Boetes voor AVS en Ring TV

donderdag 1 februari 2018

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, legt aan zowel AVS als Ring TV een boete op van 750 euro (overtreding op Mediadecreet inzake het niet duidelijk herkenbaar maken van televisiereclame en onderscheiden van redactionele inhoud).

De VRM controleerde de uitzendingen van 14 oktober 2017 (15u-18u). Tijdens deze periode werd het programma ‘De Woonkijker’ uitgezonden. Het programma van ongeveer 7 minuten is een aaneenschakeling van advertenties voor huizen, villa’s, appartementen, handelspanden en gronden in opdracht van notarissen en makelaars.


De VRM meent dat dit programma volledig is opgebouwd uit reclameboodschappen. Het Mediadecreet bepaalt dat televisiereclame duidelijk herkenbaar moet zijn en moet kunnen worden onderscheiden van redactionele inhoud. Dit was hier echter niet het geval.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM rekening met het gegeven dat AVS reeds eerder inbreuken op dezelfde bepaling van het Mediadecreet heeft begaan. De VRM legt een geldboete van 750 euro op.

Ring TV
De VRM controleerde de uitzendingen van 14 oktober 2017 (15u-18u). Er is bij Ring TV sprake van een programmatie in lusvorm, waarbij meermaals dezelfde programma’s worden uitgezonden. In elke lus wordt telkens onder meer één alleenstaande spot uitgezonden. De reclamespot wordt evenwel uitgezonden zonder enige aan- of afkondiging als reclame door middel van reclamebumpers. Ring TV betwist deze vaststellingen niet.

Het Mediadecreet bepaalt dat televisiereclame duidelijk herkenbaar moet zijn en moet kunnen worden onderscheiden van redactionele inhoud. Reclame moet worden gescheiden van andere onderdelen van het programma met visuele en/of akoestische en/of ruimtelijke middelen, opdat er bij de kijkers geen verwarring zou ontstaan tussen reclame en andere programmaonderdelen.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM enerzijds rekening met het feit dat bij Ring TV eerder inbreuken op dezelfde bepaling van het Mediadecreet werden vastgesteld. Anderzijds maakt Ring TV aannemelijk dat de inbreuk berust op een menselijke fout. De VRM legt een geldboete van 750 euro op.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Bartel Van Riet mag als laatste de uitdaging aangaan om Saartje te verslaan in een zelfgekozen sport. Als durfal, avonturier, natuurmens en leerkracht lichamelijke opvoeding van opleiding kwam hij al snel uit bij wildwaterkajak. Wildwaterkajak-fanaat Servaes Timmerman neemt Bartel en Saartje mee voor een afdaling van een kolkende rivier in Frankrijk, inclusief stroomversnellingen, watervallen en scherpe bochten. Wie houdt op het einde van de rit het hoofd boven water?

'Op de Man Af', om 20.40 uur op Eén.

Dossiers