VRT en Streamz sluiten structureel akkoord over investeringen in Vlaamse topfictie

maandag 22 mei 2023
Streamz, het streamingplatform van Telenet en DPG Media

De Vlaamse publieke omroep VRT en het Vlaamse streamingplatform Streamz hebben een akkoord bereikt over een structurele samenwerking. Ze bundelen concreet de krachten om samen minstens twee fictiereeksen per jaar te maken, reeksen in preview op Streamz aan te bieden en het aantal VRT-klassiekers op Streamz uit te breiden.

Door de handen in elkaar te slaan, is de Vlaamse kijker verzekerd van nieuwe toptitels én vloeien tegelijk heel wat investeringen naar lokale productiehuizen en facilitaire bedrijven. Het partnership loopt voor minstens 3 jaar.


VRT en Streamz staan klaar om deze zomer een ambitieuze en structurele samenwerking op te starten. Beide partijen bundelen de krachten om Vlaamse topfictie te maken en op een duurzame manier betaalbaar te houden.

Concreet gaan Streamz en VRT samen minstens twee fictiereeksen per jaar uitbrengen, met als doel zoveel mogelijk kijkers te bereiken. Een nieuwe serie kan bijvoorbeeld wekelijks verschijnen op VRT1 en VRT MAX, en meteen als volledig seizoen beschikbaar zijn op Streamz. Er zal vanuit VRT MAX ook doorverwezen worden naar Streamz. Door een slimme aanbodstrategie op hun complementaire platformen willen beide partijen inspelen op het veranderend kijkgedrag van de consument en zo het bereik van Vlaamse fictie vergroten.

VRT en Streamz maken vandaag al bekend dat ze samen de vervolgseizoenen van twee publieksfavorieten gaan uitbrengen: 'Chantal' seizoen 2 (humoristische reeks met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol) rond de jaarwisseling, en 'Onder Vuur' seizoen 3 (dramareeks over een brandweerkorps in Oostende) volgend voorjaar. ​

Daarnaast zijn Streamz en VRT op dit moment ook aan het werken aan splinternieuwe reeksen. Beide spelers gaan samen met de creatieve productiesector aan de slag om nieuwe toptitels te creëren voor de Vlaamse kijker. Hier wordt pas later meer informatie over vrijgegeven.

Tot slot zullen de VRT-klassiekers op Streamz worden uitgebreid. Oude favorieten zoals 'FC De Kampioenen' en 'Witse' worden stelselmatig aangevuld met meer recente reeksen zoals 'Twee Zomers' en de originele reeks van 'Dertigers'.

De VRT is verheugd om dit akkoord aan te kondigen: 'Met dit akkoord versterkt VRT haar missie om de Vlaamse creatieve sector te ondersteunen. Streamz en VRT delen een belangrijke ambitie met elkaar: de Vlaamse kijker herkenbare en kwaliteitsvolle lokale fictiereeksen aanbieden. Door de samenwerking met Streamz zullen we dit aanbod verder kunnen uitbreiden en verbreden', aldus Frederik Delaplace, CEO VRT.

Ook voor Streamz is dit partnership een belangrijke stap: 'Wij zijn blij dat VRT en Streamz elkaar gevonden hebben. We zijn vandaag twee sterke spelers in Vlaanderen, met complementaire kijkmodellen. Door de krachten te bundelen kunnen we op een duurzame manier kwaliteitsfictie blijven maken én betaalbaar houden. Dit vormt zowel een meerwaarde voor de Vlaamse kijker als voor de sector', zegt Bart de Groote, CEO Streamz.

Impact op de lokale audiovisuele productiesector
Dit partnership is goed nieuws voor de Vlaamse audiovisuele sector. Om fictiereeksen van hoog niveau te kunnen blijven brengen, is een samenwerking tussen beide huizen in deze kleine Vlaamse markt essentieel. Het partnership bouwt verder op de complementariteit van allebei de spelers.

'We volgen het kijkgedrag van de consument. De kijker combineert vandaag lineaire TV met digitale platformen zoals Streamz en het gratis platform VRT MAX. Door deze kijkmodellen te combineren, houden we Vlaamse kwaliteitsfictie sterk en betaalbaar. En is onze fictie van eigen bodem zichtbaar aanwezig op de verscheidene lokale platformen', vertelt Lieven Vermaele, directeur partnerships, VRT.

'Door dit lange termijn partnership verzekeren we dan ook duurzame investeringen in de lokale audiovisuele sector. Door de handen op lokaal niveau in elkaar te slaan kunnen we de onvoorspelbaarheid van internationale spelers beter opvangen', aldus Dorien Rausch, directeur programmatie en productie Streamz.

Daarnaast gaan beide partijen ook hun expertise en kennis van de Vlaamse markt bundelen, om nieuwe topfictie te maken die zo goed mogelijk inspeelt op wat er leeft in Vlaanderen.

'Dankzij het immens talent in onze Vlaamse productiesector is de Vlaamse kijker steengoede fictie gewoon geraakt. Door onze expertise te bundelen willen we de lat hoog blijven leggen, en de kijker verrassen met vernieuwende producties', besluit Dorien Rausch.


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT 1 logo

De achtjarige Bruno verhuist in de Tweede Wereldoorlog met zijn familie naar een mooi huis in Berlijn. Er is echter niets te doen en niemand om mee te spelen, totdat Bruno op ontdekkingsreis gaat en over het hek van hun huis klimt. Hij ontmoet daarachter Shmuel, een jongen in een gestreepte pyjama die achter een hek woont met een heleboel andere mensen met diezelfde pyjama. De twee jongens sluiten vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft.

'The Boy in the Striped Pyjamas', film uit 2008 met oa. Asa Butterfield, om 23.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 18:08
  Het weer (vooravond)
  18:15
  Dagelijkse kost
 • 18:00
  VRT NWS live
  18:15
  Okavango: River of Dreams
 • 18:05
  De regels van Floor
  18:20
  Gamekeepers
 • 17:45
  Echte Verhalen: De Buurtpolitie
  18:20
  De kotmadam
 • 17:20
  My Kitchen Rules
  18:35
  Random Breath Test
 • 18:05
  The Goldbergs
  18:35
  Parks and Recreation
 • 17:20
  Starsky & Hutch
  18:20
  Police Interceptors
 • 22:00
  Wordt aangekondigd
 • 18:00
  Sturm der Liebe
  18:50
  SOS Piet
 • 17:20
  Justice For All
  18:35
  Grillmasters
 • 18:05
  The Rookie
  18:55
  Instinct
 • 18:00
  Pawn Stars
  18:50
  Highway Thru Hell
 • 17:40
  A Place in the Sun
  18:30
  Travel Guides
 • 17:55
  Bal National Zomereditie
  18:30
  Het Weekmenu
 • 13:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 18:00
  Sorry Music Classics
  19:00
  Waar Is Dat Feestje
 • 18:00
  Roger
  03:00
  Wordt aangekondigd
 • 18:00
  Leefmilieu en Omgeving - Studio Commissie
  06:00
  Wordt aangekondigd
 • 17:00
  Play Sports Highlights
  18:10
  Mauve
 • 17:15
  Father Brown
  18:10
  Death in Paradise
 • 18:00
  Hudson & Rex
  18:45
  Below Deck Down Under
 • 18:00
  NOS Journaal 18.00 uur
  18:17
  EenVandaag
 • 18:00
  NOS Journaal 18.00 uur
  18:14
  NOS Journaal Regio
 • 18:06
  De Faker
  18:22
  Waku Waku