Afscheid van 'Wittekerke'(7): moord en doodslag troef

maandag 25 augustus 2008

Als er één constante is in de 'Wittekerke'-geschiedenis, dan zijn het wel de verschillende seriemoordenaars. Al blijven er maar twee echt in het Vlaamse geheugen hangen: Stef (Koen De Bouw) en Dimitri (Hans De Munter). Maar ook Jos, de 'nieuwe' Marcel en vandaag Bert & Brit moordden heel wat Wittekerkenaren uit.

W


at moet een productie doen als een aantal acteurs de serie wil verlaten of wanneer de kijkers een bepaald personage niet lusten? Schakel een moordenaar in! Het overkwam Greet (Truus Druyts), Chris (Claude De Burie) en Naomi (Yvonne Ristie). Met drie moorden is Stef geen 'Wittekerke'-recordhouder, maar met zijn terreurtocht zorgde hij wel voor een ferme piek in de kijkcijfers.

In het filmpje kun je trouwens zien hoe Stef Greet van kant maakt. Met een prima bijrol trouwens voor Wim Opbrouck. Naast de moorden probeerde Stef ook een aantal keer de geliefde Bob te vermoorden, maar dat lukte natuurlijk niet.

Dimitri Vanieper had dan weer acht dodelijke slachtoffers op zijn conto. Onder meer de minder populaire Bea (Monika Dumon) overleefde zijn dodentocht niet. Maar ook Alex (Peter Van Asbroeck) moest er aan geloven. Daarnaast stierven ook enkele nevenpersonages. Dimitri hield de kijkers maar liefst twee seizoenen in de ban. Met onder meer een comeback, nadat hij ontsnapt was uit de gevangenis. Met een valse snor onder zijn neus herkende niemand hem. Deze laatste fase was er voor de kijkers echter te veel aan en ze haakten af.

Grootste slachtoffer van Dimitri was trouwens Camilla (Mieke Bouve). Hij vond dat zij hem nog geld te goed had. Camilla bleef Dimitri's slachtoffer tot op zijn sterfbed, waar hij trouwens zelfmoord pleegde.

Enige tijd later kwam een man aangespoeld in 'Wittekerke', waarvan iedereen dacht dat hij Marcel was. Helaas voor de wittekerkenaren was deze man slechts een valse Marcel (Jan Pauwels). Het ideale moment om enkele onpopulaire personages uit de weg te ruimen. Suzanne (Inge Van Olmen) en Sam (Nora Tilley) werden door de man met een pianosnaar gewurgd.

Er was ook een vrouwelijke moordenaar: Chantal (Els Magerman). Maar naast enkele onbekende bejaarde patiënten probeerde ze enkel Georges (Arnold Willems) te vermoorden. Tevergeefs trouwens.

Maar ook tijdens rustigere 'Wittekerke' tijden werden personages vermoord, meestal omdat de acteur de serie moest verlaten. Hiervoor werden speciale verhaallijnen verzonnen. Zo stierf Jelle (Roel Vanderstukken) na een overval, de vader van Sneyers werd door zijn eigen zoontje vermoord en werd Marie-Jeanne Deleu (Greta Van Langendonck) vermoord door een zekere Jimmi (Michel Van Dousselaere).

Af en toe werden enkele pogingen ondernomen om het Stef- en Dimitri-tijdperk te herbeleven. We vermelden al de valse Marcel, maar ook inspecteur Bervoets (Peter Rouffaer), Alain (Kristof Clerckx), Ludwig (Guy Van Sande), Tibault (Sven Ronsijn) en recenter Brit & Bert (Tom De Hoog & An Vanderstighelen) hebben verschillende moorden op hun kerfstok, maar zo mythisch als Stef en Dimitri zullen ze nooit worden.

Morgen in de laatste 'Wittekerke'-bijdrage bekijken we eens waar het misgelopen is.

DOSSIER: Afscheid van 'Wittekerke'

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig geïnfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers