'De Schuld van vtm' weer van start

woensdag 23 september 2009

2009 zet zijn eindspurt in. Dat betekent dat de 20ste verjaardag van vtm op zijn laatste benen loopt. De hoogste tijd dus om 9 nieuwe schuldbekentenissen te doen. De formule blijft behouden. Vrienden van binnen en buiten de vtm-familie geven hun mening en vertellen anekdotes over memorabele momenten uit het rijke archief van de commerciële zender.

H


et is de schuld van vtm dat de familie centraal staat op televisie. Met een reeks als 'Familie' wordt de spits afgebeten. Vlaamse families bezoeken samen spelprogramma's en talkshows. Broers presenteren zelf shows. Een Amerikaanse actrice wordt de meter en een groen ondefinieerbaar wezen luisterend naar de naam Amedee wordt het knuffeldier.

vtm is ook de grote schuldige die er voor gezorgd heeft dat vrouwelijke schoonheid geen hindernis maar een wapen wordt. Al tijdens de eerste bestaansminuten van de zender wordt het scherm opgefleurd door twee schitterende nieuwe diva's: Lynn Wesenbeek en Marlène de Wouters. De mooie dames blijven van alle kanten komen. Na Lynn en Marlène zijn er Francesca, Gerty, Goedele, Rani, Dina, Daisy, Ingeborg, Mimi,… Of ze nu Miss zijn of niet, ze krijgen de kans om iets te doen in de media.

vtm is ook een kweekvijver voor talent allerhande. Heel jonge kandidaten trekken naar de Kinderacademie van Walter Capiau en Bart Kaëll keurt de pruiken en stembanden in de 'Soundmixshow'. Door de schuld van 'Idool', 'X Factor' en 'Star Academy' kan Vlaanderen zijn stembanden volledig optentrekken. Verschillende kandidaten staan nog in het collectief geheugen, zij het niet altijd om de juiste reden. Maar gelukkig is er steeds een deskundige jury om het resultaat te beoordelen.

Het is de schuld van vtm dat het vertellen van een mop tot kunst is verheven. Gaston en Leo zijn er al op het openingsgala bij. Urbanus zorgt ervoor dat Goedele Liekens als zeemeermin in sketches opdraaft en Jacques Vermeire verwekt memorabele lachbuien. Ook Kamagurka staat achter de moppen-tapinstallatie van vtm. En exclusief in de schuld van vtm vertelt de ex-hoofdredacteur van 'Het Journaal', Siegfried Bracke, zijn favoriete grap.

Het is de schuld van vtm dat het venster op de wereld wordt opengezet. Sterren uit het buitenland bezoeken Vlaanderen en Vlaanderen stuurt haar kinderen uit. Vlaamse families toasten met een Afrikaanse stam. De neefjes Coppens wandelen van de Noord– naar de Zuidpool. Jo De Poorter zit op een terrasje met de van moord beschuldigde O.J. Simpson en Birgit Van Mol vertelt over de grillen van Mariah Carey. J.R. Ewing gaat op zijn beurt op de koffie bij Jean-Marie Pfaff.

vtm heeft er ook schuld aan dat verschillende typische presentatoren de kijker mogen verwelkomen. De piepjonge Koen Wauters 'plakte' meteen op het scherm. Oudere Vlaamse schlagerszangers moeten plots praten in plaats van zingen. Ervaren rotten als Walter Capiau en Luc Appermont mogen zich helemaal uitleven. Ieder begroet de kijker op zijn eigen manier. Jonkies mogen proefdraaien aan het Telekwinto-rad, komieken leren mooi praten en Jos Ghysen tovert in een handomdraai radio om tot televisie.

Het is de schuld van vtm dat er grenzen worden verlegd op het gebied van eten, dansen, schaatsen en stunten. Het begint allemaal met een schans vol bruine zeep in het '3-Stedenspel' en een reeks onwaarschijnlijke weddenschappen in 'Wedden Dat'. In 'Fear Factor' worden de stunts doorgespoeld met een sapje van gemixte tarantula of een pizza van wormen en maden. De meer romantisch aangelegde bekende landgenoten verleggen hun grenzen op de dansvloer of op het ijs. Maar de grootste verrassing krijgen ze in 'Celebrity Shock'.

Het is de schuld van vtm dat we heel wat nieuwe kennis hebben vergaard. Om een beroemde West-Vlaamse kok te citeren: 'Wat hebben we geleerd vandaag?' Dit leerproces beperkt zich niet tot handige tips in de keuken maar ook de tuin, de opvoeding, en zelfs het bed komen aan bod. We leren de juiste poetstechnieken aan en weten zelfs in welk hok we onze cavia , kat of kanarie moeten onderbrengen.

Het is de schuld van vtm dat ook de gezagsdragers de kans krijgen om zich van hun beste kant te laten zien. Politici en andere prominente figuren tonen zich van een andere zijde. Ze eten urinekoekjes in Mongolië, krijgen een gastrol in 'Familie' of vertoeven op de zeilboot van Paul Jambers. Karel De Gucht is nu nog altijd niet bekomen van de verborgen camera grap die Tom Waes met hem heeft uitgehaald.

'De Schuld van vtm', vanaf 1 oktober 2009 negen afleveringen met Bart Peeters, Koen Wauters, Lynn Wesenbeek, Mike Verdrengh, Ben Crabbé, Marcel Vanthilt, Francesca Vanthielen maar ook Siegfried Bracke, Marc Reynebeau, Kamagurka, Rani De Coninck, Tom Waes, Bert Anciaux, Karel De Gucht en vele, vele anderen.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2009

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

‘Dancing Dimi: Game On!’

Dimitri Van den Bergh is de grootste dartsbelofte van ons land. Tot een gescheurde kruisband roet in het eten strooit. Te midden van een overvolle dartsagenda gaat 'Dancing Dimi' onder het mes. Geraakt hij tijdig gerevalideerd om 24 dagen na zijn operatie terug op het hoogste niveau van de UK Open te staan?

'Dancing Dimi: Game On', om 20.15 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 20:35
  1 Jaar Gratis
  21:25
  #weetikveel
 • 20:30
  Sporza: de Cup
  22:55
  De ideale wereld
 • 20:15
  Het journaal met VGT
  21:00
  Geen uitzending
 • 20:05
  Familie
  20:40
  Game of Talents
 • 20:15
  Dancing Dimi: Game On
  21:00
  Spoed Londen
 • 19:45
  S.W.A.T.
  20:40
  The Interpreter
 • 20:10
  Flodder
  20:40
  Tomb Raider II: The Cradle of Life
 • 20:25
  TV krant VTMKIDS
  05:40
  Brandweerman Sam
 • 20:15
  America's Funniest Home Video's
 • 20:30
  De Bachelorette
  21:30
  Big Brother Live
 • 20:35
  Blended
  22:50
  AGE GAP LOVE: Millionaires
 • 20:35
  NCIS: Los Angeles
  00:00
  Elementary
 • 19:45
  Het Weekmenu - reeks 2
  20:40
  KLAAR IN 20 minuten
 • 20:30
  Herhalingslus
  08:00
  Trends Gazellen 2021
 • 20:00
  In levende lijve
  21:00
  Zeg Dat Het Niet Waar Is
 • 20:31
  Spanplafonds
  20:48
  Zelfbouw van a tot z
 • 20:00
  Studio Vlaams Parlement
  18:00
  De Koepelzaal
 • 20:35
  Nieuwe boeren
  21:30
  Dragons' Den
 • 20:30
  Erik Scherder Onderzoekt
  21:05
  Danny's wereld
 • 20:25
  Keuringsdienst van Waarde
  21:00
  Propaganda