Leen Dendievel neemt afscheid van 'Thuis'

woensdag 9 oktober 2019
Foto: Eén - © VRT 2019

Leen Dendievel, die al drie jaar Kaat speelt in 'Thuis', verlaat binnenkort de reeks. In het voorjaar van 2016 begon Leen aan haar rol van transgender personage Kaat Bomans.

Kaat heette vroeger Franky, tot ze ervoor koos om een transitie te ondergaan. In seizoen 21 keert Kaat terug naar België vanuit Amerika met het uiterlijk dat past bij wie ze altijd al was. Ze wordt vol liefde thuis onthaald door haar moeder Simonne, maar Frank heeft het moeilijker met de transitie. Toch draait hij na een tijd bij en beseft hij wat een prachtige vrouw zijn dochter geworden is.


In de liefde heeft Kaat niet steeds geluk: ze krijgt een relatie met Toon, maar die heeft toch problemen met haar transitie. Daarna vindt ze het geluk bij Kobe, die haar aanvaardt zoals ze is. Toch loopt het verkeerd af. Kobe draait door nadat hij ontdekt dat hij mogelijk ALS krijgt. Hij slaat Kaat zelfs het ziekenhuis in. Daarna wordt Kaat door Dries afgewezen omdat ze transgender is. Gelukkig kan ze steeds terecht bij haar warme familie.

In de Withoeve kon Kaat haar passie voor koken kwijt. Nadat ze eerst haar wafels introduceerde, kwam ze met het concept van food sharing. Ook bouwde ze een mooie vriendschap op met Bob en haar halfzus Sam.

Leen blikt vol warmte terug op haar periode bij 'Thuis':

'Ik ben heel vereerd en ik ben Eén ontzettend dankbaar dat ik zo’n invloedrijk personage als Kaat heb mogen spelen. Kaat zal altijd een van mijn meest dierbare personages blijven. Ze had een doel en dat heeft ze bereikt, bij haar omgeving in 'Thuis' en ook bij de mensen thuis en daarbuiten. En dat stemt me gelukkig. Alleen is het nu tijd om andere personages vorm te geven. Ik kijk dan ook uit naar toekomstige uitdagingen en neem de ruimte om andere kansen te zien. Als actrice ga ik op zoek naar personages die erin hakken. Kaat was er alvast één van! Ik ben drie jaar thuisgekomen in een warm nest en zal dat uiteraard missen. Dankjewel, Franky, dat ik van jou een gelukkige vrouw mocht maken!'

Hans Roggen, producer 'Thuis':

'We gaan Leen als collega's zeker missen. Tegelijk zijn we trots op de manier hoe zij aan de slag is gegaan met het personage Kaat: verre van evident, maar oh zo straf gedaan. En wie weet kruisen onze paden elkaar ooit in de toekomst opnieuw.'

Na 'Thuis' is Leens agenda natuurlijk ook goedgevuld. De komende maanden staan er heel wat theatertours op het programma en geeft ze lezingen over haar boek.

thuisopeen

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Terzake' (Canvas)

De kans is groot dat u ook al eens zo'n raar telefoontje gekregen hebt in gebrekkig Engels, vaak met een Indische tongval en met de dringende boodschap dat je computer ernstig geïnfecteerd is. Dat zijn dan vrijwel zeker oplichters die je beloven je computer terug virusvrij te maken tegen grove betaling natuurlijk. De Britse reporter Rajini Vaidyanathan praat met slachtoffers, maar ook met scambaiters. Dat zijn mensen die jacht maken op deze oplichters. Ze ontmoet een van de beruchtste die opereert onder de codenaam Jim Browning. Hij heeft een van de vele Indische callcenters gehackt. Zo kan hij via de bewakingscamera's haarfijn zien en horen hoe meedogenloos ze te werk gaan.

'Terzake docu - Spying on the Scammers', om 20.25 uur op Canvas.

Dossiers