EXQI Plus kiest voor klokvast schema en kwaliteit

vrijdag 19 februari 2010

Op maandag 22 februari gaat EXQI Plus op antenne. Vorige week bracht TV-Visie al het uitgelekt programmaschema voor de eerste week. Dat lijkt ook grotendeels te kloppen. EXQI Plus wordt de 'portaalzender' naar de digitale themazenders EXQI Sport en EXQI Culture, radio EXQI FM en de website EXQI.be. De volgende weken zal EXQI Plus nog een aantal nieuwe programma's loslaten op de kijker.

De programmatie van EXQI Plus kent een sterke horizontale drager met een informatieblok van exact een uur. Daarnaast zorgt een verticale programmatie ervoor dat de kijker uit de thematische sferen sport, cultuur, lifestyle of entertainment zijn gading zal vinden. Er wordt van de vaste programmatie afgeweken bij liveprogramma’s zoals sportwedstrijden of concerten.


Er is gekozen voor een graduele start zodat de kijker (bijna) wekelijks zal kunnen genieten van een nieuw programma van eigen bodem.

Het project EXQI is gebaseerd op de overtuiging dat alle vormen van mediaconsumptie naar elkaar toegroeien: print, radio, televisie maar ook bewegend internet, mobiele televisie, on demand, digitale cinema en doelgroepentelevisie. EXQI is daarbij de verzamelnaam voor content die beantwoordt aan vier waarden: zelfontplooiing of informatie, groepsgevoel of solidariteit, duurzaamheid of  langetermijndenken en tenslotte een positieve levensbenadering in plaats van een scherpe en cynische samenleving. EXQI Plus is een belangrijke bouwsteen binnen het EXQI multimediale project.

Programmatie EXQI Plus in detail

Alle informatie m.b.t. de programma’s en tijdstippen werden aan de gekende televisiebladen meegedeeld. De kijker zal er dus weldra de programmatie kunnen volgen.

 • maandag 22 februari start EXQI Plus met 'DAG1' om 20u. Dit informatief lanceringsprogramma vertelt de kijker meer over het EXQI-project.
 • 'SurPlus', een uur vol informatie, loopt van 18u00 tot 19u00 en wordt herhaald van 19u00 tot 20u00, en tot na de zomer ook tussen 22-23 en 23-24u. Dat laat de kijker toe om te kunnen inpikken halverwege en door te kijken tot de volgende helft.

'SurPlus' bestaat uit:

 • 'Het Cultuurjournaal' geeft dagelijks een kijk op de culturele actualiteit.
 • 'Weerbericht'
 • 'Veel Besproken', een interviewprogramma waarin Katrien Smets (ex-ROB)  in gesprek gaat met een gast uit de actualiteit.
 • 'Sportmagazine' gaat dieper in op de sportactualiteit met gasten en reportages.

'Sportmagazine', met dagelijks andere accenten:

 • Op maandag wordt het 'Sportmagazine' het  EXQI League Magazine en werpen we een terugblik op de voorbije EXQI League-speeldag en de daaraan verbonden actualiteit.
 • Op dinsdag komen we via de Clubmagazines het reilen en zeilen te weten van de voetbalclubs Club Brugge, Royal Antwerp Football Club, Lierse SK, Lokeren OH, Germinal Beerschot en AA Gent.
 • Op de andere dagen blikken we vooruit op de komende UEFA EUROPA League-wedstrijden of wordt een andere sportdiscipline uit het gevarieerde EXQI Sport-aanbod belicht. Autoracen, Citybike, wielrennen, snowboarden, tennis, korfbal of jumping, … keuze genoeg!
 • De hosts van dienst zijn Ruben Van Gucht, Jan Rummens, Annelies Martens en Stefan Van Loock.

'The making of Vancouver'
is een docureeks en werpt een blik achter de schermen van de Olympische Winterspelen en vertelt hoe de Alfacam-teams telkens specifieke hindernissen per sportdiscipline zullen nemen om wereldwijd de beste beelden op antenne te krijgen.

Bijna wekelijks een nieuw programma!

- vanaf 1 maart: 'Dragone: van Lint tot Macau'

 • dagen: maandag, dinsdag, woensdag (telkens om 20u00), compilatie op zondag

  In de loop van 2007 en 2008 gaat Franco Dragone over de hele wereld op zoek naar atleten en gymnasten met wie hij een unieke watershow zou kunnen creëren. De show is bestemd voor het City of Dreams-theater in Macao, het Las Vegas van China.

  Omdat het theater in Macao nog in aanbouw is, moet er een locatie gevonden worden voor de repetities en trainingen. Franco Dragone’s oog valt op de mediasite van het Eurocam Media Center en geeft de opdracht om in Lint een waterstudio op maat te bouwen.

  Op 9 januari 2009 is de studio klaar en op 10 januari 2009 komt het team van 80 atleten en hun crew, die uit alle werelddelen komen, in Lint aan.

  Op die dag begint ook het verhaal achter de schermen van de show. De kijker maakt het lief en leed mee van een aantal artiesten zoals o.a. de Poolse gymnaste Klaudyna, de Braziliaanse hoogteduiker Sandro, de Tanzaniaanse clown Wabo, de Chinese atleet Xu Tao, de gedreven Engelsman Kirk, enz.

  Iedere dag worden de atleten tijdens de creatie van de show geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, problemen en gevaren. De kijker leert ze één voor één beter kennen als persoon en beleeft tegelijkertijd hoe het is om lang zonder familie en vrienden te leven, in een vreemd land, met een andere cultuur en een moeilijke taal.

  ‘Dragone: van Lint tot Macau’ neemt je op een fascinerende manier mee in de showwereld en laat je kijken in de harten van de artiesten en de makers.

- vanaf 1 maart: 'Flying Tigers'

 • dag: maandag, 20u15
 • Ieder jaar ontmoeten de beste gevechtspiloten uit 25 landen elkaar in één van de landen: de reünie van de TIGER SQUADS. In 2009 is dat in Kleine Brogel. 80 straaljagers en 800 bemanningsleden komen er bij elkaar. Gedurende verschillende dagen in september tonen ze hun beste vliegkunsten en dagen ze elkaar uit en tasten ze de grenzen van het onmogelijke af. EXQI Plus krijgt de kans om  mee te vliegen in deze wereld die we kennen van Tom Cruise in Top Gun. We brengen iedere week het verhaal van mannen die actiegerichtheid combineren met een ongekende dosis precisie en concentratievermogen. We zien ook het leven op de kazerne, luisteren mee naar de verhalen en we drinken mee een glas in de officiers mess.

- vanaf 1 maart: film

 • dag: maandag= filmdag om 20u30

  1 maart pakt EXQI Plus uit met het briljant Italiaans epos “La meglio gioventù”, dat in vier delen zal worden uitgezonden.

- vanaf 3 maart: 'Cottage'

 • dag: woensdag om 21u00
  Cottage wordt opgenomen te midden van een openluchtstudio van maar liefst 22 000m². De aanleg ervan draait op volle toeren. Bloementuin, vijvers, kippen, paarden, wijn- en boomgaard, groentetuin, enz., het zal er allemaal zijn. Cottage wordt een gevarieerd programma waar thema’s aan bod komen die we allemaal belangrijk vinden: ecologie, duurzaamheid, gezond eten, verantwoord bouwen en nog veel meer onderwerpen waar iedereen van ons bijna dagdagelijks mee bezig is. Zijn zonnepanelen de investering waard? Is een microgolf nu eigenlijk schadelijk? Is het waar dat enkel seizoensgroenten eten zoveel beter is? enz. Kortom, vragen die Martine Prenen als gastvrouw niet onbeantwoord laat.

- vanaf 13 maart: 'Studio 3'

 • dag: zaterdag
  Het wekelijkse muziekprogramma, dat wordt opgenomen in Studio 3 van het Eurocam Media Center, zal draaien rond een centrale gast en enkele nevengasten. Het zal telkens gaan om een artiest uit de internationale of nationale muziekwereld. Na een studiogesprek zullen de gasten, samen met hun muzikanten en soms ook in onverwachte combinaties, optreden.

  Het programma zal lopen op EXQI Plus in 2D en op EXQI Culture in 3D en in HDTV. Om ten volle te kunnen genieten van het 3D-effect dient de kijker te beschikken over een 3D-bril.

- vanaf midden april : 'Stedenspel'

 • In april gaan EXQI Plus en de Nederlandse TROS samen een nieuwe reeks opnemen van 'Stedenspel' (werktitel), waarbij een Nederlandse stad of dorp het opneemt tegen een Belgische stad of dorp. In iedere aflevering is er één stad of dorp de winnaar die met de eeuwige roem naar huis gaat.
   
  In 'Stedenspel' is, naast de deelnemende steden, de hoofdrol weggelegd voor het grote zwembad van Studio 12 van het Eurocam Media Center. Dankzij de uitzonderlijke afmetingen van de studio (75m x 40 meter en een hoogte van ruim 22 meter) zullen er veel spectaculaire varianten op oude klassiekers worden gespeeld met een hoge amusementswaarde voor de hele familie. Zeepbanen, lopende banden maar ook spellen met de draaischijf en lopen over boomstammen zullen voor plezier zorgen.

  De teams zullen bestaan uit 4 mannen en 4 vrouwen  met 2 reservespelers, geselecteerd door de dorpen en steden zelf. Gezelligheid staat voorop, maar ook sportiviteit en lef. De leeftijden liggen tussen de 18 en 65+ waardoor echt iedereen mee zou kunnen doen met zijn of haar club of samengestelde teams.

  De uitzendingen zullen door EXQI Plus uitgezonden worden in april en door de TROS tijdens de komende zomer. Steden en dorpen mogen zich altijd kandidaat stellen via kandidaten.stedenspel@exqi.be.

Heilige Drievuldigheid
'Wij zijn ervan overtuigd dat we met een kwalitatief aanbod onze vaste stek bij de tv-kijker kunnen veroveren. We mikken daarbij op een brede doelgroep. We streven naar een klokvaste programmatie, die kwaliteit boven kwantiteit stelt en een positieve levensvisie promoot.'

DOSSIER: EXQI Plus: de nieuwe zender van Alfacam

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

Joanna doet haar uiterste best om haar relatie met Alan Statham geheim te houden. Caroline heeft minder geluk wanneer iemand haar samen met Guy ziet toekomen. Guy is in de wolken met de geruchten die de ronde doen en dikt ze met plezier wat aan. Maar dat laat Caroline niet zomaar gebeuren... Ondertussen gaat Martin op zoek naar zijn vermiste sojayoghurt en leert Statham stijlvol door de gangen flaneren.

'Green Wing', om 23.35 uur op Canvas.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 01:30
  Journaallus
  09:00
  Winterbeelden
 • 23:55
  Canvaslus
  09:00
  Winterbeelden
 • 21:50
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:45
  Qmusic
  05:50
  Thomas de Trein
 • 03:30
  Geen uitzending
  07:15
  Escape to the Country
 • 01:10
  Onderbreking
  11:05
  This is Us
 • 00:55
  Geen Uitzending
  12:35
  De Wegpolitie UK
 • 20:00
  TV krant VTMKIDS
  05:30
  Brandweerman Sam
 • 00:30
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 02:20
  Geen uitzending
  06:55
  De gezonde goesting
 • 00:20
  Geen uitzending
  06:50
  Coroner
 • 03:10
  Zenderonderbreking
  06:00
  NRJ Night
 • 03:40
  Ware delicatessen
  04:10
  In de Mix (magazine Njam)
 • 21:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 00:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 03:52
  Nooit meer rommel in de garage 1
  04:10
  Tooldokter
 • 03:30
  De Koepelzaal
  04:00
  Het Gesprek - Wouter Beke
 • 03:20
  NOS Journaal
  06:20
  Op zoek naar Maria - de sing off
 • 03:05
  Nieuwsuur
  06:35
  Met klassiek de week door
 • 01:57
  TekstTV
  06:30
  Pingu in de stad