland trotseren kangoeroes en wombats sneeuwstormen en bossen vol gombomen worden bevolkt door nooit eerder geziene roofdieren. In het rode woestijnhart van het continent drinken reptielen via hun huid en gaan grote zwermen grasparkieten op zoek naar water. Op verborgen eilanden zwerft de Tasmaanse duivel rond en in zee komen duizenden haaien samen voor een heel speciale gebeurtenis.

'Seven Worlds, One Planet: Australia', om 20.55 uur op Canvas.

Dossiers