Ron Kas, Anne van Egmond en verslaggever Pien Rosmalen over 'Adres Onbekend'

woensdag 26 augustus 2020

Eén van de oudste programma's van de Nederlandse radio's ontbrak tot nu toe in de serie RadioReuzen. 'Adres Onbekend' begon bijna vijftig jaar geleden, in 1971, met als presentator Kees Schilperoort.

Er werd in die tijd gezocht naar voorwerpen en verzamelobjecten. Twee jaar later nam Anne van Egmond de presentatie over, met in de telefoonkamer Lex Lammen. Het programma legde zich vanaf dat moment toe op het herenigen van mensen die elkaar uit het oog verloren zijn. Oude liefdes, verboden liefdes vanwege het geloof, kinderen die op zoek zijn naar hun natuurlijke vader en tegenwoordig ook hun donorvader.


'Het is mooi om te zien hoe 'Adres Onbekend' meeveranderde met de maatschappij', zegt Pien Rosmalen die sinds 2000 15 jaar als verslaggever voor het programma werkte. 'Sommige herenigingen zal ik nooit vergeten. Zo moest ik ooit bellen met een man die zijn vrouw vermoord had. Zijn zus wilde toch weer contact. Stond ik opeens met het telefoonnummer van een moordenaar in mijn hand.'

'Tussen twaalf en twee is het vaak magisch wat er gebeurt, en je weet nooit van tevoren hoe het afloopt', zegt Ron Kas die het programma sinds 2002 wekelijks presenteert, tegenwoordig op NPO Radio 5 en de zeven beste regionale omroepen. 'Ondanks internet en social media werkt 'Adres Onbekend' nog steeds. Misschien wel beter dan ooit. Mensen zijn meer geheimen gaan delen en gaan makkelijker op zoek.'

En Anne van Egmond noemt 'Adres Onbekend', naast Tombola, het programma dat haar het meest dierbaar is. Ze presenteerde van 1973 tot 1989. 'Ik had in die tijd een stuk of vijf programma’s per week. 'Adres Onbekend' was natuurlijk wel het spannendst. Ik hoorde heel vaak van mensen dat ze in de auto bleven zitten wachten tot ze hoorden hoe het afliep.'

'BertOp5' staat iedere week stil bij bijzondere radio, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van 'BertOp5' is donderdag een verkorte versie te horen van RadioReus 'Adres Onbekend'. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 26 in de podcastserie RadioReuzen.

'BertOp5' over 'Adres Onbekend' met Ron Kas, Anne van Egmond en verslaggever Pien Rosmalen, donderdag 27 augustus, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Kamal Kharmach in 'Andermans Zaken'

Twee broers richtten enkele jaren geleden een oorlogsmuseum op, een emotioneel eerbetoon aan hun vader, een Engelse soldaat. Kamal is onder de indruk van de collectie, maar ziet al snel dat er op verschillende vlakken nog groeimarge zit. Voor de broers is het museum een hobby, maar Kamal wil dat ze het museum als een volwaardige onderneming runnen.

'Andermans Zaken', om 20.40 uur op Eén.

Dossiers