Boetes voor AVS en Ring TV

donderdag 1 februari 2018

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, legt aan zowel AVS als Ring TV een boete op van 750 euro (overtreding op Mediadecreet inzake het niet duidelijk herkenbaar maken van televisiereclame en onderscheiden van redactionele inhoud).

De VRM controleerde de uitzendingen van 14 oktober 2017 (15u-18u). Tijdens deze periode werd het programma ‘De Woonkijker’ uitgezonden. Het programma van ongeveer 7 minuten is een aaneenschakeling van advertenties voor huizen, villa’s, appartementen, handelspanden en gronden in opdracht van notarissen en makelaars.


De VRM meent dat dit programma volledig is opgebouwd uit reclameboodschappen. Het Mediadecreet bepaalt dat televisiereclame duidelijk herkenbaar moet zijn en moet kunnen worden onderscheiden van redactionele inhoud. Dit was hier echter niet het geval.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM rekening met het gegeven dat AVS reeds eerder inbreuken op dezelfde bepaling van het Mediadecreet heeft begaan. De VRM legt een geldboete van 750 euro op.

Ring TV
De VRM controleerde de uitzendingen van 14 oktober 2017 (15u-18u). Er is bij Ring TV sprake van een programmatie in lusvorm, waarbij meermaals dezelfde programma’s worden uitgezonden. In elke lus wordt telkens onder meer één alleenstaande spot uitgezonden. De reclamespot wordt evenwel uitgezonden zonder enige aan- of afkondiging als reclame door middel van reclamebumpers. Ring TV betwist deze vaststellingen niet.

Het Mediadecreet bepaalt dat televisiereclame duidelijk herkenbaar moet zijn en moet kunnen worden onderscheiden van redactionele inhoud. Reclame moet worden gescheiden van andere onderdelen van het programma met visuele en/of akoestische en/of ruimtelijke middelen, opdat er bij de kijkers geen verwarring zou ontstaan tussen reclame en andere programmaonderdelen.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM enerzijds rekening met het feit dat bij Ring TV eerder inbreuken op dezelfde bepaling van het Mediadecreet werden vastgesteld. Anderzijds maakt Ring TV aannemelijk dat de inbreuk berust op een menselijke fout. De VRM legt een geldboete van 750 euro op.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Canvas logo

'American Pie' van Don McLean was zonder twijfel een van de meest kenmerkende singer-songwriter-lp's van 1971. De plaat, met als absolute hoogtepunten het titelnummer en 'Vincent', McLeans ontroerend huldebetoon aan Vincent Van Gogh, is een klassieker in het folkrockgenre. Don McLean zelf vertelt over de impact die het album destijds had op de babyboomgeneratie, maar ook over de relevantie ervan, tot op de dag van vandaag. Ook producer Ed Freeman en muzikant Jake Bugg komen aan het woord en we krijgen unieke beelden te zien van George Michael die het nummer 'The Grave' brengt.

'Classic Albums', om 22.45 uur op Canvas.

Dossiers