Boetes voor AVS en Ring TV

donderdag 1 februari 2018

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, legt aan zowel AVS als Ring TV een boete op van 750 euro (overtreding op Mediadecreet inzake het niet duidelijk herkenbaar maken van televisiereclame en onderscheiden van redactionele inhoud).

De VRM controleerde de uitzendingen van 14 oktober 2017 (15u-18u). Tijdens deze periode werd het programma ‘De Woonkijker’ uitgezonden. Het programma van ongeveer 7 minuten is een aaneenschakeling van advertenties voor huizen, villa’s, appartementen, handelspanden en gronden in opdracht van notarissen en makelaars.


De VRM meent dat dit programma volledig is opgebouwd uit reclameboodschappen. Het Mediadecreet bepaalt dat televisiereclame duidelijk herkenbaar moet zijn en moet kunnen worden onderscheiden van redactionele inhoud. Dit was hier echter niet het geval.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM rekening met het gegeven dat AVS reeds eerder inbreuken op dezelfde bepaling van het Mediadecreet heeft begaan. De VRM legt een geldboete van 750 euro op.

Ring TV
De VRM controleerde de uitzendingen van 14 oktober 2017 (15u-18u). Er is bij Ring TV sprake van een programmatie in lusvorm, waarbij meermaals dezelfde programma’s worden uitgezonden. In elke lus wordt telkens onder meer één alleenstaande spot uitgezonden. De reclamespot wordt evenwel uitgezonden zonder enige aan- of afkondiging als reclame door middel van reclamebumpers. Ring TV betwist deze vaststellingen niet.

Het Mediadecreet bepaalt dat televisiereclame duidelijk herkenbaar moet zijn en moet kunnen worden onderscheiden van redactionele inhoud. Reclame moet worden gescheiden van andere onderdelen van het programma met visuele en/of akoestische en/of ruimtelijke middelen, opdat er bij de kijkers geen verwarring zou ontstaan tussen reclame en andere programmaonderdelen.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM enerzijds rekening met het feit dat bij Ring TV eerder inbreuken op dezelfde bepaling van het Mediadecreet werden vastgesteld. Anderzijds maakt Ring TV aannemelijk dat de inbreuk berust op een menselijke fout. De VRM legt een geldboete van 750 euro op.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Nadat ze haar job is kwijtgeraakt, neemt de alleenstaande moeder Nicky een baantje aan bij een warenhuis om wat geld bij te verdienen. Door de tussenkomst van een mysterieuze vreemdeling moet ze plots voor kerstman gaan spelen. Ze heeft aanvankelijk veel schrik om te worden ontmaskerd, maar al snel blijkt de rol van goedheilig man haar wonderwel te liggen.

'Christmas at Cartwright's', film uit 2014 met oa. Alicia Witt en Gabriel Hogan, om 20.30 uur op VIJF.

Dossiers