'De monstertrilogie' wordt film en televisiereeks

dinsdag 17 juni 2008

Productiehuis Eyeworks Film & TV Drama en En hebben een akkoord bereikt om 'De monstertrilogie' van Tom Lanoye 'Het goddelijke monster', 'Zwarte tranen' en 'Boze tongen' te bewerken tot een bioscoopfilm en een vernieuwende, maar toegankelijke televisiereeks.

O


p basis van tien scenario's voor de televisiereeks stapte En in dit prestige-fictieproject in. Het Vlaams Audiovisueel Fonds kende inmiddels een ontwikkelingssteun toe voor de langspeelfilm. De tv-reeks en de film worden door dezelfde ploeg ontwikkeld maar zullen complementair zijn ten opzichte van elkaar: het scenario van de langspeelfilm is gebaseerd op het eerste boek 'Het goddelijke monster', in de tv-reeks komen de verhaallijnen uit de drie boeken aan bod.

Rik D'Hiet (bekend van o.m. 'Recht op recht' en 'Flikken') schrijft de scenario's, Hans Herbots ('Flikken', 'Wittekerke', Windkracht 10: Koksijde Rescue') wordt de regisseur.

Het verhaal

'De monstertrilogie' gaat over een uiteenvallende familie in een uiteenvallend land in het hart van Europa en beschrijft de ondergang van een machtig geslacht van ondernemers en politici op het einde van de vorige eeuw. Wanneer Katrien Deschryver tijdens een jachtongeluk haar man doodt, geeft zij ongewild het startschot voor een reeks tragikomische verwikkelingen, die haar familie meezuigen in een onontkoombare neerwaartse spiraal. Drijvend op de golf van publieke verontwaardiging die uiteindelijk aanleiding geeft tot de Witte Mars, voert een gefrustreerde onderzoeksrechter een nmanskruistocht tegen Katriens vader, ex-minister Herman Deschryver, en haar sjoemelende oom, de flamboyante tapijtengigant 'boer' Leo Deschryver.

Sluimerende familieconflicten komen terug tot leven; nooit verwerkte trauma's eisen hun tol. Door hun innige verwevenheid met de politieke en economische elite van het land worden de Deschryvers het symbool van alles wat verkeerd loopt in dit land. 'De monstertrilogie' is een eigenzinnige familiesaga waarin op soms geestige, soms ontroerende wijze een tijdsbeeld wordt geschetst van Belgi op het eind van de vorige eeuw. De Vlaamse kijker zal tien jaar later - zijn hart kunnen ophalen aan de o zo herkenbare personages en aan de vele speelse, maar rake verwijzingen naar de schandalen en affaires uit de periode.

Reacties van de initiatiefnemers en makers

En: 'Gewaagd fictieproject'

En-netmanager Jean Philip De Tender ziet in 'De monstertrilogie' een grensverleggend fictieproject: 'De niet-lineaire vertelstijl met zijn rijke symboliek en de vele verwijzingen naar n van de zwartste perioden uit onze recente geschiedenis maken een televisieversie van deze trilogie niet evident. Verschillende collega's hebben me de voorbije maanden toevertrouwd dat zij dit niet zouden aandurven. Maar En wil fictiegrenzen blijven verleggen. 'De monstertrilogie' zal dan ook een huzarenstuk worden en heb alle vertrouwen in En-producer Ludo Busschots, Eyeworks, Rik D'hiet en Hans Herbots om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Het resultaat zal verbluffend zijn, daar ben ik van overtuigd'.

Productiehuis Eyeworks Film & TV Drama : 'De lat ligt hoog'
Peter Bouckaert en Erwin Provoost van Eyeworks Film & Tv Drama
:

'De uitdagingen voor de verfilming van 'De monstertrilogie', het magnus opus van Tom Lanoye, zijn enorm. Voor de verfilming van deze drie sleutelromans over Belgi tijdens het laatste decennium van de vorige eeuw, ligt de lat zeer hoog, zowel qua adaptatie, als qua regie, als qua acteursprestaties en op productioneel vlak. Ruim 10 jaar na de gebeurtenissen is de sfeer die in Belgi heerste rond Dutroux, de witte marsen en het spaghetti-arrest gelukkig ver weg. Toch is in die periode iets definitief veranderd in ons land. Die periode betekende een keerpunt in ons politiek bestel en zette een grondige hervorming van justitie in gang. In 'De monstertrilogie' roepen we aan de hand van een familiedrama in een machtige Vlaamse ondernemersfamilie terug de sfeer op van deze periode uit onze recente geschiedenis.

We zijn vier jaar geleden begonnen aan de ontwikkeling van deze tv-reeks, n een aparte film gebaseerd op het eerste boek 'het goddelijke monster'. Inmiddels liggen er elf scenario's in een eerste versie klaar. Het is op basis daarvan dat En zich heeft gengageerd om de reeks te maken, en dat het Vlaams Audiovisueel Fonds inmiddels steun heeft toegezegd voor de ontwikkeling en voorbereiding van de langspeelfilm. 'De monstertrilogie' zal een Belgi weergeven dat nooit eerder zo werd geportretteerd in een tv-reeks. Het gegeven dat de reeks zich afspeelt in 1996 (en daarvr) zal ons helpen om de nodige afstand te nemen, maar zal ontegensprekelijk vragen oproepen die ook vandaag nog actueel zijn.'

Scenarist Rik D'Hiet: 'Meer inzicht, meer humor en satire'

Rik D'Hiet: 'De woelige periode aan het eind van de vorige eeuw ligt nog vers in het geheugen. We struikelden van omkoopaffaires naar seksschandalen, zagen een kloof ontstaan tussen burger en politiek, kanaliseerden onze woede in een Witte Mars. Believers en non-believers lieten zich meeslepen door sappige, maar vergezochte theorien. Het verhaal van de familie Deschryver biedt een uitgelezen kans om op die periode terug te blikken, maar nu met de nodige afstand, iets meer inzicht, en veel meer zin voor humor en satire.'

Hans Herbots: 'Aparte visuele stijl'

Regisseur Hans Herbots: 'De monstertrilogie' krijgt een aparte visuele stijl die aansluit bij de originele en afwisselende toon van het verhaal. Nu eens bijtend satirisch, dan weer intens dramatisch, en met de nodige surrealistische accenten waar ons land zo vaak een patent op lijkt te hebben.'

De komende maanden worden de scenario's verder uitgewerkt. Na de zomer gaat de verdere productionele voorbereiding van het project van start. Dergelijk prestigedrama vereist een verregaande voorbereiding en ook op het vlak van de financiering van het project is de uitdaging groot. Het engagement van En en de ontwikkelingssteun voor de film van het VAF zorgen alvast voor een stevige basis voor de realisatie van het project. Eyeworks Film & TV Drama streeft het najaar van 2009 na voor de opnames. Wanneer de film in de zalen komt en de televisiereeks op En start, is nog niet geweten.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo een logo Eén logo

Denemarken, 1913. De welstellende Karen Blixen gaat een verstandshuwelijk aan met Baron Bror Blixen-Finecke, een telg uit een verarmde aristocratische familie. Het koppel trekt naar Afrika om er een koffieplantage uit te baten. Karen maakt er kennis met de Europese, vooral Britse koloniale gemeenschap. Haar man Bror heeft maar weinig belangstelling voor de plantage en houdt zich liever bezig met jagen. Na een tijdje wordt Karen verliefd op een charmante man die grote indruk op haar maakt: de vrijgevochten jager op groot wild, Denys Finch-Hatton. Hij is echter niet van plan zijn vrijheid op te geven.

'Out Of Africa', film uit 1985 met oa. Meryl Streep en Robert Redford, om 23.10 uur op En.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 00:00
  Herhaling late Journaal
  09:00
  Zomerbeelden
 • 00:25
  Canvaslus
  09:00
  Zomerbeelden
 • 20:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:30
  Geen Uitzending
  06:20
  Thomas de Trein
 • 02:25
  Geen uitzending
  07:15
  Een huis vol
 • 01:40
  Onderbreking
  11:20
  Sturm der Liebe
 • 02:25
  Geen Uitzending
  13:20
  Magnum
 • 20:25
  VTMKIDS nachtloop 2022
  05:45
  Brandweerman Sam
 • 01:20
  Zenderonderbreking
  06:00
  Joe
 • 01:20
  Het Rad
  05:00
  Geen uitzending
 • 00:40
  Geen uitzending
  08:30
  Bones
 • 03:35
  LOOP Play6
  06:00
  NRJ Get Up
 • 00:50
  Geen uitzending
  07:50
  The Doctors
 • 04:00
  Ottolenghi's Mediterranean Feast
 • 21:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 01:00
  Je Kijkt Naar De Sterren
  06:00
  Nog even soezen
 • 04:36
  Tooldokter
  04:47
  Mijn tuin
 • 04:00
  Wonen - Studio Commissie
  17:00
  Welzijn - Studio-Commissie
 • 04:20
  San Titar
  04:55
  Stamnummer 1
 • 04:00
  Jonathan Creek
  04:50
  Sister Boniface Mysteries
 • 04:30
  Family Guy
  05:15
  Dharma & Greg
 • 02:41
  NOS Journaal (laat)
  05:51
  Nederland in beweging
 • 01:24
  Nieuwsuur
  07:00
  NOS Journaal met Gebarentaal
 • 03:05
  TekstTV
  05:32
  Tom