VRT en Streamz sluiten structureel akkoord over investeringen in Vlaamse topfictie

maandag 22 mei 2023
Streamz, het streamingplatform van Telenet en DPG Media

De Vlaamse publieke omroep VRT en het Vlaamse streamingplatform Streamz hebben een akkoord bereikt over een structurele samenwerking. Ze bundelen concreet de krachten om samen minstens twee fictiereeksen per jaar te maken, reeksen in preview op Streamz aan te bieden en het aantal VRT-klassiekers op Streamz uit te breiden.

Door de handen in elkaar te slaan, is de Vlaamse kijker verzekerd van nieuwe toptitels én vloeien tegelijk heel wat investeringen naar lokale productiehuizen en facilitaire bedrijven. Het partnership loopt voor minstens 3 jaar.


VRT en Streamz staan klaar om deze zomer een ambitieuze en structurele samenwerking op te starten. Beide partijen bundelen de krachten om Vlaamse topfictie te maken en op een duurzame manier betaalbaar te houden.

Concreet gaan Streamz en VRT samen minstens twee fictiereeksen per jaar uitbrengen, met als doel zoveel mogelijk kijkers te bereiken. Een nieuwe serie kan bijvoorbeeld wekelijks verschijnen op VRT1 en VRT MAX, en meteen als volledig seizoen beschikbaar zijn op Streamz. Er zal vanuit VRT MAX ook doorverwezen worden naar Streamz. Door een slimme aanbodstrategie op hun complementaire platformen willen beide partijen inspelen op het veranderend kijkgedrag van de consument en zo het bereik van Vlaamse fictie vergroten.

VRT en Streamz maken vandaag al bekend dat ze samen de vervolgseizoenen van twee publieksfavorieten gaan uitbrengen: 'Chantal' seizoen 2 (humoristische reeks met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol) rond de jaarwisseling, en 'Onder Vuur' seizoen 3 (dramareeks over een brandweerkorps in Oostende) volgend voorjaar. ​

Daarnaast zijn Streamz en VRT op dit moment ook aan het werken aan splinternieuwe reeksen. Beide spelers gaan samen met de creatieve productiesector aan de slag om nieuwe toptitels te creëren voor de Vlaamse kijker. Hier wordt pas later meer informatie over vrijgegeven.

Tot slot zullen de VRT-klassiekers op Streamz worden uitgebreid. Oude favorieten zoals 'FC De Kampioenen' en 'Witse' worden stelselmatig aangevuld met meer recente reeksen zoals 'Twee Zomers' en de originele reeks van 'Dertigers'.

De VRT is verheugd om dit akkoord aan te kondigen: 'Met dit akkoord versterkt VRT haar missie om de Vlaamse creatieve sector te ondersteunen. Streamz en VRT delen een belangrijke ambitie met elkaar: de Vlaamse kijker herkenbare en kwaliteitsvolle lokale fictiereeksen aanbieden. Door de samenwerking met Streamz zullen we dit aanbod verder kunnen uitbreiden en verbreden', aldus Frederik Delaplace, CEO VRT.

Ook voor Streamz is dit partnership een belangrijke stap: 'Wij zijn blij dat VRT en Streamz elkaar gevonden hebben. We zijn vandaag twee sterke spelers in Vlaanderen, met complementaire kijkmodellen. Door de krachten te bundelen kunnen we op een duurzame manier kwaliteitsfictie blijven maken én betaalbaar houden. Dit vormt zowel een meerwaarde voor de Vlaamse kijker als voor de sector', zegt Bart de Groote, CEO Streamz.

Impact op de lokale audiovisuele productiesector
Dit partnership is goed nieuws voor de Vlaamse audiovisuele sector. Om fictiereeksen van hoog niveau te kunnen blijven brengen, is een samenwerking tussen beide huizen in deze kleine Vlaamse markt essentieel. Het partnership bouwt verder op de complementariteit van allebei de spelers.

'We volgen het kijkgedrag van de consument. De kijker combineert vandaag lineaire TV met digitale platformen zoals Streamz en het gratis platform VRT MAX. Door deze kijkmodellen te combineren, houden we Vlaamse kwaliteitsfictie sterk en betaalbaar. En is onze fictie van eigen bodem zichtbaar aanwezig op de verscheidene lokale platformen', vertelt Lieven Vermaele, directeur partnerships, VRT.

'Door dit lange termijn partnership verzekeren we dan ook duurzame investeringen in de lokale audiovisuele sector. Door de handen op lokaal niveau in elkaar te slaan kunnen we de onvoorspelbaarheid van internationale spelers beter opvangen', aldus Dorien Rausch, directeur programmatie en productie Streamz.

Daarnaast gaan beide partijen ook hun expertise en kennis van de Vlaamse markt bundelen, om nieuwe topfictie te maken die zo goed mogelijk inspeelt op wat er leeft in Vlaanderen.

'Dankzij het immens talent in onze Vlaamse productiesector is de Vlaamse kijker steengoede fictie gewoon geraakt. Door onze expertise te bundelen willen we de lat hoog blijven leggen, en de kijker verrassen met vernieuwende producties', besluit Dorien Rausch.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT CANVAS logo

Een groep gewapende overvallers steelt voor 300.000 pond aan goud uit een juwelierszaak in Birmingham. Forensisch onderzoeker Drew Birtles vindt maar geen aanwijzingen. Met behulp van camerabeelden en geavanceerde technologie weet de Force Priorities Unit de auto's van de dieven te traceren. De verdachten worden geïdentificeerd, en met behulp van forensisch bewijs wordt de zaak opgelost en kunnen de dieven gearresteerd worden.

'Forensics: The Real CSI', om 22.00 uur op VRT CANVAS.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 17:15
  Sporza: UEFA EURO 2024
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 19:05
  Africa rising with Afua Hirsch
  07:30
  Ketnet Junior
 • 19:30
  Find Me in Paris
  04:45
  Geen uitzending
 • 19:00
  VTM Nieuws
  05:30
  Geen uitzending
 • 19:05
  Blind getrouwd: Australië
  02:00
  Geen uitzending
 • 19:45
  S.W.A.T.
  08:55
  Geen uitzending
 • 19:30
  Random Breath Test
  09:35
  Geen uitzending
 • 19:25
  Beverly Hills, 90210
  16:00
  The X-Files
 • 19:25
  Slisse & Cesar
  02:00
  Geen uitzending
 • 19:25
  Tussen 4 Buren
  04:50
  Geen uitzending
 • 19:35
  Bones
  02:30
  Neighbours: A New Chapter
 • 19:40
  Border Security: Canada's Front Line
 • 19:45
  Chateau Meiland
  05:00
  Geen uitzending
 • 19:45
  Snapped
  05:00
  Geen uitzending
 • 17:00
  Wijzer Wonen
  06:00
  Herhalingslus
 • 19:39
  Roger
  06:00
  Good Morning Sunshine
 • 19:45
  De Dagschotel
  02:25
  BBQ Vanavond?!
 • 19:40
  De Spor
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 19:00
  Death in Paradise
  02:40
  Father Brown
 • 19:45
  Below Deck Mediterranean
  02:30
  Transplant
 • 17:50
  NOS EK Voetbal 2024
  02:22
  NOS Journaal
 • 19:35
  Gorts Wijnkwartier
  07:00
  NOS Journaal met gebarentaal
 • 19:27
  Oogappels
  02:32
  Tiki Taka Touzani