VARA programmeert vier documentaires over lot uitgezette asielkinderen

dinsdag 25 juni 2013

De afgelopen tien jaar zijn vele honderden kinderen uitgezet naar landen die ze zich niet of nauwelijks nog herinnerden. Hun ouders hadden in Nederland om politiek asiel gevraagd, maar raakten uitgeprocedeerd.

Ze kregen de keuze om vrijwillig te vertrekken in ruil voor geld of onder dwang door de Nederlandse overheid te worden uitgezet. Politiek verantwoordelijke bestuurders verzekerden dat het goed zou komen met deze kinderen in het land van hun ouders. Maar hoe het ze daadwerkelijk verging na hun uitzetting, is nagenoeg onbekend.

Deze vraag is de aanleiding voor de vierdelige documentaireserie 'Uitgezet' van de VARA, waarin verslaggever Sinan Can samen met documentairemakers kinderen heeft opgezocht in Irak, Afghanistan, Angola, Armenië en Kosovo.

Dankzij het Kinderpardon kunnen rond de 800 kinderen in Nederland blijven. Maar het overgrote deel zal toch worden uitgezet. De documentairereeks 'Uitgezet' onderzoekt hoe het kan dat - in de drang zoveel mogelijk asielzoekers uit te zetten - het belang van kinderen uit het oog is verloren. De VARA wil met de serie laten zien wat de gevolgen zijn van het hedendaagse Nederlandse uitzetbeleid voor deze 'Nederlandse' kinderen.

Deel 1: 'Oorlogskinderen', woensdag 26 juni
In het eerste deel zien we hoe de dromen van kinderen in rook opgaan als ze terugkeren naar landen met gewapende conflicten, zoals Irak en Afghanistan. Regie: Floris-Jan van Luyn i.s.m. Sinan Can.

Deel 2: 'Bange kinderen', woensdag 3 juli
Het tweede deel onderzoekt de psychische schade die asielkinderen oplopen als gevolg van de asielprocedure en de daadwerkelijke uitzetting. Regie: Arjanne Laan i.s.m. Sinan Can.

Deel 3: 'Opgejaagde kinderen', woensdag 10 juli
Deel drie legt bloot hoe de politieke wens om uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk uit te zetten voor een afschrikbeleid zorgde, waarin het belang van kinderen geen rol meer speelt. Regie: Thomas Blom i.s.m. Sinan Can.

Deel 4: 'Rechteloze kinderen', woensdag 17 juli
In het laatste deel onderzoeken we of het huidige Nederlandse asielbeleid de internationale kinderrechten respecteert en in hoeverre dat wenselijk of mogelijk zou zijn. Regie: Thomas Blom i.s.m. Sinan Can.

De eindredactie van 'Uitgezet' is in handen van Kees Schaap ('Veerboot naar Holland', 'Ik zie een verre reis', '9/11: de dag die de wereld veranderde', 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap', 'ZEMBLA').


TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Vitaya logo V3 logo Vitaya V3 logo Vitaya

Hoofdinspecteur Vera Stanhope moet op moordonderzoek nadat de verkoolde resten van een lichaam worden teruggevonden in de verbrandingsoven van een slachthuis. Er is maar weinig forensisch materiaal voorhanden, maar al snel blijkt dat het slachtoffer Harry Fenton is, een gerespecteerd politieman van de dienst fraudebestrijding van de politie van Northumberland.
'Vera', om 21.15 uur op En.

Dossiers