Uitgebreidere Canvas met elk uur nieuws, veel docu en ontspanning

donderdag 26 april 2012

Leo Hellemans, algemeen directeur media van de VRT, en Mark Coenen, netmanager van Canvas, hebben vanmiddag in Brussel het nieuwe, uitgebreide aanbod van Canvas voorgesteld. Daarnaast werd ook de zomerprogrammering toegelicht. Door de ontkoppeling van Ketnet, dat voortaan op een ander kanaal wordt uitgezonden, krijgt Canvas nu ook zelf een volledig eigen kanaal ter beschikking. Daardoor neemt de zendtijd aanzienlijk toe. Dat biedt Canvas extra mogelijkheden om zijn kijkers optimaal te bedienen met nog meer kwaliteitstelevisie, gedreven door de actualiteit en met een extra focus op nieuws en duiding.

Meer kwaliteitstelevisie
Netmanager Mark Coenen belooft ‘meer’ Canvas in alle betekenissen van het woord, uitgaand van de krachten en de kwaliteiten die het net kenmerken: '365 dagen per jaar probeert Canvas slimme televisie te maken voor mensen die verder kijken dan hun neus lang is. Nieuws en duiding, sport, cultuur, de beste series, documentaires en films: televisie voor de gourmands van de beeldbuis. Vanaf 14 mei doen we dat elke dag zelfs vanaf 14.00 uur. Daardoor kunnen we onze opdracht nog beter invullen en onze sterktes volop uitspelen, steeds meer gedreven door de polsslag van de tijd. Ook in de namiddag zal dat het geval zijn. Ook dan gaat Canvas niet voor de evidentie maar probeert het op originele manier televisie te maken die er toe doet. Canvas heeft in zijn 15-jarig bestaan een stevige reputatie opgebouwd als kwaliteitszender met een betrouwbaar, hoogstaand en vernieuwend aanbod. Op die weg gaan we onverminderd door.'

Nieuw: Canvas vanaf 14 uur

Vanaf maandag 14 mei begint Canvas dagelijks om 14.00 uur. Daardoor kan het net onder meer zijn informatieopdracht nog beter uitvoeren en nog meer actuagedreven worden. Canvas opent elke dag met een informatieprogramma en tijdens het namiddagblok is er om het uur een update van het nieuws. In eerste instantie gebeurt dat met de 'Rolkrant', een 'life feed' van vers nieuws van deredactie.be, sporza.be en cobra.be. Vanaf de Olympische Spelen (27 juli) komt er ook een kort Journaal bij, om en op het uur.


Het reguliere programmaschema kan indien nodig ook op elk moment aangepast worden voor actualiteit.

Maar de kijker heeft ook nood aan vaste afspraken en ankerpunten. Daarom wordt in de namiddag in grote mate gewerkt met een horizontale programmering: elke dag op hetzelfde tijdstip hetzelfde programma(genre). Wanneer een programma als gevolg van de actualiteit vervalt, weet de kijker meteen dat het verschuift naar de volgende dag. En hij weet sowieso dat hij op hetzelfde uur altijd een programma in dezelfde sfeer mag verwachten.

Concreet ziet het programmaschema er dan zo uit:
14.00 uur: een actualiteitenprogramma ('Villa Politica', hh. 'Reyers Laat', hh 'Vranckx')
15.00 uur: een preview van een programma in primetime,
16.00 uur: een fictiereeks ('Desperate Housewives', 'Lou Grant'),
17.00 uur: een documentaire uit het Canvasarchief (in eerste instantie reisreeksen
van onder meer Herman Van Molle en Jan Leyers)
18.00 en 19.30 uur: twee ‘slots’ met een hele rist gloednieuwe documentaire reeksen over onder meer natuur, reizen, exploratie, milieu, biodiversiteit, klimaatverandering en wetenschap. Uitgangspunt is ook hier altijd: kwaliteit die ontspannend en toegankelijk, én tegelijk informatief is.
19.00 uur: een verrassende comedy, zoals de Zweedse tophit van de eeuw: 'Solsidan'.
In het weekend ligt de focus in de namiddag op film, cultuur en sport.

De zomer
Ook in de zomer biedt Canvas zijn kijkers ’s avonds (en voortaan dus ook ’s namiddags en in de vooravond) een mix aan van informatie en duiding, amusement, documentaires, sport en cultuur. 'Terzake' loopt deze zomer voor het eerst in zijn geschiedenis gewoon door in zijn reguliere vorm, met live info, duiding en reportages.

Geen zomer op Canvas zonder de 'Canvascrack'. Vorig jaar vierde Canvas samen met Herman Van Molle de tiende jaargang van de populaire quiz. Ook dit elfde seizoen is historisch: het is het allerlaatste televisieprogramma dat wordt opgenomen in het legendarische Amerikaans Theater. 'De Canvascrack' (op tv en online) begint na het EK Voetbal, op maandag 2 juli.

Want het is dit jaar inderdaad ook weer een ‘grote sportzomer’ met naast de klassieke, jaarlijks terugkerende evenementen ook twee belangrijke vierjaarlijkse tornooien: het EK Voetbal en de Olympische Spelen. Canvas is gastheer in juni en augustus. Maar er is nog meer sport deze zomer op Canvas: het EK Turnen, de Grand Slam-tornooien van Roland Garros en Wimbledon, het EK Atletiek, de Diamond League, enz.

Daarnaast zijn er in primetime een groot aantal actuele documentaire reeksen, deze zomer onder meer over het diamanten jubileum van de Britse koningin (The Diamond Queen) en de Olympische Spelen (The Story of Women at the Games). In de vierdelige reeks Goudkoorts krijgen we bovendien een portret van vier opmerkelijke Belgische Olympiërs in de brede zin van het woord: Tia Hellebaut, Justine Henin, Filip Meirhaeghe en Jean-Marie Dedecker.

Canvas heeft een groot hart voor cultuur. Cultuur in alle geuren en kleuren. Zondag is dé cultuurdag van Canvas, maar In de nieuwe programmering wordt ook op zaterdagnamiddag (en ook andere dagen) ruim aandacht besteed aan cultuur. De volgende weken en maanden gaat dat van de apotheose van de Canvascollectie over de Koningin Elisabethwedstrijd en Canvas Klassiek tot Rock Werchter en Pukkelpop.

Canvas staat ook garant voor topfictie. Zo volgt na afloop van Boardwalk Empire het al even bejubelde Breaking Bad, over een leraar die doelbewust kiest voor een leven als drugsdealer om zijn financiële problemen op te lossen. De serie won zes Emmy Awards, waaronder drie opeenvolgende voor Bryan Cranston als Beste Acteur. Come Fly with Me is dan weer een komische BBC-reeks van de makers van Little Britain over het wel en wee van personeel en passagiers op een grote Britse luchthaven. Deze ‘mockumentary’ is een persiflage op populaire docuseries als Airport en Airline.

Na de ontkoppeling van Ketnet krijgt de Canvas-kijker er wekelijks een film bij: op zaterdagmiddag om 14.00 uur. Daarnaast blijven de twee vertrouwde filmmomenten behouden: op vrijdag omstreeks 22.30 u. en zaterdag rond 23.30 u. Wat ze deze zomer gemeen hebben is – heel toepasselijk voor de tijd van het jaar – hun internationale karakter: er zijn films bij uit alle hoeken van de wereld, frisse en exotische films vaak, maar ook een aantal klassiekers en echte prijsbeesten.


Canvastv

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Denemarken, 1913. De welstellende Karen Blixen gaat een verstandshuwelijk aan met Baron Bror Blixen-Finecke, een telg uit een verarmde aristocratische familie. Het koppel trekt naar Afrika om er een koffieplantage uit te baten. Karen maakt er kennis met de Europese, vooral Britse koloniale gemeenschap. Haar man Bror heeft maar weinig belangstelling voor de plantage en houdt zich liever bezig met jagen. Na een tijdje wordt Karen verliefd op een charmante man die grote indruk op haar maakt: de vrijgevochten jager op groot wild, Denys Finch-Hatton. Hij is echter niet van plan zijn vrijheid op te geven.

'Out Of Africa', film uit 1985 met oa. Meryl Streep en Robert Redford, om 23.10 uur op Eén.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:00
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Zomerbeelden
 • 00:25
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 20:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Geen Uitzending
  06:20
  Thomas de Trein
 • 02:25
  Geen uitzending
  07:15
  Een huis vol
 • 01:40
  Onderbreking
  11:20
  Sturm der Liebe
 • 02:25
  Geen Uitzending
  13:20
  Magnum
 • 20:25
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:45
  Brandweerman Sam
 • 01:20
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 01:20
  Het Rad
  05:00
  Geen uitzending
 • 00:40
  Geen uitzending
  08:30
  Bones
 • 03:35
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Get Up
 • 00:50
  Geen uitzending
  07:50
  The Doctors
 • 04:00
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 21:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 01:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 04:13
  Deur kinderkamer
  04:33
  Hallo roger
 • 04:00
  Wonen - Studio Commissie
  17:00
  Welzijn - Studio-Commissie
 • 02:50
  Midmid
  04:20
  San Titar
 • 04:00
  Jonathan Creek
  04:50
  Sister Boniface Mysteries
 • 03:45
  Millionaire Matchmaker
  04:30
  Family Guy
 • 02:41
  NOS Journaal (laat)
  05:51
  Nederland in beweging
 • 01:24
  Nieuwsuur
  07:00
  NOS Journaal met Gebarentaal
 • 03:05
  TekstTV
  05:32
  Tom