Anciaux lanceert Euro-promotoer voor Kate Ryan

dinsdag 14 maart 2006

'Eurosong' is de populairste muzikale wedstrijd van de Vlaamse televisie. Naar de finale keken gemiddeld 1,8 miljoen Vlamingen waardoor 'Eurosong 2006' naar alle waarschijnlijkheid het best bekeken programma van het jaar wordt. De grote reden van het 'Eurosong'-succes ligt verscholen in de finaliteit van de competitie: de winnende artiest mag ons land vertegenwoordigen tijdens de populairste muzikale tv-wedstrijd van Europa (100 miljoen kijkers).

Hier

door krijgt 'Eurosong' de allures van een staatszaak. Dit blijkt ook uit de kijkanalyes: het programma weet alle leeftijden te bekoren, evenals alle sociale categorieën. Om het met een boutade te zeggen: 'Eurosong' is populair bij de jonge kijkers, bij de huisvrouwen, maar ook bij de sportliefhebbers en de managers. Met andere woorden: 'Eurosong' is binnen de populaire muziek een topper van formaat, het is een merk met een zeer breed draagvlak.

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, VRT en EMI/ 2Brains Entertainment Group slaan de handen in elkaar om de kansen van Kate Ryan op het Eurovisiesongfestival in Athene te maximaliseren. Met een team van specialisten worden momenteel de verschillende aspecten van de deelname bestudeerd en onder handen genomen: de choreografie, de casting van de dansers, danseressen en backings, de styling, de strategie tijdens de festivalweek, ... Maar er is meer: er volgt ook een promotour. Een dergelijke tournee is hét strategische instrument dat de laatste jaren succesvol wordt aangewend door de winnaars van het songfestival.

Een nieuw tijdperk in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival
Het Eurovisiesongfestival bestaat 50 jaar. Tijdens deze halve eeuw is het uitgegroeid tot de populairste muzikale tv-wedstrijd van Europa. Het festival is sterk geëvolueerd op 50 jaar tijd. Hierbij zijn twee elementen relevant: de groei van het aantal deelnemers enerzijds en de versoepelde promotieregels anderzijds.

1. Het groeiend aantal deelnemers. Dit jaar nemen er 38 landen deel aan het Eurovisiesongfestival. Hierdoor wordt het programma, net zoals de twee vorige jaren, opgesplitst in twee avondvullende shows: op donderdagavond is er een voorronde waar 24 landen aan deelnemen. De 10 best scorende landen van die avond gaan naar de show op zaterdagavond. Dat is de avond van de grote finale waar ook de resterende landen aan deelnemen, het totale aantal landen bedraagt ook hier 24. Door de lage score van RTBF in 2005 is Kate Ryan dit jaar geselecteerd voor de voorronde waardoor alles op alles moet gezet worden om verzekerd te zijn van een plaats in de finale van zaterdag.

2. De versoepelde promotieregels. De voorbije jaren heeft de EBU (European Broadcasting Union), de internationale organisatie die de wedstrijd coördineert, de promotionele regels versoepeld. Het is nu toegelaten om vóór het festival andere landen te bezoeken voor promotionele doeleinden. Het is dus niet langer verboden om 'stemmen te ronselen' in andere landen. De winnaars van de twee laatste edities, Oekraïne en Griekenland, hebben deze nieuwe regel volop benut en hebben - met de volledige mentale en financiële steun van de lokale overheden - een promotour opgezet waarbij een 15-tal landen werd aangedaan in aanloop naar het Eurovisiesongfestival.

Het belang van een promotour
Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux, VRT en EMI/ 2Brains Entertainment Group zijn er samen van overtuigd dat een promotour sowieso zal bijdragen tot de optimalisering van de kansen van Kate Ryan. Alle mogelijkheden om een aantal 'strategische landen' te bezoeken worden momenteel verkend. 'Strategische landen' zijn landen waar een goede voedingsbodem bestaat voor de muziekstijl van Kate Ryan en/of landen waar toegang kan verkregen worden tot promotioneel zeer interessante programma's. Concreet worden momenteel contacten gelegd met Griekenland/Cyprus, Malta, Spanje/Andorra, de Baltische staten (Etland, Letland en Litouwen), Zweden, Denemarken, Turkije, Duitsland, Polen, Nederland, Bosnië, Slovenië, Kroatië, Servië-Montenegro, Macedonië, Rusland en Roemenië. De focus bij een bezoek ligt op televisie, radio en geschreven media. Hierbij wordt maximaal gestreefd naar contact met 'local heroes'. De entourage voor deze promotour wordt bewust beperkt gehouden: Kate Ryan, vergezeld van drie dansers, aangevuld met twee mensen entourage en een ploeg van 'De rode loper' (die het ganse traject zal filmen en uitzenden). De timing van de promotour is begin april tot begin mei. In deze periode denken we een 12-tal landen te bezoeken.

De bedoeling van de promotour is het genereren van aandacht voor Kate Ryan en de creatie van een positieve connotatie bij de Vlaamse inzending an sich. De Scandinavische landen zijn al jaren een referentie in de wereld van populaire muziek, ondanks het feit dat ze heel weinig inwoners hebben. Ook Vlaanderen moet proberen om in deze sector figuurlijk boven zijn klein inwonersaantal uit te stijgen. In die zin kadert deze promotour zeer goed binnen het internationaal cultuurbeleid van de Vlaamse Gemeenschap.

Voor de financiering van deze promotour slaan de Vlaamse overheid, VRT en EMI/ 2Brains Entertainment Group de handen in elkaar. De Vlaamse overheid draagt 50% van de kosten verbonden aan de promotournee, goed voor een bedrag van 60 000 euro. De overige 60 000 euro worden gedragen door VRT en EMI/ 2Brains Entertainment Group. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux: "De hele Vlaamse muziekindustrie vaart wel bij deze promotionele ondersteuning van onze kandidate voor het Eurovisiesongfestival. In die zin mogen we niet enkel focussen op de effecten op korte termijn, maar moeten we ook de langere termijneffecten voor ogen houden. Al rekenen we er uiteraard op dat ook Kate Ryan onmiddellijk vruchten kan plukken van deze gerichte ondersteuning."

DOSSIER: Eurosong 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo vtm logo

Met een mix van nostalgie en nieuwe hits zorgt het programma voor ambiance. Sam Gooris zet de tent op stelten met zijn klassiekers, terwijl Regi en Sylver de zachte kant van dance tonen. Betty van Big Brother zorgt voor sensatie en K3 sluit af met hun hit "Tele-Romeo". Met o.m. fragmenten en commentaar van Jo Vally, Kathleen Aerts en haar man Steven, Luc Steeno en Sylvie De Bie.

'Tien Om Te Zien: De Zomer Van', om 20.35 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:30
    Mega Maffe Monsterfreaks
    08:00
    De Raad van Soekie
  • 06:00
    Radio 2 op VRT Canvas: sta op met Radio 2
    09:00
    Zomerbeelden
  • 06:30
    Kaatjes Kameraadjes
    08:00
    Annabet zapt terug
  • 01:10
    Geen uitzending
    08:00
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
  • 03:00
    Geen uitzending
    10:00
    Wordt aangekondigd
  • 06:00
    Qmusic
    10:00
    Wordt aangekondigd
  • 01:15
    Geen uitzending
    10:00
    Wordt aangekondigd
  • 01:40
    Geen uitzending
    11:05
    Sturm der Liebe
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    09:00
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:35
    Dexter: New Blood
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:55
    Two and a Half Men
  • 01:50
    The Young Midwives of Essex
    07:30
    Grime & Punishment: Dirty Britain
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:55
    Without a Trace
  • 01:07
    CEO van mijn leven
    08:00
    Wijzer Wonen
  • 06:26
    Red de meubelen
    06:44
    Roger
  • 06:15
    Hidden Gems
    08:00
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 06:00
    Ghosts
    07:05
    Rosemary and Thyme
  • 01:45
    First Dates Australia
    07:10
    Zombie House Flipping
  • 01:40
    NOS Journaal met gebarentaal
    08:00
    NOS Journaal
  • 01:10
    Nieuwsuur
    08:00
    Noord-Zuid-Oost-West
  • 01:10
    NPO Doc: De Surinaamse voetbaldroom
    07:50
    Waffel de wonderhond