'De Story van Jo Vally' exclusief op VIJFtv
VIJFtv brengt de aangrijpende human interest-reportage 'De Story van Jo Vally' over de Vlaamse zanger Jo Vally en zijn vrouw Marcella. Geen piloot- of proefprogramma, maar een volwaardige reportage die op de actualiteit inspeelt en een unieke blik biedt op het privé-leven van Jo en Marcella.
D
e afgelopen drie maanden volgde een VIJFtv-ploeg het koppel op de voet in hun privé-leven. 2008 wordt een bepalend jaar voor Jo en Marcella: ze zijn ondertussen al meer dan 25 jaar getrouwd, en Marcella is altijd de rots in de branding geweest van Jo. Na meer dan een kwarteeuw samen staan ze op het kruispunt van hun leven en maken ze de balans op van hun huwelijk. Dit leidt tot een ingrijpende beslissing…
Kristine Willems – Hoofd lokale producties VIJFtv:
'We hebben meteen contact opgenomen met Jo toen we vernamen dat hij op een kruispunt in zijn leven stond. Het koppel kampte al langer met problemen, maar tot nu toe probeerden ze die onder hetzelfde dak op te lossen. Nu namen ze bewust afstand van elkaar om te zien of ze samen nog toekomst hadden. Of je nu bekend bent of niet, zo'n zoektocht is een heel emotionele periode in een mensenleven, die voor veel kijkers herkenbaar is. 'De Story van Jo Vally' is het portret van twee mensen die elkaar doodgraag zien, maar gewoon niet weten hoe ze samen verder moeten. Het paste dan ook perfect in ons human interest- blok.'
Jo Vally en Marcella Tierens
Jo en Marcella leerden elkaar kennen toen Jo een tijdje in een garage als automonteur werkte. Op 4 september 1982 stapte het koppel in het huwelijksbootje. Marcella steunt haar man door en dik en dun en in 1986 zijn ze verheugd omdat ze een baby verwachten. Op 25 augustus 1986 wordt hun dochter Carmen geboren. In juli 1994 openen Marcella en Jo 'Taverne Jo Vally' in Westrode. Het kende succes maar in 1999 besloten ze toch om de taverne te sluiten. Jo had dan al zijn eigen bureau opgericht: Jo Vally Management. Marcella was en is actief in het kantoor om alles mee in goede banen te leiden.
De eerste stappen in de muziekwereld
In de jaren '70 zette Jo Vally zijn eerste bescheiden stappen in de muziekwereld. Samen met een paar vrienden richtte hij het groepje The Dreamband op, waarmee hij zo nu en dan optrad in eigen regio. Niet veel later kwam hij Rik Vervecken van artiestenbureau VAK tegen. Vervecken beloofde van Jo een ster te maken. Er kwamen een aantal singeltjes op de markt onder de naam Valli Low, de artiestennaam die later werd veranderd in Jo Vally.
In 1981 nam Jo deel aan de preselecties voor het Eurovisie Songfestival met het nummer 'De wereld draait voor jou en mij'. Hij slaagde er echter niet in de finale te bereiken en het was uiteindelijk Emly Starr die voor ons land naar Dublin ging. Een paar jaar later zat Jo ook in de ploeg voor de Baccarabeker in Middelkerke (een liedjeswedstrijd tussen de vijf Vlaamse provincies), maar ook dit zorgde niet voor de grote doorbraak. Na een handvol geflopte singels als 'Dag en nacht', 'Toch voel ik dat ik leef', 'Zolang als de zon schijnt' en 'Liefde voor één nacht' had Jo er genoeg van. Hij wilde zijn droom om van de muziek te kunnen leven opbergen en stoppen met zingen.
De doorbraak
Jo had net besloten dat hij maar beter kon aanvaarden dat zijn muziek nooit zijn leven zou worden, toen er sprake was van de komst van een commercieel tv-station. Zijn contract met Rik Vervecken was afgelopen, maar Jo besliste het er nog één keer op te wagen. Nog één kans gunde hij zichzelf. De allerlaatste. Hij luisterde naar een aantal oude platen, en op aanraden van zijn vrouw Marcella nam hij een cover op van 'Take my heart' van Jacky James. 'Neem m'n hart' was het resultaat.
Toevallig ontmoette Jo op restaurant de promotiedame van platenfirma Indisc. Zij nam 'Neem m'n hart' mee en liet het nummer horen aan tal van mensen in de muziekwereld, zonder erbij te vertellen dat het gezongen werd door Jo Vally. De reacties waren verbazend positief: iedereen vond het een sterke song.
De singel 'Neem m'n hart' zou door iedereen gesteund worden, dat was de belofte. Toen men hoorde dat het om een liedje van Jo Vally ging, konden de meesten hun oren niet geloven. Maar niemand kon zich nog terugtrekken. Toen VTM de plaat op 28 december 1989 bombardeerde tot 'Supertip' in 'Tien om te Zien' (gestart op 16 maart '89), betekende dat voor Jo eindelijk de grote doorbraak. Na ongeveer 10 jaar bloed, zweet en tranen en ontelbare teleurstellingen, kreeg hij toch nog de kans om een succesvolle carrière uit te bouwen.
De gouden jaren '90
Na de magere jaren '80, kondigden de jaren '90 zich rooskleurig aan voor heel wat talent van eigen bodem. Mede dankzij de komst van VTM en het populaire liedjesprogramma 'Tien om te Zien', werden heel wat jonge artiesten plots supersterren in Vlaanderen. Met Jo Vally ging het niet anders: Aan alle vrouwen, In een droom zag ik je staan, Aan het Noordzeestrand,… de lijst met hits uit de vroege jaren '90 is bijna eindeloos. Jo Vally stond bijna onafgebroken in de Vlaamse top 10, was wekelijks te gast in 'Tien om te Zien' en zijn album 'In een droom' haalde moeiteloos platina.
Hij kreeg zijn eigen tv-special (1992, De Mooiste Kerstliederen) en gaf soms tot 6 optredens per weekend. Hij vroeg loopbaanonderbreking aan en ging zich volledig op het zingen concentreren. In 1995 vierde hij zijn 15-jarige carrière met een galaconcert in het casino van Blankenberge en een 'Best Of'-cd.
De klassiekers
Halverwege de jaren '90 ging Jo in zee met producer Jack Rivers. Uit die samenwerking vloeide onder andere het duet 'Eeuwig en altijd' met Wendy Van Wanten voort, maar het waren de Vlaamse klassiekers die Jo eens te meer naar de top van de hitlijsten katapulteerden. Voor 'Jo Vally zingt Vlaamse klassiekers' werden nummers als 'Lieveling waar en wanneer', 'Tulpen uit Amsterdam' en 'Lichtjes van de Schelde' in een nieuw kleedje gestoken. Een schot in de roos: Jo Vally werd in 1996 de best verkopende artiest in Vlaanderen. Geen wonder dus dat er een vervolg kwam met 'Jo Vally zingt Vlaamse klassiekers deel 2' en dat later de Duitse klassiekers werden aangepakt.
Sportpaleis
In 1999 vierde Jo Vally zijn 20-jarige carrière met een concert in het Antwerpse Sportpaleis. Hij werd daarmee meteen de eerste Vlaamse zanger die er in slaagde om deze muziektempel te laten vollopen. De bijbehorende tv-special 'Jo Vally in Symfonie' lokte op vtm meer dan 600.000 kijkers.
De afgelopen jaren
Eind jaren '90 ging het stilaan weer bergaf met de Vlaamse muziek: de kijkcijfers van 'Tien om te Zien' liepen terug, de singelverkoop brokkelde af en heel wat artiesten verdwenen van het toneel.
Jo Vally wist zich samen met een handjevol anderen te handhaven. Hij bracht een aantal sterke albums op de markt en belandde met de singel 'Mooi is het leven' op de tweede plaats in de Vlaamse Ultratop 10. Daarna stortte hij zich op de Russische muziek, de wereldhits en liedjes voor moeder. Hij lanceerde de traditie om elk jaar in mei een groot moederdagconcert te houden in de Oktoberhallen in Wieze.
In 2004 kwam het album 'Geluk en liefde' op de markt en een jaar later werden weer een aantal oude hits herwerkt voor 'Nostalgie'.
Vandaag
De afgelopen maanden heeft het schlagergenre weer een ongekende populariteit bereikt, en ook Jo Vally is weer 'hot'. Hij scoort een enorme hit met 'Si Si Si (Kerida)', werkt aan een doorbraak in Nederland en zit boordevol plannen voor de toekomst!
'De Story van Jo Vally', maandag 23 juni om 22.20 uur op VIJFtv.