'Gelijk Spel' over discriminatie in de sport op Pickx+
In de tweede aflevering van 'Gelijk Spel', het nieuwe praatprogramma op Pickx+ over gelijkheid in de hedendaagse topsport, praat host en sportkenner Sverre Denis met ex-basketbalspeelster Ann Wauters, ex-voetballer Faris Haroun, Laura May van Sportieq en Lorin Parys, CEO van Pro League, over discriminatie.
Meer bepaald gaat het over discriminatie in de sport op basis van seksuele oriëntatie en huidskleur. In de sportwereld zou talent en inzet voorop moeten staan, maar helaas blijft discriminatie een hardnekkig probleem dat atleten vaak verhindert volledig zichzelf te kunnen geven. Dit programma onderzoekt de uitdagingen en obstakels waar LGBTQIA+ atleten en sporters van kleur mee te maken krijgen, zowel op als buiten het sportveld. Wat zijn de ervaringen van de sporters zelf en wat kunnen de regelgevende instanties doen?
Ann Wauters : 'Ik ben terecht gekomen in een omgeving die al heel tolerant is'
Hoewel er de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt, blijft de sportwereld voor veel LGBTQIA+ atleten een uitdagende omgeving waarin zij moeten strijden voor acceptatie en gelijke behandeling. Ann Wauters, ex-basketbalspeelster en lesbisch, ziet een duidelijke trend:
'Met wat jaren wijsheid kan ik er nu op terugblikken en zie ik dat ik ben terecht gekomen in een omgeving waar er al heel wat tolerantie was. Ik denk ook dat we een onderscheid moeten maken tussen vrouwen en mannen, zeker in de sport. Buiten enkele grappige vragen die we daarover kregen, zeker met en door kinderen, hebben we er geen negativiteit ervaren. Die vragen vinden we positief, want het betekent dat ze zich veilig voelen om over zulke onderwerpen te praten. Maar over het algemeen is er heel wat te doen over seksuele geaardheid in de sport, zeker bij mannen.'
Faris Haroun – 'Ik ben opgegroeid met racisme'
Naast discriminatie op vlak van geaardheid, behandelt de aflevering ook racisme in de sport. Faris, ex-voetbalspeler en man van gemengde afkomst, maakt zelf geregeld mee hoe onverwachts sommige mensen kunnen reageren, zeker digitaal. Hij kan het echter ook voldoende relativeren: 'Als persoon van gemixte afkomst ben ik opgegroeid met racisme. Op school, of als ik naar de winkel ging. Maar het raakt mij niet, het heeft me juist sterker gemaakt. Ik denk dat opvoeding een belangrijke rol speelt, de ouders hebben daar in onze samenleving een doorslaggevende rol in. Racisme start bij jonge kinderen vanuit een angst voor iets wat ze niet kennen, de reactie van ouders is dan super belangrijk.' Faris is ervan overtuigd dat er moet worden samengewerkt om het probleem op te lossen. 'We kunnen niet verwachten dat het vanzelf zal gaan. Waar mogelijk probeer ik altijd een voorbeeld te zijn', zegt hij.
Laura May – 'De meldcultuur wordt heel belangrijk'
Om de aandacht te vestigen op een groot maatschappelijk probleem zoals dit, worden vaak zeer sprekende en soms schokkende campagnes gemaakt. Harde woorden, zowel voor (mogelijke) dader als slachtoffer. Maar is het een zaak van het doel heiligt de middelen? Of moet er toch een nuance in gebracht worden? Laura May van Sportieq, die de belangen van sporters behartigt, zegt er het volgende over: 'Choquerende campagnes zijn niet per se slecht. Op tv moet dat natuurlijk altijd iets meer opvallen. Maar als ze de juiste boodschap in beeld brengen, zoals een meldpunt, dan hebben die campagnes een groot belang. Die meldcultuur wordt erg belangrijk, ook al gaat dat in tegen onze natuur. Als kind leren we dat klikken niet goed is, maar er is een groot verschil tussen klikken en melden.'
Lorin Parys – 'We zijn er nog niet, maar we zijn wel al op de goede weg'
Lorin Parys, de CEO van Pro League, ziet beide kanten van de medaille. Hij is echter trots op de snelle manier van handelen die in de loop der jaren geïmplementeerd werd, maar het volledige plaatje is groter. 'De maatschappij stopt niet wanneer je een stadion binnenwandelt. Wat je in de brede samenleving ziet gebeuren, ga je ook in een voetbalstadion terug zien komen. De vraag is hoe ga je ermee om? Als je dan de vergelijking maakt met het racisme in een voetbalstadion en de brede maatschappij, is het verschil dat als je bij ons een racistische uiting doet de kans dat je vervolgd en gesanctioneerd wordt vele malen groter is.' Hoewel de topman gelooft in een positieve evolutie, heeft hij ook een stevige waarschuwing: 'We maken een evolutie door en als je de algemene richting van die evolutie bekijkt zit het wel goed. Desondanks mogen wij nooit op onze lauweren rusten en zeggen dat het vanzelf wel komt.'
'Gelijk Spel' is elke zaterdagavond te zien omstreeks 20.00 uur op Pickx+. Deze week staat discriminatie centraal en in de komende weken heeft host Sverre Denis het met bijzondere gasten over vrouwen en genderkwesties in de topsport.