Splinter Chabot bekijkt vervallen Binnenhof in 'Ondertussen aan de Hofvijver'

vrijdag 21 juni 2024
Foto: AVROTROS - © Elvin Boer 2021

Plafonds die op instorten staan, de Hofvijver die onder je voeten het pand binnenstroomt en gevelbeelden die hun hoofd letterlijk laten hangen.

De politici zijn geen dag te vroeg vertrokken, want het Binnenhof blijkt in nog slechtere staat te zijn dan verwacht. Tijdens een rondleiding door de verschillende gebouwen ziet Splinter Chabot dit met eigen ogen. Het Binnenhof wordt in de aflevering vanuit bijzondere perspectieven bekeken: er wordt gedoken in de Hofvijver en Splinter torent hoog boven het Binnenhof uit. En hoe is het om als vrouw op het Binnenhof te wonen of te werken? Splinter brengt een ode aan de onmisbare vrouwen van het oudste parlementaire gebouw ter wereld dat nog in functie is.


Erbarmelijke staat
Demissionair minister Hugo de Jonge valt met de deur in huis: het Binnenhof is in veel slechtere staat dan verwacht. Splinter aanschouwt de slechte conditie en gebreken. Maar waar moeten die honderden werklieden die ons hart van de democratie weer in ere gaan herstellen eigenlijk hun kopje koffie drinken en hun kantoor inrichten? Proces- en omgevingsmanager Bauke van der Goot laat Splinter zien welke bijzondere en drijvende oplossing hiervoor gevonden is. Ook neemt hij Splinter mee de lucht in om te laten zien hoe het publiek vanaf deze zomer een glimp kan opvangen van de renovatie.

Eerste Kamer
Nu de onderzoeksfase van de Eerste Kamer haar eindstadium bereikt, wordt er steeds meer bekend over het ontwerp. Architect Joep Mol laat zien hoe de nieuwe publieke ‘ingang van de democratie’ van de Eerste Kamer eruit gaat zien. Hij neemt Splinter mee op de route die het publiek straks via de voormalige Hofkapel, door het Mary Stuart kabinet, naar de publieke tribune van de Eerste Kamer gaat leiden. En wat is er nou zo bijzonder aan de locatie van het voormalige slaapvertrek van Mary Stuart? Splinter duikt nog iets verder in haar geschiedenis, wie was deze bijzondere vrouw en had ze het wel naar haar zin als bewoner van het Binnenhof?

Vrouwen van het Binnenhof
Ondanks dat het Binnenhof door de eeuwen heen vrijwel altijd een mannenbolwerk is geweest, waren er altijd vrouwen te vinden die zich er staande wisten te houden. Splinter loopt samen met historicus en theatermaker Eveline van Rijswijk door de geschiedenis van vrouwelijke politici op het Binnenhof. Van het eerste vrouwelijke kamerlid tot de eerste vrouwelijke minister. En waarom zit er nog steeds geen vrouw in het torentje?

Met voormalig Kamervoorzitters Yvonne Timmerman-Buck en Ankie Broekers-Knol dwaalt Splinter door hun oude thuis, de Eerste Kamer. Hij bespreekt met ze hoe het was om als vrouw op het Binnenhof te werken, welke mooie maar ook hachelijke momenten ze daar hebben meegemaakt. En hoe is het eigenlijk voor hen om de Eerste Kamer in deze afgetakelde staat terug te zien?

'Kunst van het Binnenhof'
Na de uitzending is op NPO Start de spin-off 'De Kunst van het Binnenhof' te zien. In deze aflevering staat de grondwet centraal. In de tijdelijke locaties van de Eerste en Tweede Kamer zijn verscheidene kunstwerken aan het belangrijkste document van de Nederlandse staat gewijd. Hierdoor komen symbolisch iedere dag alle parlementariërs langs de grondwet voor ze aan het werk gaan. De gebroeders van Velsen nemen Splinter mee in het maakproces van hun kunstwerk voor de Tweede Kamer ter ere van het 175-jarig bestaan van de grondwet. In de Eerste Kamer laat kunstliefhebber en Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een kunstwerk zien dat de kwetsbaarheid van de grondwet symboliseert.

Nieuwe update
In 'Ondertussen aan de Hofvijver' - in opdracht van AVROTROS geproduceerd door IDTV - volgt presentator Splinter Chabot de renovatie van het Binnenhof op de voet. Het programma is gedurende de hele periode van de renovatie drie keer per jaar op televisie met een nieuwe uitzending. Online op avrotros.nl deelt Splinter een aantal keer per jaar een update. De eerste acht afleveringen zijn terug te kijken via NPO Start.

'Ondertussen aan de Hofvijver', zaterdag 22 juni om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2.
'Kunst van het Binnenhof', zaterdag 22 juni vanaf 21.15 uur bij AVROTROS OP NPO Start.


TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Kotmadam' (VTM)

Odilon wil na zijn dood zijn organen afstaan. Samen met Hugo registreert hij zich als donor. Gentil vangt dit op en denkt ten onrechte dat Odilon zijn testament aan het opstellen is. Hij alarmeert meteen Jeanne. Weet zij al dat Odilon nog maar enkele weken te leven heeft?

'De Kotmadam', om 18.20 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
 • 17:10
  Witse
  06:00
  radio2 op VRT 1: Sta op met Radio2
 • 16:45
  Als Mara lacht
  07:30
  Ketnet Junior
 • 17:05
  Ghost Rockers: compilatie
  04:55
  Geen uitzending
 • 16:30
  Tien Om Te Zien
  05:30
  Geen uitzending
 • 16:20
  24 Hours in A&E
  02:35
  Geen uitzending
 • 16:55
  Las Vegas
  01:40
  Geen uitzending
 • 17:10
  Stargate Atlantis
  02:30
  Geen uitzending
 • 17:15
  Beverly Hills, 90210
  16:00
  The X-Files
 • 16:50
  Bompa
  06:00
  Joe
 • 16:55
  Topdokters
  04:50
  Geen uitzending
 • 17:05
  Unforgettable
  02:50
  Neighbours: A New Chapter
 • 17:10
  Storage Wars
  02:35
  Geen uitzending
 • 17:05
  Dr. Phil
  02:00
  Sex and the City
 • 16:50
  Deadly Kin
  05:00
  Geen uitzending
 • 14:00
  Herhalingslus
  20:00
  Z-Nieuws
 • 17:06
  Hobbyklus
  00:00
  Oh What A Night
 • 16:45
  Foodies & The City
  02:35
  BBQ Vanavond?!
 • 16:10
  MIDMID
  02:00
  Wordt aangekondigd
 • 17:00
  Midsomer Murders
  02:25
  Father Brown
 • 16:45
  Shark Tank
  02:15
  Flip This House
 • 17:10
  Denkend aan Holland
  05:55
  Nederland in Beweging
 • 17:05
  Attenborough's Wonder of Song
 • 16:50
  Brugklas Weekoverzicht
  02:25
  NOS Jeugdjournaal met gebarentaal