Volg verkiezingsdag op de voet bij VRT

zaterdag 8 juni 2024
Foto: © VRT 2024

Op zondag 9 juni trekken de Belgen naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. VRT NWS staat klaar om de stemming op de voet te volgen, Vlamingen en Brusselaars te informeren en de uitslagen te analyseren en te duiden in KIES24.

Naast de journalisten die live vanop het terrein zullen berichten, staat ook in de verkiezingsstudio een heel team klaar met Wim De Vilder, Annelies Van Herck, Ivan De Vadder, Pieterjan De Smedt en Aurélie Boffé. Ook professor Carl Devos zit in de verkiezingsstudio als watcher.


Wim De Vilder en Annelies Van Herck loodsen de kijkers doorheen de verkiezingsdag. Ivan De Vadder neemt alle uitslagen onder de loep en Aurélie Boffé volgt de sociale media op de voet. Pieterjan De Smedt sluit de dag af met een voorzittersdebat.

Alle info en resultaten zullen constant op de site en app van VRT NWS te volgen zijn. 'De Ochtend' van Radio 1 is ook op VRT 1 te volgen, en vanaf 13.00 tot 23.00 uur is er 'Kies24' op Radio 1, waarin de luisteraars de verkiezingen op de voet kunnen volgen.

Op zondag 9 juni volg je het verkiezingsnieuws ook in 'Radio2 Weekend' van 13.00 tot 20.00 uur. Presentatoren Daan Masset en David Van Ooteghem brengen een mix van goede muziek en interessante verkiezingsweetjes. Elk half uur geven de vertrouwde stemmen van de regioredacties van VRT NWS een nieuwsupdate met de belangrijkste en opvallendste uitslagen.

Hoe komen de verkiezingsuitslagen op jouw scherm?
Zondag trekt iedereen opnieuw naar de stembus. Na het uitbrengen van je stem kan je de uitslagen opvolgen in de verkiezingsmarathon op VRT 1. Dat programma is een heuse marathoninspanning en komt tot stand dankzij de maandenlange voorbereiding van heel wat VRT-medewerkers.

Zondag 9 juni is opnieuw een hoogmis van de democratie. We trekken allemaal naar de stembus om nieuwe vertegenwoordigers te kiezen op Vlaams, federaal en Europees niveau. Na het uitbrengen van onze stem is het gespannen wachten op de resultaten in de studio. Voor VRT-medewerkers is deze uitzending een ware marathon. Maanden van voorbereiding en expertise komen samen tot een hoogtepunt in dat programma, met allerlei afgeleiden op radio en online.

Reporters ter plaatse
Wanneer de stembureaus openen op verkiezingsdag, zijn VRT-reporters in het veld al op pad. Zij zijn gestationeerd in alle uithoeken van het land, waar ze belangrijke politieke kopstukken volgen of verslag uitbrengen over het verloop van de dag. Naar de avond toe verschuift het epicentrum van de provincies naar Brussel, waar reporters zich richting het Vlaams en Europees parlement begeven.

De reporters ter plaatse worden aangestuurd door een intake-redactie op de nieuwsdienst. Die intake-redactie vormt het kloppend hart van de actie. Een ‘crisiscentrum’ als het ware, dat nauwgezet de ontwikkelingen in het veld opvolgt via de reporters. Interviews met politieke spilfiguren, beelden van de stembureaus… Deze redactie bepaalt wat er allemaal zal worden uitgezonden vanaf 13.00 uur, wanneer de verkiezingsmarathon van start gaat op VRT 1, Radio 1 en in de VRT NWS-app.

De resultaten sijpelen binnen
Om zo snel mogelijk op de hoogte te zijn van de resultaten, kan VRT rekenen op een netwerk van correspondenten. Van zodra er uitslagen in hun regio bekend zijn, bezorgen zij die informatie zo snel mogelijk aan de publieke omroep. Deze uitslagen worden ‘VRT-uitslagen’ genoemd, omdat ze al bekend zijn op de redactie nog voor de officiële resultaten via Binnenlandse Zaken worden doorgestuurd.

Zodra die eerste VRT-resultaten binnenkomen, komt het werk in een stroomversnelling terecht. De uitslagen worden gecontroleerd voor ze worden verspreid via de verschillende platformen. Dirk Reynaers, eindredacteur Uitslagen KIES24: 'Samen met Geert Timmermans (project manager Uitslagen KIES24), Ivan De Vadder en hoofdredacteur Steven Samyn moet ik inschatten of de binnengekomen resultaten realistisch zijn, en of ze bijgevolg gecommuniceerd kunnen worden naar de kijkers, luisteraars en surfers.' 

De verkiezingsmarathon gaat van start
Zodra de eerste uitslagen binnenkomen en de machine op de redactie een versnelling hoger schakelt, neemt ook de nervositeit in de opnamestudio toe. Nadat de resultaten gecontroleerd zijn en groen licht krijgen, worden ze zo snel mogelijk op antenne gebracht.

Terwijl Wim De Vilder en Annelies Van Herck de verkiezingsshow aan elkaar praten, verzorgt Ivan De Vadder de duiding bij deze resultaten. Ivan: 'Het moment dat de eerste uitslag er is, is best spannend, want je weet dat de andere uitslagen ook snel zullen volgen. Na pakweg vier, vijf resultaten weet je wat de tendens zal zijn. Je beschikt natuurlijk nog niet over alle details, maar je voelt al snel aan wat er aan het gebeuren is.' De verkiezinsdag is een echte marathon. 'Het is een leuke, maar vooral heel belangrijke dag', zegt Ivan. 'Spanning en adrenaline gaan samen met opperste concentratie en motivatie.'

'De sfeer achter de schermen is fantastisch. Live televisie is het leukste wat je kan doen. Je voelt de spanning, de adrenaline. Iedereen werkt en zet z’n beste beentje voor. Het moet immers meteen goed zijn, esthetisch mooi. Het is een ongelofelijk leuke dag, eerlijk gezegd', aldus Ivan De Vadder

Schermen
Dit jaar zal de verkiezingsmarathon plaatsvinden in de nieuwe, multifunctionele studio. Een meterslange schermmuur dient als decor, waar Ivan de resultaten zal toelichten aan de kijkers. Aan de software achter de schermen is maandenlang gewerkt. Geert Timmermans, project manager van de uitslagen: 'We zijn al vroeg gestart met dit grote project. Van de eerste schetsen en testen met gebruikers tot en met de laatste simulaties samen met de overheid, spreek je toch al snel over een half jaar doorlooptijd.'

En die nieuwe software brengt heel wat nieuwe mogelijkheden mee. Systeemingenieur Guillaume Deplancke: 'Waar tijdens 'Terzake' en 'De Afspraak' op de 33 meter lange muur enkel 2D-content wordt getoond, zal er nu ook voor het eerst 3D-content te zien zijn. In de vorm van uitslagen en peilingen die Ivan De Vadder live met een tablet in de studio bedient.'

En dat is niet het enige nieuwe aan deze studio. 'Verder werken we ook met Augmented Reality, afgekort AR. Het 3D-beeld dat in de wand te zien is, wordt doorgetrokken naar het plafond in die AR-extensie. Op die manier zie je geen verschil tussen de fysieke LED-wand en het virtuele plafond. Daarnaast zullen de correspondenten over heel Vlaanderen ook te zien zijn in de studio met de hulp van AR, zo lijkt het alsof ze als hologram in de studio aanwezig zijn.'

Ondertussen staat alles op punt om de uitslagen zo snel en betrouwbaar mogelijk te verspreiden. 'We verwachten opnieuw zeer veel bezoekers die de uitslagen willen volgen in de VRT NWS-app en op de website en we zijn er helemaal klaar voor', zegt Geert Timmermans. 'Achter de schermen werkt een product team om dit vlekkeloos te doen verlopen, zodat je thuis snel alle uitslagen krijgt op je smartphone, op je TV of op je radio.'

De bal gaat aan het rollen
Na het vrijgeven van de eerste uitslagen draait de verkiezingsmachine op volle toeren. Tot ’s avonds laat werken de mensen ter plaatse, achter de schermen, op de redactie en in de studio aan het verspreiden en duiden van de verkiezingsresultaten, zowel via televisie, online als radio. Dat complexe samenspel vereist heel wat communicatie en coördinatie.

De focus ligt gedurende de rest van de namiddag en avond voornamelijk op de verkiezingsshow. Die show is belangrijk omdat de kijkers thuis zo meegenomen worden in het hele proces van de democratie. 'Iedereen heeft gestemd en leeft met een bepaald verwachtingspatroon', vertelt Ivan. ''s Avonds krijg je daar dan het resultaat van. Wie heeft gewonnen of verloren, en vooral, wat betekent dit voor het land?'


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Play6 logo

U.S. Navy SEAL Chris Kyle gaat naar Irak met slechts één missie: zijn medesoldaten beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam Legend. Daardoor wordt er echter ook een prijs op zijn hoofd gezet; hij wordt het doelwit van de rebellen. Ondanks het gevaar en de tol die dit eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: nooit iemand achterlaten. Maar eenmaal thuis komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten.

'American Sniper', film uit 2015 met oa. Bradley Cooper en Sienna Miller, om 20.20 uur op Play6.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:20
  Journaallus
  09:00
  Lentebeelden
 • 00:15
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 06:05
  Bumba
  04:50
  Geen uitzending
 • 06:05
  De avonturen van Lolly Lolbroek
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 03:10
  Geen uitzending
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:55
  Geen uitzending
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 01:15
  Geen uitzending
  11:00
  Wordt aangekondigd
 • 05:45
  JAG
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:00
  Joe
  02:20
  Geen uitzending
 • 05:00
  Geen uitzending
  06:45
  Young Sheldon
 • 05:00
  Geen uitzending
  06:45
  CSI: Miami
 • 05:45
  Geen uitzending
  06:35
  Wordt aangekondigd
 • 05:00
  Geen uitzending
  07:55
  The Block Australia
 • 05:00
  Geen uitzending
  08:00
  Jesse Stone: Night Passage
 • 06:00
  Herhalingslus
  11:00
  Trends Talk
 • 06:06
  Zelf gedaan, goed gedaan
  05:55
  Sixties To Six
 • 05:50
  Foodies & The City
  03:40
  Beach Barbecue
 • 06:01
  FIM Motocross World Championship
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 06:00
  Ghosts
  02:00
  Midsomer Murders
 • 06:00
  American Pickers
  08:05
  Shark Tank
 • 03:31
  NOS Journaal
  07:52
  MAX Muziekspecial: Keukenhofconcert
 • 04:53
  Nieuwsuur
  08:03
  Petrus in het land
 • 05:59
  Jojo & Ouma
  08:00
  Raad eens wat ik doe