De Wever weigert uitgestoken hand van Van Grieken in 'Het Conclaaf': 'Ik heb veel meer affiniteit met andere partijen'

woensdag 15 mei 2024
Foto: VTM - © DPG Media 2024

Vanaf donderdag 16 mei davert het kasteel van Jemeppe op z'n grondvesten in het nieuwe VTM-programma 'Het Conclaaf'. Zeven onbetwiste kopstukken van de Vlaamse politiek debatteren én leven er voor het eerst een weekend lang samen.

Alexander De Croo (Open VLD), Petra De Sutter (Groen), Bart De Wever (N-VA), Raoul Hedebouw (PVDA), Sammy Mahdi (CD&V), Conner Rousseau (Vooruit) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) worden op de rooster gelegd door Eric Goens en door elkaar. Conner Rousseau arriveert als eerste ter plaatse, gevolgd door Tom Van Grieken en - 'Van Grieken staat in mijne weg met zijne patserbak' - Bart De Wever. Eric neemt de voorzitters van Vlaams Belang en N-VA meteen samen voor een pittig, maar verhelderend gesprek. Daarin maakt De Wever duidelijk dat samenwerken met Vlaams Belang voor hem geen optie is.


Dat Tom Van Grieken met zijn partij de hand reikt naar N-VA en Bart De Wever is een publiek geheim. Maar wat wil en doet Bart De Wever? Wanneer Eric hem vraagt of hij met Vlaams Belang wil regeren, schept De Wever duidelijkheid. 'Op Vlaams niveau hebben wij heel weinig gemeenschappelijk', aldus de N-VA-voorzitter. 'Ik heb veel meer affiniteit met andere partijen dan met Vlaams Belang. Een partijprogramma dat sociaal-economisch bijna dat van de PS is - alle belastingen omlaag en alle uitgaven omhoog - ik kan daar niet mee om.'

Eric herinnert De Wever er ook aan dat 53% van zijn kiespubliek zich uitdrukkelijk pro een coalitie met Vlaams Belang uitspreekt. Moet hij als democraat dan niet de meerderheid van zijn kiezers volgen? 'Onze kiezers hebben een hekel aan de Vivaldistische partijen die de Vlaamse democratie hebben genegeerd en in de andere richting besturen. Waar die woede vandaan komt, zal het Vlaams Belang geen rol spelen. Dus waar gaat dit eigenlijk over? Wat moet die Vlaamse regering dan doen? Tenzij - het programma van meneer Van Grieken - een soort revolutie organiseren. Dan zeg ik aan die 53% kiezers: sorry, daar doe ik niet aan mee want dat is waanzin. Dat is het Catalaanse scenario: we gaan een soevereiniteitsverklaring afleggen en als die niet gevolgd wordt of ze starten geen onderhandelingen na vijf jaar, dan stappen wij uit België. Dat is crazy. Daar gelooft niemand in. Dat gelooft meneer Van Grieken zelf niet volgens mij.'


Met De Wever, Rousseau en Van Grieken in de sofa is Eric vertrokken voor een stevig debat. Komt er na Vivaldi 1 Vivaldi 2? Hoe zit het met de bromance met Conner Rousseau en het monsterverbond met Tom Van Grieken? De Wever heeft er een heel eigen theorie over. 'Wat zou er gebeuren moesten N-VA en Vlaams Belang samen besturen? Ik heb nog nooit een peiling gezien waar we zelfs de meerderheid hebben. Eerlijk gezegd: ik zou gráág de meerderheid hebben. Ik zal niet zeggen dat we die gaan gebruiken, maar een meerderheid hébben zou mij heel goed uitkomen want dat maakt mij incontournable. Dat is een heel legitieme machtsredenering en ik ben daar ook niet vies van. Ik hoop dat in Vlaanderen niemand een meerderheid kan maken zonder mij.' Of besturen op federaal niveau zonder Vlaamse meerderheid een optie is voor Conner Rousseau? 'We doen dat vandaag dus het zou raar zijn als ik nee zou zeggen. Het lijkt mij beter dat er langs de twee kanten van de taalgrens een meerderheid is, maar we kunnen zo wachten tot paasmaandag op een dinsdag valt.'


Eric Goens zet de kopstukken ook lijnrecht tegenover elkaar in rechtstreekse duels én onderwerpt hen één voor één aan een ultieme politieke biecht. Wie de volledige duels en biechten wil bekijken, kan na de aflevering afstemmen op 'Het Conclaaf Extra' op VTM GO. Naast pittige discussies leren de kijkers de politici ook van een andere kant kennen in 'Het Conclaaf'. De Wever, Rousseau en Van Grieken roeren voor het eerst samen in de (spaghetti)potten, De Wever praat over een moeilijke periode in zijn privéleven en Van Grieken geef toe hoe oncomfortabel hij zich voelt bij het hele verblijf...

'Het Conclaaf' is vanaf donderdag 16 mei vier weken lang om 21.45 uur te zien bij VTM en op VTM GO. Bekijk ook 'Het Conclaaf Extra' op VTM GO.

Het conclaaf op tv
Donderdag 23 mei 2024 om 21u50  »
VTM
Zeven politieke kopstukken komen samen in een kasteel om te debatteren over wat hen verdeelt, over hoe ze kunnen samenwerken en over het politieke klimaat in 2024.
Vrijdag 24 mei 2024 om 23u40  »
VTM
Zeven politieke kopstukken komen samen in een kasteel om te debatteren over wat hen verdeelt, over hoe ze kunnen samenwerken en over het politieke klimaat in 2024.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Máxima' (Videoland)

Máxima verhuist naar Brussel om onder begeleiding van Thomas Wagenaar aan haar integratie te beginnen. Door zijn drukke agenda kan Willem-Alexander haar niet vaak opzoeken. Máxima voelt zich eenzaam en mist haar familie en vrienden, terwijl ze worstelt met haar loyaliteit aan haar vader en de kritische vragen van de pers. Wanneer daar ook nog een pijnlijke onthulling in een roddelblad bovenop komt, is de maat vol voor Máxima.

'Máxima', om 22.00 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 02:20
  Journaallus
  06:00
  Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
 • 00:50
  Nachtlus
  07:30
  Ketnet Junior
 • 22:55
  Geen uitzending
  06:00
  Tik Tak
 • 01:15
  Geen uitzending
  06:00
  Kabouter Plop
 • 04:10
  Geen uitzending
  07:15
  My Unique B&B
 • 01:25
  Geen uitzending
  10:45
  Sturm der Liebe
 • 01:10
  Geen uitzending
  13:50
  Fight for First: Excel Esports
 • 04:35
  Married ... With Children
  01:30
  Beverly Hills, 90210
 • 01:15
  Geen uitzending
  06:00
  Joe
 • 04:50
  Geen uitzending
  06:00
  TEAM OCHTEND
 • 02:05
  Geen uitzending
  02:30
  Neighbours: A New Chapter
 • 04:50
  Geen uitzending
  02:20
  Border Security: America's Front Line
 • 04:50
  Geen uitzending
  01:40
  MasterChef UK
 • 04:50
  Geen uitzending
  07:35
  Mystery 101: Playing Dead
 • 03:00
  Herhalingslus
  08:00
  Wijzer Wonen
 • 04:47
  Hallo Roger
  05:55
  Sixties To Six
 • 04:55
  Snel, Makkelijk & Lekker - Het Weekmenu
  02:25
  BBQ Vanavond?!
 • 01:45
  Tennis: Mutua Madrid Open 2024
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 04:30
  Truelove
  02:40
  Father Brown
 • 02:45
  NOS Journaal
  05:55
  Nederland in Beweging
 • 23:45
  Buitenhof
  01:50
  Nieuwsuur
 • 04:41
  NOS Studio Sport Eredivisie
  01:28
  Plakshot