'Ten Oorlog': een reis langs het front van de Eerste Wereldoorlog op En

dinsdag 26 maart 2013

In het avontuurlijke reisprogramma 'Ten Oorlog' trekken tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cnops in negen afleveringen langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog.

Te voet vertrekken zij van op het strand van Nieuwpoort en volgen de frontlijn door Frankrijk, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië en Griekenland om uiteindelijk bij de legendarische slagvelden van Gallipoli te komen.

'Ten Oorlog' past perfect binnen de herdenking van honderd jaar Grote Oorlog. De geschiedenis van deze oorlog raakt nog steeds veel mensen. Honderd jaar na het uitbreken van WO I ondernemen de tv-makers een 1500 kilometer lange, gedurfde, ondernemingstocht langs het Europese front. Zij komen langs kleine dorpjes en langs bekende en minder bekende steden op de frontlijn. Arnout praat met mensen die hij toevallig ontmoet en registreert hun verhalen.

Wereldoorlog I wordt op deze manier opnieuw tot leven geroepen door deze persoonlijke verhalen. Het is een mix van geschiedenis en avontuur en wordt door de makers op een unieke manier gebracht. Soms is een kwinkslag niet ver te zoeken.

In elke aflevering plaatsen Arnout en Jonas verschillende herdenkingspaaltjes voor mensen die aan het front gestationeerd waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Acteur Jonas brengt hen via unieke dagboekfragmenten, ontroerende oorlogsbrieven en zeldzame foto’s weer tot leven.

Naast het tv-programma loopt er ook een kleine tentoonstelling 'Ten Oorlog' van 12 april tot 1 september in het Flanders Field Museum te Ieper. De tentoonstelling (gratis te bezoeken) volgt de afgelegde reisroute aflevering na aflevering en biedt op deze manier de bezoeker een chronologisch overzicht van de reis. De tentoonstelling toont foto's, kaarten en historische personages, die door Arnout, Jonas en Mik worden herdacht, evenals uittreksels uit de gesprekken en voorwerpen die ze van hun tocht hebben meegebracht.

In de voorbereiding voor het programma heeft het Flanders Fields Museum mee de reisroute uitgestippeld en waar nodig het historisch kader geschetst en gecheckt.

Ook verschijnt er het boek 'Ten Oorlog. Een reis langs het front van WO I' bij uitgeverij De Bezige Bij. Voor dit boek werkte Arnout Hauben samen met schrijfster Johanna Spaey. Het boek is geen blauwdruk van de serie, maar kan gerust er naast gelezen worden.

'Ten Oorlog', vanaf maandag 8 april om 20.35 uur op Eén.

Foto: © Roger Mortelmans 2013

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Tijdens de 39e uitreiking van The Brit Awards treden onder anderen George Ezra, Dua Lipa, Rag'n'Bone Man, Sam Smith en Jess Glynne op. Dua Lipa en Anne-Marie zijn beiden vier keer genomineerd. 'Shotgun'-zanger George Ezra drie keer. Wie kan zijn nominaties verzilveren?

'The Brit Awards', om 22.30 uur op Q2.

Dossiers