Eeklo eerste Oost-Vlaamse gemeente met Gemeente-TV

zaterdag 31 oktober 2009

AVS ontwikkelde samen met 5 andere regionale TV zenders en een softwarepartner een nieuwe applicatie binnen het aanbod van digitale TV: GEMEENTE TV. Eeklo is de eerste AVS-gemeente die een eigen gemeente-TV lanceert. Vanaf vandaag kunnen digitale AVS-kijkers alle nieuws en weetjes over Eeklo volgen op hun televisiescherm.

Gemeente TV is een 24/24 uur platform beschikbaar voor alle digitale kijkers van AVS. De stad kan zelf gebruik maken van de pagina’s om info in te brengen. Het toevoegen van de audio-visuele beelden aan de digitekst (door AVS) zorgt ervoor dat het aangenaam wordt om te surfen.


Digitale TV is via set-up boxen te bekijken. Er zijn momenteel reeds bijna 1 miljoen set-up boxen verkocht of verhuurd. De penetratiegraad nadert de 40 % (is nu al meer dan internet) en gaat sterk vooruit. Vermoedelijk zal tussen 2012 en 2014 het analoge tijdperk volledig voorbij zijn en heeft iedereen die een TV heeft dan de mogelijkheid om van gemeente-TV te genieten.

Gemeente-TV beoogt drie doelstellingen:

  • Het verhoogt de betrokkenheid van de burger met de gemeente/stad. Het concept heeft ook een voorlichtingsfunctie: nieuws, diensten, evenementen,... maar ook inzake crisiscommunicatie kan gemeente-TV een belangrijke en snelle rol spelen Het versterken van het sociaal weefsel: door tekst, foto en beeldmateriaal te delen onder de inwoners  van een gemeente/stad wordt de band versterkt tussen alle leden (of groepen) van deze gemeenschap.
  • De toegangspoort AVS is niet toevallig een sterk merk en een solide partner. AVS bereikt op regelmatige basis 80% van de Oost-Vlamingen in zijn zendgebied: gemiddeld dagbereik 25%, gemiddeld weekbereik 59% en gemiddeld maandbereik 80%.
  • De gebruiker/kijker heeft gratis toegang tot het platform en kan gratis audiovisueel 'nieuws'-materiaal opvragen.

Gemeente-TV in Eeklo
De gemeenteraad van Eeklo keurde in maart 2009 de opstart van gemeente-TV goed. Sedert dat ogenblik is er gewerkt aan de technische en inhoudelijke opmaak van het geheel. De informatieambtenaar krijgt op kantoor toegang tot gemeente-Digitext en kan om het even wanneer tekst en foto’s aanpassen die vrijwel onmiddellijk getoond worden. Enkel het audiovisueel materiaal dient ingebracht te worden door AVS zelf. Via RSS-feeds worden automatische links gelegd tussen de website en de digitext van de Stad Eeklo. Dit betekent dat er geen extra werk aan is.

Vandaag 30 oktober is alles klaar voor lancering. Vanaf nu kan niet alleen elke digitaal kijkende Eeklonaar naar zijn of haar gemeente-TV kijken, maar alle digitale AVS-kijkers kunnen nieuws en wetenswaardigheden over Eeklo volgen.

De kostprijs voor Eeklo
Het jaartarief wordt grotendeels bepaald door het aantal inwoners. Voor Eeklo komt dit op een jaarprijs (BTW incl.) van iets meer dan 7100 euro.

De meerwaarde
Alle nieuws dat op de website eeklo.be wordt geplaatst, gaat automatisch ook naar Gemeente-TV. Dit kan je zien onder de rubrieken van 'Nieuws uit Eeklo'. Op die manier kan je vanuit je luie zetel het nieuws van de dag bekijken, zonder dat de computer aan moet. Als je informatie wilt zoeken over openingsuren van de dienst Burgerzaken of het ophalen van groenafval, kan dit ook op Gemeente-TV.

Je kan ten allen tijde onderaan de gele knop indrukken om naar de nieuwspagina terug te keren. Kijk je naar info over de onderwerpen jeugd, sport, cultuur, stedenbouw, verkeer, milieu en senioren, dan vind je onderaan het scherm een blauwe knop met nieuws over dat item.

Gemeente-TV is ook veel meer dan een gewone teletekst. Het is woord én beeld. De combinatie van het audio-visuele en de traditionele tekstinformatie maakt van Eeklo een digitale stad. Door de samenwerking met AVS worden alle nieuwsfilmpjes over de stad op Gemeente-TV geplaatst. De recentste beelden vind je bij 'Eeklo in Beeld'. Je klikt op een beeldfragment en het filmpje begint te spelen. Op die manier kan je altijd de recentste nieuwsfragmenten uit Eeklo bekijken. AVS zorgt ook voor de publicatie van het weerbericht en de actuele sportuitslagen.

Bij elke pagina kan een foto worden geplaatst. Bij een aantal pagina’s zijn ook archieffilmpjes opgenomen. Vanuit de stad konden we zelf een keuze maken uit de vele honderden filmpjes die AVS over Eeklo maakte. Enkele voorbeelden: de opstart van de windmolens en de warmtekrachtkoppeling, de ondertekening van het Kyotoprotocol, de geplande nieuwbouw van AZ Alma, de uitreiking van de THEO’s,...

Gemeente-TV is ook een uitstekend kanaal voor crisiscommunicatie. Er kan op elk moment crisiscommunicatie starten. Pagina 112 zit klaar om ten allen tijde informatie te geven als de nood zich voordoet. Dit kan dan via een snelkeuzetoets onderaan ingevoegd worden (blauw of geel).

Instappen in Gemeente TV betekent voor Eeklo eveneens meestappen in de nieuwe technologie van de TV-toekomst. In dit innoverend concept heeft de Stad Eeklo een belangrijke voorbeeldfunctie voor alle burgers, bedrijven en gemeenten in de regio.

Bepaalde items vind je via verschillende wegen terug, eigenlijk zoals bij een website. Zo zijn de culturele activiteiten op te sporen via 'Eeklo Leeft!', maar ook via de 'Cultuur' bij de stadsdiensten of via 'Vrije Tijd'.

De structuur waarrond Gemeente-TV Eeklo is opgebouwd vertoont veel gelijkenissen met de geplande vernieuwde website. Ook het herwerkte infoblad zal vanaf 2010 met vergelijkbare rubrieken werken.

Hoe afstemmen op Gemeente-TV?
Als digitale kijker zet je je televisie op AVS. Je drukt op de rode knop en er verschijnt links bovenaan een schermpje van AVS-digitext. Als je dan nog eens op de rode knop drukt, verschijnt er een index.

Ga naar Gemeente-TV. Als je in Eeklo woont, mag je op Mijn Gemeente drukken, en je komt meteen in Gemeente-TV Eeklo terecht. Woon je in een andere gemeente of stad en wil je info over Eeklo, dan druk je op ‘Andere gemeenten’ en ga je naar Eeklo. Digitext Eeklo is volledig opgemaakt in de Eeklose huisstijl. De grafische look en feel van de Stad Eeklo wordt overgenomen.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 09:00
    Radio2 op VRT 1: WinWin
    00:55
    VRT NWS laat
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:50
    Nachtlus
  • 09:35
    De Smurfen
    21:00
    Geen uitzending
  • 09:35
    De keuken van Sofie
    01:10
    Geen uitzending
  • 08:00
    Geen uitzending
    06:55
    Wordt aangekondigd
  • 09:10
    Geen uitzending
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 02:05
    Geen uitzending
    01:15
    Stargate SG-1
  • 09:20
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 09:30
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 09:40
    Toasted on wheels!
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 09:20
    Geen uitzending
    01:00
    Friends
  • 09:35
    Hawaii Five-0
    01:25
    Undercover Boss
  • 09:00
    Extreme Makeover: Home Edition
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 09:10
    Snapped
    00:40
    Castle
  • 09:00
    Z-Extra
    21:30
    Herhalingslus
  • 09:36
    Zelf gedaan, goed gedaan
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 09:30
    Guillaume's Paris
  • 09:20
    Premier League
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 09:00
    Midsomer Murders
    00:20
    Silent Witness
  • 09:39
    Goedemorgen Nederland
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 09:35
    Nieuwsuur
    01:06
    Ongehoord Nieuws
  • 09:42
    Sarah en Eend
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach