'Ten Oorlog': een reis langs het front van de Eerste Wereldoorlog op En

dinsdag 26 maart 2013

In het avontuurlijke reisprogramma 'Ten Oorlog' trekken tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cnops in negen afleveringen langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog.

Te voet vertrekken zij van op het strand van Nieuwpoort en volgen de frontlijn door Frankrijk, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië en Griekenland om uiteindelijk bij de legendarische slagvelden van Gallipoli te komen.


'Ten Oorlog' past perfect binnen de herdenking van honderd jaar Grote Oorlog. De geschiedenis van deze oorlog raakt nog steeds veel mensen. Honderd jaar na het uitbreken van WO I ondernemen de tv-makers een 1500 kilometer lange, gedurfde, ondernemingstocht langs het Europese front. Zij komen langs kleine dorpjes en langs bekende en minder bekende steden op de frontlijn. Arnout praat met mensen die hij toevallig ontmoet en registreert hun verhalen.

Wereldoorlog I wordt op deze manier opnieuw tot leven geroepen door deze persoonlijke verhalen. Het is een mix van geschiedenis en avontuur en wordt door de makers op een unieke manier gebracht. Soms is een kwinkslag niet ver te zoeken.

In elke aflevering plaatsen Arnout en Jonas verschillende herdenkingspaaltjes voor mensen die aan het front gestationeerd waren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Acteur Jonas brengt hen via unieke dagboekfragmenten, ontroerende oorlogsbrieven en zeldzame foto’s weer tot leven.

Naast het tv-programma loopt er ook een kleine tentoonstelling 'Ten Oorlog' van 12 april tot 1 september in het Flanders Field Museum te Ieper. De tentoonstelling (gratis te bezoeken) volgt de afgelegde reisroute aflevering na aflevering en biedt op deze manier de bezoeker een chronologisch overzicht van de reis. De tentoonstelling toont foto's, kaarten en historische personages, die door Arnout, Jonas en Mik worden herdacht, evenals uittreksels uit de gesprekken en voorwerpen die ze van hun tocht hebben meegebracht.

In de voorbereiding voor het programma heeft het Flanders Fields Museum mee de reisroute uitgestippeld en waar nodig het historisch kader geschetst en gecheckt.

Ook verschijnt er het boek 'Ten Oorlog. Een reis langs het front van WO I' bij uitgeverij De Bezige Bij. Voor dit boek werkte Arnout Hauben samen met schrijfster Johanna Spaey. Het boek is geen blauwdruk van de serie, maar kan gerust er naast gelezen worden.

'Ten Oorlog', vanaf maandag 8 april om 20.35 uur op Eén.

Foto: © Roger Mortelmans 2013

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 3 logo

De begaafde student Ben wil geneeskunde gaan studeren aan de universiteit van Harvard. Maar daarvoor moet hij een studiebeurs in de wacht zien te slepen. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn studies, zijn baantje in een kleerwinkel en zijn vrienden Miles en Cam. Op een dag komt hij in een clubje terecht voor begaafde studenten. Die houden zich voornamelijk bezig met het uitdokteren van een onfeilbare methode om te winnen bij blackjack. Zo willen ze naar Las Vegas trekken om er gigantische sommen geld te winnen. Ben is al snel gewonnen voor dit plan en hij neemt steeds grotere risico's om veel geld te verdienen en om zo naar Harvard te kunnen.

'21', film uit 2008 met oa. Kevin Spacey, om 20.40 uur op VTM 3.

Dossiers