WNL-podcast 'Het Onderzoeksbureau': 'Nabestaanden van in het buitenland vermoorde Nederlanders worden aan lot overgelaten'

vrijdag 18 februari 2022
Foto: © Omroep WNL 2021

Nabestaanden van in het buitenland vermoorde Nederlanders missen hulp en begeleiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nederlandse ambassades in het buitenland. Ze voelen zich te vaak alleen, en daardoor verloren en niet gesteund. Dat zegt Jack Keijzer, voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG), tegen de 'Het Onderzoeksbureau'.

Keijzer wil daarom dat er een handleiding voor ambassades komt, waarin staat hoe nabestaanden van vermoorde Nederlanders geholpen kunnen worden.


Jaarlijks worden er tussen de 10 en 15 Nederlanders vermoord in het buitenland. Vanwege de afstand leidt dat tot extra obstakels, zo ziet de FNG. Nabestaanden zijn afhankelijk van het land waar de moord gepleegd is en hoe de politie omgaat met moord en vermissing is per land verschillend. Ook hebben nabestaanden fysieke afstand tot de overledenen en komen er veel extra kosten bij kijken om bijvoorbeeld naar het land af te reizen of om het lichaam naar Nederland te laten vervoeren.

De FNG krijgt signalen van nabestaanden dat er te weinig informatievoorzieningen geboden worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daardoor zouden nabestaanden een luisterend oor missen, aldus voorzitter Keijzer. 'Het is belangrijk voor nabestaanden dat er wordt uitgelegd wat ze kunnen doen, waar ze moeten zijn en wat ze kunnen verwachten, wanneer hun dierbare door moord in het buitenland om het leven komt. Daarom moeten er richtlijnen komen voor ambassades, waarin duidelijk is wat er gecommuniceerd moet worden richting nabestaanden.'

Naast een handleiding moeten, volgens de federatie, nabestaanden van in het buitenland vermoorde Nederlanders recht krijgen op een schade-uitkering. Momenteel kunnen nabestaanden van in Nederland vermoorde mensen een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 5000 euro krijgen, via het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Met deze tegemoetkoming erkent het Schadefonds Geweldsmisdrijven namens de overheid het onrecht dat de nabestaanden is aangedaan.

De FNG vindt dat er een schade-uitkering moet komen waar nabestaanden van in het buitenland vermoorde mensen een beroep op kunnen doen, ongeacht in welk land dit is gebeurd. Op dit moment is er voor nabestaanden van in het buitenland omgekomen Nederlanders alleen een noodhulpfonds in ons land. Hier kan enkel een beroep op gedaan worden als iemand in grote financiële problemen verkeert. 'Daar moet echt verandering in komen', aldus Keijzer.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie nabestaanden van in het buitenland vermoorde Nederlanders zo goed mogelijk bij te staan. Het ministerie begrijpt dat de mogelijkheden en expertise niet altijd voldoen aan de verwachtingen van nabestaanden, maar het ministerie zegt zich niet te kunnen mengen in een onderzoek door buitenlandse autoriteiten naar een zaak die zich in dat land heeft afgespeeld.

In de podcast komt Gabrie van Straten aan het woord, haar broer Tob Cohen werd vermoord in Kenia. Gabrie heeft zich in de periode dat haar broer vermist werd, maar ook in de periode nadat hij gevonden werd, niet gehoord gevoeld door de Nederlandse overheid en door de ambassade in Kenia. 'Ik had hulp verwacht. Je moet je ei kwijt en wil weten wat je kan doen, maar ik heb alles echt helemaal alleen moeten doen.'

'Het Onderzoeksbureau' is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zesentwintigste aflevering van 'Het Onderzoeksbureau' over Nederlanders vermoord in het buitenland is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2)

De Ziggo Dome vormt het decor voor een gigantisch muzikaal spektakel met talloze oud-deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. In deze aflevering: Mäns Zelmerlöw - 'Heroes', Bobbysocks - 'La det swinge', Rosa Linn - 'Snap', Cornelia Jacobs - 'Hold Me Closer', Ruslana - 'Wild Dances', Edsilia Rombley - 'Hemel en aarde', Gjon's Tears - 'Tout L'univers', The Roop - 'Discotheque', Alessandra - 'Queen of Kings' en Charlotte Perrelli - 'Take Me to Your Heaven'.

'Het Grote Songfestivalfeest', om 21.45 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:50
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 23:55
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 00:00
    Familie
    05:25
    Geen uitzending
  • 23:45
    Extreme Love Stories
    02:30
    Geen uitzending
  • 00:15
    The Big Bang Theory
    09:00
    Geen uitzending
  • 00:05
    Walker, Texas Ranger
    09:05
    Geen uitzending
  • 00:20
    JAG
    07:45
    Beverly Hills, 90210
  • 00:10
    The Golden Girls
    06:00
    Joe
  • 00:20
    Viva la Feta
    04:50
    Geen uitzending
  • 00:20
    ER
    05:00
    Geen uitzending
  • 22:30
    The Hateful Eight
    02:45
    Sydney Harbour Force
  • 00:20
    Dating: No Filter
    02:10
    Geen uitzending
  • 23:50
    FBI
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 00:12
    Zelf gedaan, goed gedaan
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 23:35
    Het Weekmenu
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 23:35
    MIDMID
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 23:55
    Murdoch Mysteries
    02:05
    Dickensian
  • 23:45
    Dit was het nieuws
    02:00
    EenVandaag
  • 00:09
    The Farewell
    02:36
    Nieuwsuur
  • 00:00
    Sophie & Jeroen
    03:26
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal