'De Schuld van vtm' weer van start

woensdag 23 september 2009

2009 zet zijn eindspurt in. Dat betekent dat de 20ste verjaardag van vtm op zijn laatste benen loopt. De hoogste tijd dus om 9 nieuwe schuldbekentenissen te doen. De formule blijft behouden. Vrienden van binnen en buiten de vtm-familie geven hun mening en vertellen anekdotes over memorabele momenten uit het rijke archief van de commerciële zender.

H


et is de schuld van vtm dat de familie centraal staat op televisie. Met een reeks als 'Familie' wordt de spits afgebeten. Vlaamse families bezoeken samen spelprogramma's en talkshows. Broers presenteren zelf shows. Een Amerikaanse actrice wordt de meter en een groen ondefinieerbaar wezen luisterend naar de naam Amedee wordt het knuffeldier.

vtm is ook de grote schuldige die er voor gezorgd heeft dat vrouwelijke schoonheid geen hindernis maar een wapen wordt. Al tijdens de eerste bestaansminuten van de zender wordt het scherm opgefleurd door twee schitterende nieuwe diva's: Lynn Wesenbeek en Marlène de Wouters. De mooie dames blijven van alle kanten komen. Na Lynn en Marlène zijn er Francesca, Gerty, Goedele, Rani, Dina, Daisy, Ingeborg, Mimi,… Of ze nu Miss zijn of niet, ze krijgen de kans om iets te doen in de media.

vtm is ook een kweekvijver voor talent allerhande. Heel jonge kandidaten trekken naar de Kinderacademie van Walter Capiau en Bart Kaëll keurt de pruiken en stembanden in de 'Soundmixshow'. Door de schuld van 'Idool', 'X Factor' en 'Star Academy' kan Vlaanderen zijn stembanden volledig optentrekken. Verschillende kandidaten staan nog in het collectief geheugen, zij het niet altijd om de juiste reden. Maar gelukkig is er steeds een deskundige jury om het resultaat te beoordelen.

Het is de schuld van vtm dat het vertellen van een mop tot kunst is verheven. Gaston en Leo zijn er al op het openingsgala bij. Urbanus zorgt ervoor dat Goedele Liekens als zeemeermin in sketches opdraaft en Jacques Vermeire verwekt memorabele lachbuien. Ook Kamagurka staat achter de moppen-tapinstallatie van vtm. En exclusief in de schuld van vtm vertelt de ex-hoofdredacteur van 'Het Journaal', Siegfried Bracke, zijn favoriete grap.

Het is de schuld van vtm dat het venster op de wereld wordt opengezet. Sterren uit het buitenland bezoeken Vlaanderen en Vlaanderen stuurt haar kinderen uit. Vlaamse families toasten met een Afrikaanse stam. De neefjes Coppens wandelen van de Noord– naar de Zuidpool. Jo De Poorter zit op een terrasje met de van moord beschuldigde O.J. Simpson en Birgit Van Mol vertelt over de grillen van Mariah Carey. J.R. Ewing gaat op zijn beurt op de koffie bij Jean-Marie Pfaff.

vtm heeft er ook schuld aan dat verschillende typische presentatoren de kijker mogen verwelkomen. De piepjonge Koen Wauters 'plakte' meteen op het scherm. Oudere Vlaamse schlagerszangers moeten plots praten in plaats van zingen. Ervaren rotten als Walter Capiau en Luc Appermont mogen zich helemaal uitleven. Ieder begroet de kijker op zijn eigen manier. Jonkies mogen proefdraaien aan het Telekwinto-rad, komieken leren mooi praten en Jos Ghysen tovert in een handomdraai radio om tot televisie.

Het is de schuld van vtm dat er grenzen worden verlegd op het gebied van eten, dansen, schaatsen en stunten. Het begint allemaal met een schans vol bruine zeep in het '3-Stedenspel' en een reeks onwaarschijnlijke weddenschappen in 'Wedden Dat'. In 'Fear Factor' worden de stunts doorgespoeld met een sapje van gemixte tarantula of een pizza van wormen en maden. De meer romantisch aangelegde bekende landgenoten verleggen hun grenzen op de dansvloer of op het ijs. Maar de grootste verrassing krijgen ze in 'Celebrity Shock'.

Het is de schuld van vtm dat we heel wat nieuwe kennis hebben vergaard. Om een beroemde West-Vlaamse kok te citeren: 'Wat hebben we geleerd vandaag?' Dit leerproces beperkt zich niet tot handige tips in de keuken maar ook de tuin, de opvoeding, en zelfs het bed komen aan bod. We leren de juiste poetstechnieken aan en weten zelfs in welk hok we onze cavia , kat of kanarie moeten onderbrengen.

Het is de schuld van vtm dat ook de gezagsdragers de kans krijgen om zich van hun beste kant te laten zien. Politici en andere prominente figuren tonen zich van een andere zijde. Ze eten urinekoekjes in Mongolië, krijgen een gastrol in 'Familie' of vertoeven op de zeilboot van Paul Jambers. Karel De Gucht is nu nog altijd niet bekomen van de verborgen camera grap die Tom Waes met hem heeft uitgehaald.

'De Schuld van vtm', vanaf 1 oktober 2009 negen afleveringen met Bart Peeters, Koen Wauters, Lynn Wesenbeek, Mike Verdrengh, Ben Crabbé, Marcel Vanthilt, Francesca Vanthielen maar ook Siegfried Bracke, Marc Reynebeau, Kamagurka, Rani De Coninck, Tom Waes, Bert Anciaux, Karel De Gucht en vele, vele anderen.


DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The Voice van Vlaanderen' - finale (VTM)

De vier finalisten zingen nog een laatste keer de pannen van het dak in de hoop het publiek omver te blazen met hun talent en zo de overwinning in de wacht te slepen. Wie wordt de nieuwe 'Voice van Vlaanderen'?

'The Voice van Vlaanderen', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 16:10
    On The Wing
    07:50
    Journaallus
  • 16:00
    Radio 1: De wereld vandaag
    07:30
    Ketnet Junior
  • 17:00
    Amika
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:10
    Liefde voor muziek
    05:25
    Geen uitzending
  • 16:10
    Boer zkt Vrouw
    02:30
    Geen uitzending
  • 16:40
    The Goldbergs
    09:00
    Geen uitzending
  • 16:55
    Walker, Texas Ranger
    09:05
    Geen uitzending
  • 16:55
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 17:00
    Nonkel Jef
    06:00
    Joe
  • 16:50
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 16:55
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 16:50
    Bar Rescue
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 16:55
    Dr. Phil
    02:10
    Geen uitzending
  • 16:50
    World's Most Evil Killers
  • 15:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 17:00
    Smart home
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 16:20
    Ainsley Eats The Streets
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 16:55
    Play Sports Highlights
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 16:00
    Midsomer Murders
    02:05
    Dickensian
  • 17:00
    NOS Journaal 17.00 uur
    02:00
    EenVandaag
  • 17:00
    NOS Journaal 17.00 uur
    02:36
    Nieuwsuur
  • 16:40
    Koningsdag
    02:31
    Sophie & Jeroen