Voorjaar En: 12 nieuwe titels tot aan de zomer

donderdag 13 december 2012

Jean Philip De Tender, de netmanager van Eén, heeft donderdag zijn plannen uiteengezet voor het voorjaar van Eén. De grootste televisiezender van de VRT blijft in het voorjaar zijn eigen koers varen, met een sterke horizontale programmering, een goed uitgebouwde vooravond, een sterke focus op livebeleving en actualiteit en een maximaal aanbod aan Vlaamse programma's in primetime.

De vaste waarden blijven in het voorjaar op post, maar tegelijkertijd stelt Eén vanaf januari ook twaalf nieuwe programmatitels voor.


Jean Philip De Tender begon de voorjaarsvoorstelling met een terugblik op het voorbije televisieseizoen: 'De kijker is Eén ook in het veranderde medialandschap trouw gebleven. Het marktaandeel daalde licht van 34,0 procent tot 32,6 procent in primetime en van 31,5 procent tot 29,8 procent over 24 uur (voor de periode van 3 september tot en met 9 december 2012) maar blijft bijzonder hoog. Eén blijft daarmee veruit de grootste generalistische zender van Vlaanderen.'

Vaste waarden als 'Het Journaal', 'Blokken' en 'Thuis' werden opnieuw veel bekeken, maar het deed De Tender plezier dat ook de nieuwe titels hun weg vonden naar de kijker. Met 'Quiz me Quick', 'Twee tot de Zesde Macht', 'Wolven', 'Iedereen Beroemd' en 'Beroepen zonder Grenzen' schopten maar liefst vijf nieuwe titels het tot de kijkcijfer-top 20 van afgelopen najaar.

Twaalf gloednieuwe programma's
In het voorjaar gaat Eén verder op hetzelfde elan, met een strakke horizontale programmering, een sterk 'treintje' in de vooravond, een maximaal aanbod aan Vlaamse programma’s in primetime en een sterke focus op livebeleving en actualiteit. De bekende titels blijven op post, maar daarnaast investeert Eén ook in twaalf gloednieuwe programma’s voor het voorjaar.

Het eerste nieuwe programma gaat al op 1 januari van start. Dan maakt 'Café Corsari' zes weken plaats voor 'Het Spiegelpaleis', een fonkelnieuwe quiz waarin Bruno Wyndaele en Sam De Bruyn op zoek gaan naar de ware aard van de Vlaming. Ze konden zich daarvoor geen betere locatie wensen dan het Vlaams Parlement, waar de opnames zullen plaatsvinden.

Na afloop van 'Volt' heeft de kijker op woensdag een nieuwe afspraak met 'Iedereen Rijk' (werktitel). Verdiepen 'Volt' en 'Ook Getest op Mensen' zich respectievelijk in maatschappelijke en lichamelijke kwesties, dan stort Iedereen rijk zich later in het voorjaar op een entertainende maar informatieve manier op de wereld van het geld.

Actuele en maatschappelijke thema's
Verder zet Eén dit voorjaar enkele belangrijke actuele en maatschappelijke thema’s op de agenda. Met de honderdste herdenking van de Eerste Wereldoorlog in het vooruitzicht sprokkelen Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops verhalen langs de Europese frontlijn in 'Ten oorlog'.

Op dinsdag na 'Het Journaal' van 22.15 uur is er '1 op 10', een reeks waarin zes filmmakers, ieder met hun eigen kijk en vorm, zes portretten maken van mensen die net als 1 op 10 Vlaamse gezinnen moeten rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. 1 op 10 laat zien dat mensen in armoede niet beantwoorden aan het gangbare cliché van de dakloze, marginale steuntrekker, maar gewoon in onze straat wonen.

In 'De Bleekweide' volgt Annemie Struyf maandenlang verschillende jongeren die therapie volgen in het gelijknamige opleidings- en therapiecentrum. De jongeren hebben serieuze klappen gekregen in het leven: het overlijden van mama of papa, een (v)echtscheiding, gepest worden op school, misbruik of zelfdoding. In De Bleekweide leren ze een taal te geven aan alles wat zich diep in hen afspeelt.

In 'Topstarter' gaan drie Vlaamse topondernemers onder het goedkeurend oog van Evy Gruyaert op zoek naar de beste startende ondernemer van Vlaanderen. En naar aanleiding van de honderdste editie van de Tour de France nemen wielerfanaat Karl Vannieuwkerke en francofiel Bart Van Loo de kijker op sleeptouw in een authentieke roadmovie.

Nieuwe fictie
Ook wie van steengoede fictie houdt, komt dit voorjaar ruimschoots aan zijn trekken op Eén. De ijzersterke zondagavondreeks 'Salamander' gaat vlak voor het nieuwe jaar al van start, maar houdt de kijkers ook in het voorjaar nog elf afleveringen lang aan het scherm gekluisterd.

In de topreeks 'Parade's end', een coproductie met BBC en HBO die grotendeels in Vlaanderen werd opgenomen, maken de comfortabele zekerheden van het Edwardiaanse Engeland langzaam maar zeker plaats voor de chaos en vernielingen van de Eerste Wereldoorlog.

'Parade's End' maakt op dinsdag vervolgens plaats voor de Nederlands-Vlaamse coproductie 'Van Gogh; een huis voor Vincent', een vierdelige reeks over het bewogen leven van de wereldberoemde maar vaak onbegrepen Nederlandse schilder Vincent Van Gogh. De kijker leert Van Gogh kennen door de ogen van Vincent Willem, de neef en enige erfgenaam van de schilder die zeventig jaar na Van Goghs dood worstelt met diens erfenis: de Van Gogh- collectie.

Nieuw op zondag
In het nieuwe dierenprogramma 'De zoo: achter de schermen' neemt Eén op zondag een kijkje achter de schermen van ZOO Antwerpen en Planckendael, waar elke dag mensen uit 72 verschillende beroepen de handen in elkaar slaan om alles gesmeerd te laten lopen.

Daarnaast gaan de kijkers heerlijk ontspannende zondagavonden tegemoet met twee fonkelnieuwe entertainmentprogramma’s. Marcel Vanthilt is de perfecte presentator voor het spannende nieuwe spelprogramma 'Het Perfecte Koppel' en in het nieuwe zondagavondprogramma 'De Neus van Pinokkio' vertelt Bart Peeters op zijn beurt waargebeurde en minder waargebeurde verhalen uit de wondere wereld van de showbizz.

Bekende titel, nieuwe reeks
In de derde reeks van 'Tournée Générale' treden Jean Blaute en Ray Cokes in het spoor van de trappisten. Het vertrekpunt ligt in Nederland en op hun weg naar Noord-Frankrijk komen ze langs de meest markante plaatsen die er voor bierminnaars in de Lage Landen te vinden zijn.

In het nieuwe seizoen van het populaire 'Dieren in Nesten' heeft Chris Dusauchoit aandacht voor een diersoort die diep in de nesten zit: de neushoorn. En na afloop van 'De Klas van Frieda' nemen telkens twee duo’s van bekende medemensen het tegen elkaar op in een nieuwe reeks van 'Beste Vrienden'. Voor het nieuwe seizoen geeft Bruno Wyndaele als presentator de fakkel door aan Thomas Vanderveken.

Specials en evenementen
Ten slotte vestigde Jean Philip De Tender de aandacht op enkele specials en evenementen in het voorjaar.

Op nieuwjaarsdag zendt Eén voor het twintigste jaar op rij de nieuwjaarsconference van Geert Hoste uit: 'Geert Hoste XX'. In het voorjaar slaan de Vlaamse Liga tegen Kanker en Eén de handen in elkaar voor een nieuwe 'Kom op tegen Kanker'-show. En op 14, 16 en 18 mei zendt Eén de halve finales en finale van het Eurovisiesongfestival rechtstreeks uit. De zeventienjarige Roberto Bellarosa, een inzending van de RTBF, zal ons land dit jaar vertegenwoordigen in het Zweedse Malmö.


voorjaaropn

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM 2 logo

Mike is een ervaren stripper, beter gekend als 'Magic Mike'. Hij neemt een onervaren jongen onder zijn hoede in de wereld van het strippen. De jongeman heet Adam, maar krijgt al snel de bijnaam 'the Kid' en leert van Mike de kunst van het strippen, feesten, versieren en vooral: gemakkelijk geld verdienen. Terwijl the Kid steeds dieper verdwijnt in de wereld van plezier en vertier, leert Mike zelf intussen een hele andere wereld kennen... die van de liefde voor Adams zus Brooke.

'Magic Mike', film uit 2012 met oa. Channing Tatum en Alex Pettyfer, om 20.35 uur op VTM 2.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 14:45
  Villa Politica
  16:15
  Clips
 • 10:00
  Ketnet Junior
  18:50
  La grippe espagnole
 • 15:38
  Sintervraagje
  15:40
  De Sintkrant
 • 15:30
  Private Practice
  16:30
  America's Funniest Home Videos
 • 15:30
  My Kitchen Rules
  16:45
  Neighbours
 • 14:25
  Love, Wedding, Marriage
  16:05
  The Big Bang Theory
 • 15:05
  Relic Hunter
  16:00
  How I Met Your Mother
 • 15:30
  Hallo K3
  16:00
  VLOGLAB #Stories
 • 10:55
  Joe
  16:10
  Baantjer
 • 15:10
  Meesterlijke Klassiekers
  15:45
  De Wereld op je Bord
 • 15:15
  Geen uitzending
  15:45
  Rizolli & Isles
 • 14:55
  C.S.I.: Crime Scene Investigation
  15:50
  NCIS
 • 15:25
  Property Brothers
  16:15
  The Doctors
 • 15:35
  KLAAR IN 20 minuten
  16:00
  Nuances
 • 15:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 13:00
  al-1-maar-hits
  20:00
  Een Uur Sorry Music
 • 15:38
  Tafel uit steigerhout
  15:50
  De ambachter
 • 14:00
  De Koepelzaal - Live
  18:00
  Studio Vlaams Parlement
 • 15:15
  Wereldbeker Veldrijden
  16:55
  Champions League Volleybal 2021 - 2022
 • 14:55
  All Creatures Great and Small
  15:55
  The Durrells
 • 15:15
  Tiny House Hunting
  16:05
  Millionaire Matchmaker
 • 15:22
  NOS Journaal (middag)
  15:55
  Op1
 • 15:27
  Typisch Eijsden
  16:00
  NOS Journaal
 • 15:19
  Trippel Trappel
  16:23
  Zapp Sinterklaasfeest 2019