Eric Goens gaat in 'Goud!' op pad met het kruim van de Belgische sportwereld

zondag 9 juni 2024
Foto: VRT 1 - © VRT 2024

In de docureeks 'Goud!' volgt interviewer Eric Goens de fine fleur van de Belgische sportwereld tijdens hun ultieme voorbereiding op de sportzomer der sportzomers. Met het EK voetbal, de Tour de France, de Olympische en Paralympische Spelen in het verschiet staan we aan de vooravond van een ongeziene sportzomer, waarin onze Belgische atleten hopelijk heel wat gouden medailles weer mee naar huis nemen.

​Drie afleveringen lang volgt Eric Goens ronkende namen uit de sportwereld zoals gymnaste Nina Derwael, hockeyer Alexander Hendrickx, zevenkampster Noor Vidts, basketbalsters Emma Meesseman en Julie Vanloo, wielrenner Remco Evenepoel, doelman Koen Casteels, 400m-loopster en Belgian Cheetah Cynthia Bolingo, breakdancer Maxime Blieck en paralympiër Ewoud Vromant.


Hoe bereiden zij zich voor op de sportzomer van hun leven? Maar de reeks is veel meer dan een verslag van het zoveelste trainingskamp of de zoveelste competitie: ze geeft ook en vooral een inkijk in het persoonlijke leven van de sporters, in het levensverhaal, de ontberingen en opofferingen tijdens de zoektocht naar goud.

​De vierde en laatste aflevering is een slotshow in de Gentse VIERNULVIER (de vroegere Vooruit), waarin sportpaus Karl Vannieuwkerke verschillende atleten uit de reeks en helden uit het roemrijke Belgische sportverleden ontvangt. Voor een enthousiast publiek geven de gasten een laatste stand van zaken over hun vormpeil, verwachtingen en dromen. Daarna beginnen ze aan de sportzomer van hun leven, op zoek naar goud. ​

De sporters
Rode Duivel en doelman Koen Casteels staat voor de belangrijkste zomer in zijn carrière. Door de ruzie tussen bondscoach Domenico Tedesco en Thibaut Courtois kan Casteels voor het eerst belangrijk worden voor onze Rode Duivels. Toch rijzen er twijfels of Casteels wel de ideale vervanger is en niet Matz Sels. Deze zomer eindigt zijn contract bovendien bij Wolfsburg. Na negen jaar bij de Duitse subtopper is het tijd om een nieuwe stap te zetten. Welke club het wordt, is nog niet duidelijk, maar de verhuisdozen staan wel al klaar.

Gymnaste Nina Derwael pakte op de vorige Olympische Spelen in Tokio al goud, maar door een zware schouderblessure stond haar deelname aan de Spelen in Parijs lange tijd op losse schroeven. We volgen haar van de pijnbank bij de kinesist over de eerste keer opnieuw aan de brug en tot de ontknoping op de Wereldbeker in het Azerbeidzjaanse Baku waar ze haar olympisch ticket behaalt. 'Dit was het moeilijkste jaar uit mijn carrière. Ik heb sinds ik 2,5 jaar oud was nog nooit zo lang niet aan de brug gehangen.'

Ook hockeyer Alexander Hendrickx en de Red Lions werden in 2021 al olympisch kampioen in Tokio. En ook deze keer gaan ze voor niets minder dan goud. Alexander en zijn ploegmaats beulen zich voortdurend af in hun thuisbasis in Wilrijk, waar de Red Lions meerdere keren per week verzamelen. Thuis in het vredige Kalmthout komt Alexander steeds tot rust en trekt hij er regelmatig op uit met zijn hond Coco. Op de Kalmthoutse Heide vertelt hij over wat het betekent om olympisch kampioen te zijn en welke opofferingen hij hiervoor heeft moeten doen. Maar ondanks zijn drukke sportleven onderhoudt Alexander een opmerkelijke band met zijn bomma’s, wat heel amusante beelden oplevert.

Wereldkampioen tijdrijden Remco Evenepoel staat voor een uiterst zware sportzomer. Op onze nationale feestdag hoopt hij op het podium te staan van de Tour de France, een paar dagen later wil hij een gouden medaille halen op de Spelen. We zoeken hem 'thuis' op in het Spaanse Calpe, waar hij met papa Patrick traint in het gebergte. Even later valt hij zwaar in de Ronde van het Baskenland en breekt hij zijn sleutelbeen en schouderblad. Het wordt een race tegen de klok om aan de start van de Ronde van Frankrijk te staan. Eén voordeel: door zijn blessure kan hij in de beginweken van zijn revalidatie wat meer tijd vrijmaken voor zijn eigen R.EV Academy.

Basketbalsters Emma Meesseman, Julie Vanloo en de Belgian Cats willen als kersvers Europees kampioen op de Spelen in Parijs het trauma van de verloren kwartfinale in Tokio doorspoelen. We volgen de Cats tijdens het kwalificatietoernooi voor de Spelen in Antwerpen. In een uitverkocht Sportpaleis verliezen ze op de valreep tegen grootmacht USA, maar plaatsen ze zich wel voor Parijs. Emma’s mama Sonja vertelt geanimeerd over haar dochters jeugd en blijvende liefde voor thuishaven Ieper. De vele trofeeën staan er tussen de rommel in de garage en staan vooral in de weg van Sonja. Emma en Julie leiden de kijker rond in Istanbul, waar ze respectievelijk bij Fenerbahçe en Galatasaray spelen. Bij het ontbijt praat Julie openhartig over haar moeilijke periode bij de Cats in 2019, toen ze niet geselecteerd werd voor het olympische kwalificatietoernooi. Een toernooi dat nota bene gespeeld werd in haar geboortestad Oostende. Om haar gedachten te verzetten gaat ze in de zomer meetrainen bij de vrouwenploeg van haar favoriete voetbalclub: Club Brugge.

Zevenkampster Noor Vidts is zo goed als zeker de meest complete atlete van het gezelschap. In de schaduw van olympisch kampioene Nafi Thiam timmert ze aan de weg naar een olympische medaille. Op de Spelen in Tokio werd ze al vierde op de zevenkamp en in maart van dit jaar werd ze voor de tweede keer wereldkampioene indoor op de vijfkamp. Ze weet dus dat ze bij de wereldtop hoort.

Maxime Blieck, oftewel MadMax, droomt als B-girl van een ticket voor de Spelen in Parijs. Ze hoort al jaren bij de wereldtop van het breaking, een sport die in Parijs voor het eerst en misschien wel het laatst olympisch is. Max neemt ons mee in de wereld van het breaking en haar ultieme poging om de Spelen te halen.

Paralympiër Ewoud Vromant pakte in Tokio zilver in de tijdrit en mikte toen ook op goud in het baanwielrennen. Maar daar werd hij gediskwalificeerd, omdat hij volgens de jury niet goed op zijn zadel zat. De diskwalificatie sluimert jaren later nog steeds in zijn achterhoofd, maar is de brandstof om revanche te pakken in Parijs.

Cynthia Bolingo is onze snelste vrouw op de 400 meter. Bolingo werd vorig jaar vijfde op het WK atletiek in Boedapest en mag dus terecht dromen van een medaille in Parijs. Ook met de Belgian Cheetahs, de vrouwenaflossingsploeg op de 4x400m, wil ze schitteren. Maar Bolingo is blessuregevoelig. Een paar maanden voor de Olympische Spelen ligt ze weer in de lappenmand, nu met een achillespeesblessure. Ze stoomt zich klaar om Parijs te halen. ​

'Goud!', vanaf maandag 10 tot en met donderdag 13 juni rond 21.35 uur op VRT 1. De eerste drie afleveringen zijn vanaf 10 juni ook al te bekijken op VRT MAX.

 


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play6 logo

U.S. Navy SEAL Chris Kyle gaat naar Irak met slechts één missie: zijn medesoldaten beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam Legend. Daardoor wordt er echter ook een prijs op zijn hoofd gezet; hij wordt het doelwit van de rebellen. Ondanks het gevaar en de tol die dit eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: nooit iemand achterlaten. Maar eenmaal thuis komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten.

'American Sniper', film uit 2015 met oa. Bradley Cooper en Sienna Miller, om 20.20 uur op Play6.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:20
  Journaallus
  09:00
  Lentebeelden
 • 00:15
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 07:05
  Pop Papierstad
  04:50
  Geen uitzending
 • 07:10
  Iedereen K3
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 03:10
  Geen uitzending
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:55
  Geen uitzending
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:15
  Geen uitzending
  11:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:30
  JAG
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:00
  Joe
  02:20
  Geen uitzending
 • 05:00
  Geen uitzending
  06:45
  Young Sheldon
 • 05:00
  Geen uitzending
  06:45
  CSI: Miami
 • 07:10
  Geen uitzending
  06:35
  Wordt aangekondigd
 • 05:00
  Geen uitzending
  07:55
  The Block Australia
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:00
  Jesse Stone: Night Passage
 • 06:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 07:12
  Hallo Roger
  05:55
  Sixties To Six
 • 06:50
  De Wereldkeuken
  02:30
  Foodies & The City
 • 07:00
  Hockey Pro League Vrouwen
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:30
  Hope Street
  02:00
  Midsomer Murders
 • 06:40
  American Pickers
  08:05
  Shark Tank
 • 07:05
  NOS Het Oranjegevoel van '74
 • 04:53
  Nieuwsuur
  08:03
  Petrus in het land
 • 07:08
  Klumpies
  08:00
  Raad eens wat ik doe