Dinsdag nieuw op Canvas: 'Voor de Mannen'

maandag 3 september 2018
Foto: Canvas - © VRT/De Chinezen 2018

In de driedelige documentaire 'Voor de Mannen' praat Xavier Taveirne met de eerste generaties mannen die zich in Vlaanderen durfden te outen als homo.

Het is een aangrijpende en vaak ook onthutsende reeks met verhalen over liefde, strijd en pijn, en het taboe van het homo zijn in minder tolerante tijden.


Xavier Taveirne, VRT-journalist en zelf homo, heeft even getwijfeld of hij dit programma moest maken, want hij ziet zijn geaardheid niet als bepalend voor zijn identiteit. En hij vindt het niet nodig om zich als homo te profileren. Maar Xavier besefte uiteindelijk dat net die pioniers het voor hem vandaag makkelijk maken om onvoorwaardelijk zichzelf te zijn.

'Ik ben het bijna verplicht aan de generatie homo’s voor mij.  Voor hen zag de wereld er 50 jaar geleden helemaal anders uit. Ze hadden toen de moed om zich niet weg te stoppen, en te vechten tegen de bikkelharde vooroordelen in hun omgeving. Voor de één was dat al wat makkelijker dan voor de ander. Hun verhalen zijn belangrijk. En daarom moet ik ze laten horen', Xavier Taveirne.

In drie afleveringen vertellen oudere homo’s ongecensureerd hun verhaal. Belangrijke verhalen en vaak ook gesprekken waarin ze heikele actuele thema’s niet uit de weg gaan.

Aflevering 1: 1940-1970
'Ze moesten ze allemaal doodschieten.'
(getuige Roger Van Loon citeert zijn vader)

In de eerste aflevering komen de homo’s aan het woord die opgroeiden in het katholieke Vlaanderen van na de oorlog. Seks was voor iedereen taboe, en als er al over homoseksualiteit werd gesproken, dan had men het over ‘jeanetten’. Ook de kerk was heel repressief.

Xavier zoekt Paul Rademaekers op, 98 jaar intussen, die zich nog altijd kwaad maakt als hij aan die tijden terugdenkt: 'Ik heb altijd gezegd: homoseksualiteit is geen seksueel probleem, maar een sociaal probleem. Ik ben met moeilijke kaarten aan de start gekomen. Maar zelfs met moeilijke kaarten moet je proberen zoveel mogelijk troeven te maken. Mijn troeven waren dat ik me altijd inzette voor anderen en dan vooral voor homo’s.'

De eerste kentering kwam er pas in 1970, toen Will Ferdy als eerste bekende Vlaming op televisie sprak over zijn 'anders zijn'. Het was een shock voor Vlaanderen. Will kreeg veel negatieve reacties, maar zijn moedige getuigenis vormde wel het prille begin van de homo-emancipatie.

'Voor de Mannen', vanaf dinsdag 4 september om 21.15 uur op Canvas.

DOSSIER: Najaar 2018: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

Harlee houdt een grafrede op de begrafenis van Nava. Wozniak krijgt van de dokter te horen dat hij dringend een operatie moet ondergaan om de kogel in zijn rug te verwijderen. Gina doet Kristina een schokkende onthulling over Harlee. Wozniak gaat de confrontatie aan met Loman.

'Shades Of Blue', om 22.50 uur bij VTM.

Dossiers