Vijf VRT-producties genomineerd voor Prix Europa
Op zaterdag 23 oktober worden de prestigieuze Prix Europa-trofeeën uitgereikt, en de VRT is er bijzonder trots op dat maar liefst vijf van haar producties genomineerd zijn. Te meer omdat zowel radio- en televisieprogramma's als een internet-initiatief in de smaak blijken te vallen. In de meest uiteenlopende genres, bovendien.
De VRT-genomineerden zijn:
In de categorie Radio Drama: 'Naast De Kerncentrale' ('Stories', Radio 1)
In het kader van haar voornemen om de elektriciteitsprijzen te drukken, kiest de regering ervoor de kerncentrales in ons land langer open te houden. Wat betekent dat echter voor de mensen die in de buurt van zo’n centrale wonen? Staan zij nog stil bij duurzaamheid en veiligheid? Wim Vangrootloon van 'Stories 'zocht het uit in een fictief verhaal met actrice Rebecca De Wit. (Uitgezonden op 28 september 2009)
In de categorie Radio Documentaries: 'De Rivieren' (Klara)
Gudrun De Geyter van Klara volgde in deze reeks van acht radiodocumentaires de loop van vier waterwegen in de Lage Landen. Vanaf de oevers van de IJzer, de Leie, de Schelde en de Maas kwamen verhalen, herinneringen en de poëzie van de stroom tot leven. De tocht verliep van bron tot monding, en een bevoorrechte gids nam de luisteraars mee op een van de acht trajecten. (Uitgezonden in de zomer van 2009)
In de categorie TV Fiction: 'Oud België' (Eén)
Deze fictiereeks van Indra Siera naar een scenario van hoofdrolspelers Peter Van den Begin en Stany Crets schetst een doorleefd beeld van het revuetheater in ons land, op een moment dat de televisie zijn opmars definitief inzet. Veel zalen zien zich dan ook genoodzaakt hun deuren te sluiten, zoals Oud België in Antwerpen. 'Oud België' haalde in Vlaanderen pieken tot anderhalf miljoen kijkers en krijgt nu dus ook erkenning uit het buitenland. (Een productie van Eyeworks Film & TV, uitgezonden van 3 januari t.e.m. 7 februari 2010)
In de categorie TV Current Affairs: 'Bloedantiek' ('Panorama', Canvas)
Een reportage van Peter Brems en Wim Van den Eynde, die onderdoken in de duistere wereld van het Afghaanse bloedantiek. In chique vitrines aan de Brusselse Zavel, in exclusieve boetieks in Knokke of gewoon op een antiekbeurs tussen de oude schilderijen... Je vindt er duizenden jaren oude kunstobjecten uit Afghanistan, vers uit de grond geroofd en in containers naar België gesmokkeld. Of: hoe sommige antiquairs zo onrechtstreeks mee de taliban financieren. (Een productie van VRT Nieuws, uitgezonden op 6 september 2009)
In de categorie TV Documentaries: 'Leuven Hulp' (Eén)
Leuven Hulp schetste in acht afleveringen een indringend beeld van het leven in de Hulpgevangenis van Leuven. Vier reportagemakers volgden een aantal gevangenen, met een theaterworkshop als decor. Het leverde een uniek document op over schuld en boete en het eeuwige plan om nooit meer naar de gevangenis terug te keren.(Een productie van Woestijnvis, uitgezonden vanaf 7 december 2009)
In de categorie Emerging Media WEBSITE ‘DE CANVASCOLLECTIE – LA COLLECTION RTBF’
Het multimediale internetluik van 'De Canvascollectie – La Collection RTBF'. Voor de editie van 2010 schreven bijna achtduizend Belgische kunstenaars zich in met twintigduizend werken. Elke zondagavond te volgen op televisie, elk moment van de dag en de week te degusteren op de bijhorende website. (Een productie van VRT Cultuur en VRT Nieuwe Media, in coproductie met de RTBF)
De prijs
De Prix Europa is het grootste jaarlijkse Europese festival voor radio, televisie en nieuwe media. De wedstrijd staat open voor zowel zenders als productiemaatschappijen, en opmerkelijk is vooral dat de werkwijze transparant en democratisch is. De beslissingen worden namelijk genomen door open jury’s. Het festival krijgt de steun van onder meer de Raad van Europa, het Europees Parlement, de European Cultural Foundation en de European Broadcasting Union.