Bart Tommelein: 'Belspelletjes niet verbieden, wel strengere aanpak'

dinsdag 22 februari 2011

Gemeenschapssenator Bart Tommelein stelde zich in de commissie Media van het Vlaams Parlement vragen bij het aangekondigde initiatief van mediaminister Lieten om belspelletjes via het mediadecreet te verbieden. De liberaal stelt dat de kwestie federaal moet worden geregeld en steunt dan ook de maatregelen van de Staatssecretaris voor Fraudebestrijding om de reglementering inzake mediaspelen serieus te verstrengen.

Hij steunt evenwel het initiatief van de Vlaamse minister niet, omdat hij vreest dat in één beweging ook andere vormen van telewinkelen, die helemaal niet frauduleus zijn, geslachtofferd zullen worden. Ook CD&V steunde Tommelein in zijn verzet en stelde de minister niet te zullen steunen.


Tommelein: 'Het spreekt voor zich dat het programma 'Basta' een belangrijk probleem inzake een soort belspelen duidelijk heeft aangekaart. Dergelijke vormen van platte oplichterij moeten zonder twijfel verdwijnen, dat spreekt voor zich. Ik denk trouwens dat iedereen het hierover eens is. Alleen moet hiertoe de juiste weg worden gevolgd. De federale regering was reeds voor het bewuste programma bezig met het  verstrengen van de wetgeving inzake mediaspelen. Voortaan zullen vragen vooraf gecontroleerd worden op transparantie, zullen rekensleutels en de jackpotronde verboden worden, net als het misbruik van de open lijn, waarbij bellers denken dat ze onmiddellijk worden doorverbonden, maar eigenlijk minuten lang letterlijk en figuurlijk aan het lijntje gehouden worden.'

'Ik interpreteer het aangekondigde initiatief van de minister om belspelletjes via het Mediadecreet te verbieden dan ook in de eerste plaats in het kader van een zekere profileringsdrang. Ironisch genoeg blijkt het een partijgenoot van de minister te zijn die indertijd de belspelen uit de illegaliteit heeft gehaald', aldus Tommelein.

Belspelletjes werden door de VRM als telewinkelen beschouwd. Het is dan ook via die weg dat de mediaminister het probleem wil aanpakken. Tommelein is van mening dat het echter zeer moeilijk te definiëren zal zijn wat wel en niet mag. Tommelein: 'Het begrip telewinkelen dekt verschillende ladingen, ik denk bijvoorbeeld aan de sms-banners op muziekzenders. We mogen niet uit het oog verliezen dat heel wat concepten van telewinkelen volstrekt legaal zijn en geen enkele vorm van bedrog of oplichting in zich dragen. Telewinkelen is net als productplacement en reclame een middel voor commerciële omroepen om financiële middelen te verwerven. De minister moet dan ook opletten dat ze het kind niet met het badwater weggooit.'

Bart Tommelein vond het trouwens opmerkelijk dat sinds de belspel-affaire de Vlaamse mediaminister nog geen enkel contact heeft opgenomen met de bevoegde Staatssecretaris. 'Als we het probleem echt ten gronde willen aanpakken, dan liefst niet elk op ons eigen eiland. Dat de minister geen contact heeft gehad met het federale niveau dat al geruime tijd werkt aan een betere reglementering van mediaspelen, weliswaar in de luwte, versterkt mijn mening dat het hier in de eerste plaats om profilering gaat.' Tommelein is dan ook niet van plan om het initiatief van de minister te steunen en kreeg daarin de steun van de CD&V-fractie.

Bron: persbericht Tommelein.be

DOSSIER: Belspellen verdwijnen van Vlaams tv-scherm

volledig dossier
basta

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Balthazar wordt opgeroepen naar de plaats van een zwaar verkeersongeluk, waarbij verscheidene slachtoffers vielen. Hij ontdekt dat een van hen, een jonge vrouw getooid in een prinsessenkleed, al dood was voor het ongeval. Wanneer Balthazar en Hlne vermoeden dat er nog een andere vrouw bij haar in de wagen zat en dat zij waarschijnlijk in groot gevaar verkeert, starten ze een race tegen de tijd om haar terug te vinden voor het te laat is.

'Balthazar', om 23.45 uur op En.

Dossiers